Nespresso ontkalken

Heb je voor de aanschaf van een Nespresso koffiemachine gekozen? Dan heb je voor zowel heerlijke koffie als voor veel gemak gekozen. Na slechts één druk op de koffiemachine geniet je al snel van een overheerlijk kopje koffie. Maar, het is goed mogelijk dat de smaak van de koffie na verloop van tijd minder wordt. Dat is het teken dat je de Nespresso machine moet ontkalken.

Hoe kun je een Nespresso machine ontkalken? Wat heb je nodig voor het ontkalken van een Nespresso machine? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij een Nespresso machine ontkalken? Je leest het allemaal in dit artikel.

Goed om op voorhand te weten: er bestaat niet één ‘juiste’ manier van een Nespresso ontkalken. Je hebt uit meerdere mogelijkheden de keuze, waarover we je in dit artikel graag van alles vertellen!

Waarom je Nespresso ontkalken?

Vraag je je af of het ontkalken van je Nespresso machine belangrijk is? Nou, dan is het antwoord op deze vraag heel simpel: ja, het ontkalken van je Nespresso machine is heel belangrijk.

Sterker nog: we kunnen stellen dat het ontkalken van een Nespresso machine essentieel is. Zolang je deze machine niet ontkalkt, heb je met een paar belangrijke nadelen te maken. Alleen deze nadelen zijn al voldoende reden om regelmatig je Nespresso te ontkalken.

In onze ogen gaat het hoofdzakelijk om 3 belangrijke redenen. Deze 3 redenen bespreken we graag hieronder tot in detail.

Je geniet van lekkerdere koffie

Koffie drinken tijdens zwangerschap

Besluit je om de Nespresso machine lange tijd niet te ontkalken? Dan merk je dit overduidelijk aan de smaak van de koffie. In het water in de machine komen allemaal kalkdeeltjes terecht. Deze deeltjes zijn van grote invloed op de smaak van het water. En daarmee ook op de smaak van de koffie.

Als je je Nespresso machine wel regelmatig ontkalkt, geniet je voortdurend van heerlijke koffie. De smaak van het water is goed, waardoor de koffie zelf ook goed smaakt. Dat maakt het des te fijner om elke dag één of meerdere kopjes koffie te drinken.

Zijn de kalkdeeltjes echt van grote invloed op de koffiesmaak? Ja, echt van hele grote invloed zelfs. Je zou eigenlijk een paar maanden je Nespresso machine níet moeten ontkalken. Zet vervolgens een kopje koffie en hekel de smaak. Uit zo’n experiment blijkt duidelijk het belang van het regelmatig ontkalken van je Nespresso machine.

Je geniet langer van je Nespresso machine

Met een Nespresso machine ga je voor gemak, voor lekkere koffie en voor een lange levensduur. Dat laatste is althans het geval als je goed met de machine omgaat.

Kies je ervoor om de machine niet te ontkalken? Dan komen er in de machine veel kalkdeeltjes terecht. Dit is bijvoorbeeld in de leidingen het geval, maar ook op/in andere plekken waar het water komt. De kalkdeeltjes vreten deze onderdelen aan en verkorten daarmee de levensduur van je Nespresso machine.

Het is met het oog op de levensduur daarom belangrijk om je machine goed te ontkalken. Nadat je de machine ontkalkt hebt, zijn er in de machine geen kalkdeeltjes meer aanwezig. Die deeltjes zijn hierdoor ook niet langer in staat om de levensduur van je machine aan te tasten.

Je voorkomt eventuele storingen

Het is goed mogelijk dat je Nespresso machine een melding aangeeft. Deze melding kan op een storing duiden, waardoor je niet op de gewenste manier gebruik van je Nespresso machine kunt maken. Om dit te voorkomen, moet je ‘m regelmatig ontkalken.

Door je koffiemachine regelmatig te ontkalken, voorkom je eventuele storingen. Dit is dus ook in het belang van de levensduur van je machine.

Kun je de storingen helemaal voorkomen? Nee, dat is niet het geval. Het is ook van belang dat je je Nespresso machine goed schoonhoudt. Ook heb je op dit gebied een beetje geluk nodig. Zie je op het display van de Nespresso machine een storing? Check via Google even wat deze storing inhoudt. Dat stelt je in staat om de mogelijke storing snel(ler) op te lossen.

Hoe vaak moet je een Nespresso machine ontkalken?

Nespresso Vertuo Plus review

Je kunt uitgaan van een gemiddeld 4 keer per jaar. De meeste Nespresso koffiemachines moeten simpelweg elke 3 maanden ontkalkt worden. Maar, dit is geen zekerheid.

Hoe vaak je de machine moet ontkalken, hangt af van het gebruik. Drink je heel veel kopjes koffie op een dag? Dan moet je waarschijnlijk al na 2 maanden de Nespresso machine ontkalken. Des te meer water door de machine heen stroomt, des te sneller je de machine moet ontkalken.

Ook heb je nog met je woonplaats te maken. In sommige delen van het land is het water namelijk nog harder dan in andere delen. Dit houdt in dat het water nog meer kalkdeeltjes bevat. Indien dit het geval is, moet je je Nespresso machine vaker ontkalken.

Goed om te weten: meerdere Nespresso machines hebben tegenwoordig een ontkalkingslampje. Gaat dit lampje branden? Dan is het zaak om de machine zo snel mogelijk te ontkalken. Nespresso geeft hierover het volgende aan: dit lampje gaat na zo’n 400 kopjes koffie branden.

Er is dus niet één vaste richtlijn voor de frequentie van het ontkalken. Het soort Nespresso machine, het gebruik en de hardheid van het water zijn allemaal bepalende factoren.

Nespresso machine ontkalken: wat heb je nodig?

Het belang van het ontkalken van een Nespresso machine mag duidelijk zijn. Indien je desondanks besluit om je koffiemachine níet te ontkalken, moet je al snel rekening houden met een mindere koffiesmaak, een minder lange levensduur en mogelijk veel storingen.

Voldoende reden dus om je Nespresso machine regelmatig te ontkalken. Om dit mogelijk te maken, heb je enkele zaken nodig:

 • Een paar minuten. Het ontkalken van een Nespresso machine is in een paar minuten gelukt. Je hoeft eigenlijk alleen maar wat voorbereidende stappen te zetten, waarna de machine de rest van het werk doet. Ideaal!
 • Water. Voor het ontkalken van je Nespresso machine heb je 0,5 tot 1 liter water nodig. Met dit water vul je het waterreservoir, waardoor de machine zich kan ontkalken.
 • Nespresso ontkalker. Voor het ontkalken van de machine heb je ook een goede Nespresso ontkalker nodig. Tussen welke ontkalkers je kunt kiezen, lees je verderop in dit artikel. Ook vertellen wij je alles over de beste Nespresso ontkalkers van dit moment.

Hoe kun je je Nespresso machine ontkalken?

Nespresso CitiZ & Milk XN760B

Heb je interesse om je Nespresso machine te ontkalken? Dan is het zaak om de drie bovenstaande benodigdheden in huis te halen. Heb je dat gedaan? Dan kun je vrij eenvoudig je Nespresso machine ontkalken.

Hoe je dit precies moet doen? Wij raden je hiervoor aan om onderstaand stappenplan te doorlopen. Met dit stappenplan ontkalk je in 15 á 20 minuten je Nespresso machine.

Stap 1: zet je machine aan en maak ‘m leeg

Het is allereerst zaak om je Nespresso machine aan te zetten. Alleen als de machine aanstaat, is hij in staat om zich volledig te ontkalken.

Het is ook zaak om de oude capsules uit het apparaat te halen. Maak het capsulebakje volledig leeg en doe dit ook met de lekbak. Alleen als beide bakjes leeg zijn, kun je met het ontkalkingsproces starten.

Stap 2: vul het waterreservoir & zet een bak onder de koffie uitloop

Het is nu zaak om het waterreservoir met water te vullen. Volgens Nespresso kun je het beste een halve liter water gebruiken. Vul het reservoir dus met 0,5 liter water en plaats het reservoir terug in de machine.

Ook moet je een bak onder de koffie uitloop zetten. Het advies is om voor een bak met een minimale inhoud van 1 liter te kiezen. Je voorkomt daarmee dat de bak overstroomt.

Stap 3: voeg de Nespresso ontkalker toe

Heb je het waterreservoir met 0,5 liter gevuld? Dan kun je nu de Nespresso ontkalker aan het water toevoegen. Hoe je dit precies doet, hangt van het soort Nespresso ontkalker af. Verderop in dit artikel vertellen wij je meer over de beste Nespresso ontkalkers.

Stap 4: druk nu beide knoppen in

De meeste Nespresso machines beschikken over 2 knoppen. Het gaat hierbij om de 2 knoppen waarmee je een kopje koffie bereidt. Het is voor het ontkalken zaak om beide knoppen in te drukken.

Houd beide knoppen 3 seconden ingedrukt. Door deze 2 knoppen 3 seconden ingedrukt te houden, activeer je het ontkalkingsproces. Dit is dus een essentiële stap tijdens het ontkalken van je machine.

Stap 5: druk de lungo knop is

Het is nu zaak om de lungo knop in te drukken. Met deze knop zet je de machine aan het werk om zich volledig te ontkalken. Het is dus vrij simpel:

 • Druk eerst beide knoppen 3 seconden lang in
 • Druk vervolgens alleen de lungo knop in

Stap 6: laat de machine zijn werk doen

Met bovenstaande 2 stappen heb je het ontkalkingsproces geactiveerd. De rest van het werk kun je aan de Nespresso machine overlaten. De machine zorgt namelijk nu voor een automatische ontkalking van de Nespresso machine.

Stap 7: spoel het waterreservoir door

Geeft de Nespresso machine aan dat het ontkalkingsproces afgerond is? Dan is het belangrijk om het waterreservoir goed door te spoelen. Dit houdt in dat je het waterreservoir leeg moet gooien en vervolgens met schoon water moet vullen. Laat dit water vervolgens goed in het reservoir spoelen, waardoor je alle resten van kalkdeeltjes uit het waterreservoir wegneemt.

Stap 8: vul het waterreservoir weer met schoon water

Heb je stap 7 doorlopen? Dan heb je ervoor gezorgd dat het waterreservoir weer schoon is. Het is nu zaak om het waterreservoir weer met schoon water te vullen. Plaats het reservoir vervolgens terug de machine in.

Stap 9: druk de lungo knop 3 seconden in

Heb je ook stap 8 doorlopen? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding te doen: de lungo knop 3 seconden ingedrukt te houden. Dit is voor de Nespresso machine het signaal dat de ontkalkingsprocedure beëindigd is. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de Nespresso machine direct weer aan het werk zetten.

Wil je bovenstaand stappenplan graag duidelijk in beeld zien? Check dan even deze video:

Werkt het ontkalken bij elke Nespresso machine hetzelfde?

Nee, het ontkalken werkt niet bij elke Nespresso machine hetzelfde. Zo kunnen er verschillen bestaan tussen De’Longhi Nespresso apparaten en Krups Nespresso apparaten.

Wij raden je daarom het volgende aan:

 • Check altijd even de gebruiksaanwijzing van je Nespresso machine. In deze gebruiksaanwijzing staat ongetwijfeld duidelijk vermeld hoe je de machine precies moet ontkalken.
 • Kijk goed naar het soort Nespresso ontkalker. Om je Nespresso machine op de juiste manier te ontkalken, heb je een goede Nespresso ontkalker nodig. Niet elke Nespresso ontkalker is echter voor elke Nespresso machine geschikt. Daar lees je hieronder meer over!

Wat is een goede Nespresso ontkalker?

Als je je Nespresso wilt ontkalken, heb je hier een goede Nespresso ontkalker voor nodig. Zoals hierboven al aangegeven, kun je uit verschillende soorten ontkalkers kiezen.

Zo bestaan er officiële ontkalkers. Die zijn ontkalkers van het merk die de Nespresso machine zelf ontwikkeld heeft. Als je voor zo’n ontkalker kiest, weet je 100% zeker dat de ontkalker zijn werk goed doet.

Je kunt echter ook voor een universele ontkalker kiezen. Dit is bijvoorbeeld een ontkalker van het merk Eccellente, waarvoor je een stuk minder geld hoeft te betalen.

Speciaal voor jou zijn wij alvast op zoek gegaan naar de beste Nespresso ontkalkers. De bevindingen die wij opgedaan hebben, vind je hieronder.

HG Nespresso ontkalker

De HG Nespresso ontkalker is volgens ons één van de beste Nespresso ontkalkers. Deze ontkalker is volledig op melkzuurbasis samengesteld, waardoor ‘ie geen schade aan je koffiemachine aanricht. Deze ontkalker is ook nog geurloos en biologisch afbreekbaar.

Uiteraard doet deze ontkalker zijn werk prima. Hij werkt niet alleen efficiënt, maar ook nog eens snel. Voordat je het doorhebt, is je Nespresso koffiemachine volledig ontkalkt. Als je één flacon van de HG Nespresso ontkalker koopt, kun je hier zo’n 4 á 5 keer je koffiemachine mee ontkalken. En dit alles voor een relatief zacht prijsje.

Scanpart vloeibare ontkalker

Heb je een Nespresso machine van bijvoorbeeld De’Longhi, Krups, Magimix of Sage? Voor al deze machines kun je voor de Scanpart vloeibare ontkalker kiezen. Deze ontkalker heeft door de jaren heen absoluut zijn meerwaarde bewezen.

Met één flacon van de Scanpart vloeibare ontkalker kun je meerdere keren je Nespresso machine ontkalken. Net zoals bovenstaande variant is ook deze ontkalker op basis van melkzuur ontwikkeld. Dit komt de werking ten goede, maar ook de levensduur van de machine.

ECCELLENTE Snelontkalker voor Nespresso

Geef je het liefste zo min mogelijk geld aan je nieuwe Nespresso ontkalker uit? Kijk dan eens naar de ECCELLENTE Snelontkalker voor Nespresso. Deze ontkalker kost je slechts een paar euro, maar doet zijn werk meer dan prima.

Dit is eveneens een ontkalker op basis van melkzuur. Door de uitmuntende samenstelling is de werking efficiënt, snel en grondig. Je kunt bovendien bij onze partner Eccellente van een interessante staffelkorting genieten. Koop je 12 flacons in één keer? Dan krijg je 7% korting. Als je 24 flacons in één keer bestelt, krijg je maar liefst 15% korting.

Wat is voor jou de beste Nespresso ontkalker?

Voor welke van bovenstaande Nespresso ontkalkers kun je nou het beste kiezen? Dit hangt van meerdere facetten af:

 • Soort Nespresso machine. Voor niet alle Nespresso machines kun je zomaar voor elke ontkalker kiezen. Check dit daarom eerst goed in de gebruiksaanwijzing van je Nespresso machine.
 • Inhoud van de flacon. Je moet ook goed naar de inhoud van de flacon kijken. Des te groter de flacon is, des te vaker je de Nespresso machine kunt ontkalken.
 • Prijs. Je hebt uiteraard ook nog met de prijs van de Nespresso ontkalker te maken. Let hierbij niet op de absolute prijs van de ontkalker, maar op de prijs per ontkalkingsbeurt. Daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Alternatieven voor een Nespresso ontkalker

Wij raden je dus aan om voor één van bovenstaande Nespresso ontkalkers te kiezen. Met deze ontkalkers ontkalk je je Nespresso machine snel, vakkundig en grondig.

Maar, het is ook mogelijk om voor een alternatief hulpmiddel te kiezen. Enkele alternatieven zetten we hieronder:

 • Azijn. Het is mogelijk om je Nespresso machine met azijn te ontkalken, maar dit raden wij je ten strengste af. Als je je machine met azijn reinigt, krijgen je leidingen het nodige te verduren. Het is zelfs mogelijk dat je met azijn de leidingen aanzienlijk beschadigd.
 • Citroenzuur. Je kunt ook met citroenzuur je Nespresso koffiemachine ontkalken. Dit is op zich prima te doen, maar je moet wel rekening houden met de agressiviteit. Citroenzuur is net iets agressiever dan melkzuur. Mocht je je Nespresso machine al langere tijd niet ontkalkt hebben, kan citroenzuur daarom een prima optie zijn.
 • Citroensap. Dat wat voor citroenzuur geldt, geldt ook voor citroensap. Als je in je voorraadkast nog citroensap hebt staan, kun je hier prima je Nespresso machine mee ontkalken. Houd hierbij ook rekening met de agressiviteit van het middel.

Nespresso machine ontkalken: de beste tips

In de basis is het ontkalken van een Nespresso machine geen hogere wiskunde. Om het nog iets makkelijker te maken, voorzien we je graag van de beste tips.

Tip 1: geniet van staffelkorting

Koop je bijvoorbeeld een Nespresso ontkalker bij Eccellente? Dan kun je van een interessante korting profiteren. Doe dit vooral. Bestel je bij Eccellente meerdere ontkalkers in één keer? Dan krijg je bijvoorbeeld 10% of 15% korting. Dit maakt het des te interessanter om in één keer een grote hoeveelheid ontkalkers te kopen.

Tip 2: ontkalk de machine regelmatig

Het belang van het ontkalken van een Nespresso machine mag niet onderschat worden. Je zou daarom met enige regelmaat je machine moeten ontkalken. Houd hiervoor een maximale termijn van 3 maanden aan.

Drink je echter veel koffie? Dan kun je het beste één keer in de 2 maanden de Nespresso machine ontkalken. Overigens is het ook goed mogelijk dat de machine dus over een ontkalkingslampje beschikt. Zodra dit lampje brandt, is het zaak om de beste Nespresso ontkalker te kopen. En de machine direct te ontkalken.

Tip 3: reinig de machine regelmatig

Het ontkalken van een Nespresso machine is super belangrijk. Dit geldt echter ook voor het reinigen van de machine:

 • Reinig de machine regelmatig. Hiermee hou je de leidingen en overige interne onderdelen goed schoon. Dit komt de koffiesmaak ten goede, evenals de levensduur van je koffiemachine.
 • Gooi de bakjes regelmatig leeg. Het is uiteraard ook belangrijk om de bakjes regelmatig te legen. Met name het bakje waarin de lege cups terecht komen, moet je regelmatig legen. Doe je dit niet? Dan is het na enige tijd niet eens meer mogelijk om de Nespresso machine te gebruiken.

Onze tip: kies voor onderstaand Nespresso reinigingsmiddel. Met dit reinigingsmiddel hou je je Nespresso koffiemachine in perfecte staat!

Tip 4: pas op met schadelijke schoonmaakmiddelen

Meerdere mensen raden je bijvoorbeeld aan om je Nespresso machine met azijn te ontkalken. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, raden wij je dit vooral af. Azijn is simpelweg te agressief voor de verschillende onderdelen van je Nespresso machine.

Pas daarom op met dergelijke schoonmaakmiddelen. Gebruik idealiter een échte Nespresso ontkalker, zoals één van bovenstaande varianten. Met die varianten ontkalk je de Nespresso machine op de juiste en duurzame manier.

Nespresso machine ontkalken: slotwoord

Al met al is het ontkalken van je Nespresso machine erg belangrijk. Je verlengt hiermee de levensduur van de machine én je geniet van overheerlijke koffie. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

Je weet nu in ieder geval precies hoe je je machine moet ontkalken. Wij raden je daarvoor vooral aan om voor één van bovenstaande ontkalkers te kiezen. Ook raden wij je om de gebruiksaanwijzing van je Nespresso machine te kiezen. Indien je een Nespresso machine van een bepaald merk hebt, moet je mogelijk een bepaalde ontkalker gebruiken. Daarvoor lees je alles in de gebruiksaanwijzing.

Ons rest nu nog één ding: veel succes met het ontkalken van je Nespresso machine. Check ook nog even ons artikel ‘beste Nespresso cups’. Door voor de cups uit onze top 5 te kiezen, geniet je nóg meer van overheerlijke koffie!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo