Melk opschuimen met stoompijpje, hoe doe je dat?

Heb je voor de aanschaf van een espressomachine met stoompijpje gekozen? Of heb je in je keuken een heuse pistonmachine met stoompijpje staan? Met dit stoompijpje kun je op een handige manier heerlijke melk bereiden.

Maar, hoe kun je nou melk opschuimen met stoompijpje? Waar moet je rekening mee houden bij het gebruiken van een stoompijpje? En welke alternatieven heb je eventueel voor het opschuimen van melk?

Wat is een stoompijpje precies?

Een stoompijpje is een pijpje dat uit je koffiemachine steekt. Dit pijpje herken je veelal aan de roestvrijstalen kleur; een stoompijpje is in 99% van de gevallen ook van RVS gemaakt.

Waar dit pijpje zich precies bevindt, is afhankelijk van het soort koffiemachine. Bij de meeste koffiemachines is dit aan de voorzijde, zoals je op de foto hiernaast kunt zien.

Philips EP2220 stoompijpje

Hoe werkt een stoompijpje?

Ben je gek op koffiespecialiteiten met melk? Om deze koffievariant nóg lekkerder te maken, is het advies om het melk op te schuimen. Dit kun je met een melkopschuimer doen, maar ook met een stoompijpje.

Zoals de naam al doet vermoeden, maakt het stoompijpje hiervoor gebruik van stoom. Het pijpje stoomt als het ware de melk op, waardoor de melk dikker wordt. De melk wordt opgeschuimd, waarbij je uiteraard alle touwtjes in handen hebt.

Met een stoompijpje kun je melk tot op meerdere diktes opschuimen. Je kunt voor een vrij dikke melkschuimlaag kiezen, maar ook voor een luchtige schuimlaag. Wat voor jou de beste optie is, hangt van je persoonlijke voorkeuren af. En van de koffiespecialiteit met melk die je graag wilt maken.

De stoom zorgt niet alleen voor het schuimen van de melk, maar ook voor het verwarmen van de melk. Erg wenselijk, aangezien warme melk in koffie lekkerder is dan koudere melk.

Wat heb je nodig om melk op te schuimen met een stoompijpje?

Om melk met een stoompijpje op te schuimen, heb je uiteraard een geschikte koffiemachine nodig. Wij maken hierbij onderscheid tussen twee soorten koffiemachines:

 • Een espressomachine met stoompijpje. Er bestaan de nodige espressomachines die over een stoompijpje beschikken. Zoals hierboven al gesteld, bevindt dit stoompijpje zich in de meeste gevallen aan de voorzijde van de machine.
 • Een pistonmachine met stoompijpje. Als je de barista in jezelf naar boven wilt halen, is de aanschaf van een pistonmachine een goed idee. Met een pistonmachine zet je op een leuke en professionele manier heerlijke koffie. Dáár komt het stoompijpje ook maar al te goed bij van pas.

Het blijft echter niet alleen bij deze machine. Je hebt ook de onderstaande benodigdheden nog nodig:

Een geschikt melkkannetje

Het is onwijs belangrijk om een goed melkkannetje te gebruiken. Dit kannetje moet aan enkele eisen voldoen:

 • Het kannetje moet groot genoeg zijn. Zeker als je een grotere hoeveelheid melk op wilt schuimen, heb je een grotere kan nodig.  
 • Het kannetje moet een lange schenktuit hebben. Door de lange schenktuit kun je het melkschuim makkelijk en dicht op de koffie schenken. Je geniet hiermee van overheerlijke koffie.
 • Het kannetje moet een scherpe schenktuit hebben. De schenktuit moet niet alleen lang zijn, maar moet ook scherp zijn. Dankzij de scherpe schenktuit is het nog beter te doen om het melkschuim op de koffie te schenken.

Heb je nog niet zo’n melkkan in huis? Dan raden wij je aan om ons artikel over de beste melkkannen door te nemen. In dat artikel laten wij je kennismaken met de vijf beste melkkannen/melkopschuimkannen van dit moment.

Geschikte melk

Om optimaal van het stoompijpje gebruik te maken, heb je ook geschikte melk nodig. Het advies is om hierbij te kiezen voor volle melk. Met volle melk krijgt de melkschuimlaag een overheerlijke smaak, terwijl deze melksoort zich ook prima op laat schuimen.

Staat volle melk je niet helemaal aan? Met het oog op de calorieën is dat goed voor te stellen. Je kunt daarom ook eens kijken naar speciale opschuimmelk of plantaardige opschuimmelk.

Kies je voor speciale opschuimmelk? Dan geniet je van een belangrijk voordeel: deze melk zakt minder snel weg, waardoor het melkschuim langer op bijvoorbeeld de cappuccino blijft liggen.

Hoe kun je melk opschuimen met een stoompijpje?

Om melk met een stoompijpje op te schuimen, heb je bovenstaande benodigdheden nodig. Heb je deze in huis gehaald? Dan hoef je alleen maar onderstaande stappen te doorlopen:

 • Stap 1: het is zaak om eerst het kannetje met melk te vullen. Welke melk je hiervoor gebruikt, is volledig aan jezelf. Wij adviseren je om hiervoor volle melk op speciale opschuimmelk te gebruiken. Ook is het advies om altijd een RVS melkkan te gebruiken, aangezien je hiermee de temperatuur van de melk perfect in de gaten kunt houden.
 • Stap 2: schakel de stoomfunctie in. Het is zaak om de stoomfunctie van je koffiemachine alvast in te schakelen. Nadat je dit hebt gedaan, pruttelt er eerst wat water uit de stoompijp. Na ongeveer 20 seconden – enigszins afhankelijk van de koffiemachine – komt er stoom uit het pijpje. Dit betekent dat je de melk op kunt schuimen. Zet nu wel de stoomfunctie uit.
 • Stap 3: stop nu het stoompijpje als het ware in de melkkan. Het advies is om het stoompijpje ongeveer 2 centimeter diep in de melk te stoppen. Zet vervolgens de stoomfunctie aan en beweeg het kannetje iets naar beneden. In een ideale situatie hangt het stoompijpje ongeveer één centimeter diep in de melk.
 • Stap 4: beweeg het melkkannetje nu een beetje heen en weer. Het advies is om het melkkannetje een beetje heen en weer te bewegen. Je kunt er ook voor kiezen om het kannetje iets schuin te houden. Op het moment dat je een soort van sissend geluid hoort, kolkt de melk op juiste manier op.
 • Stap 5: houd de temperatuur van het kannetje in de gaten. Tijdens het opschuimen zou je de temperatuur van het kannetje in de gaten moeten houden. Zodra je het kannetje niet meer beet kunt houden (omdat deze te warm is), is de melk op de juiste temperatuur. Als je het helemaal goed wilt doen, kun je ook een speciale thermometer gebruiken om de melktemperatuur op te meten.
 • Stap 6: tik met het kannetje op je aanrecht. Het is nu zaak om het melkkannetje meerdere keren op je aanrecht te tikken. Door dit te doen, verdwijnen de grote luchtbellen uit het kannetje. Dit maakt het inschenken van de melk makkelijker.
 • Stap 7: melkschuimlaag inschenken. Je kunt nu het geklopte melkschuim in het kopje met koffie inschenken. Doe dit met beleid, beweeg het melkkannetje enigszins en probeer eventueel een latte art te creëren.

Heb je deze 7 stappen gevolgd? Dan kun je genieten van een heerlijke koffiespecialiteit met melk. Nadat je dit hebt gedaan, is het advies om de stoompijp goed te reinigen. Je zou dit eigenlijk na ieder gebruik moeten doen.

Maak allereerst de buitenkant van de stoompijp goed schoon; neem de buitenkant af met een nat doekje. Vervolgens kun je de stoomfunctie eventjes aanzetten, zodat de melkresten uit het stoompijpje verdwijnen. Om dat zo makkelijk en schoon mogelijk te doen, leg je het beste een doekje onder de stoompijp. Hiermee hou je je aanrecht ook een stuk schoner.

Melk opschuimen met stoompijpje in beeld

Wil je op de beste manier gebruik van je stoompijpje maken? Check dan even onderstaande video. In deze video krijg je in 5 minuten uitgelegd hoe je precies melk op moet schuimen met een stoompijpje. Beelden zeggen meer dan woorden, dus bekijk op je gemakje deze video:

Waarom een stoompijpje gebruiken?

Met een stoompijpje ben je perfect in staat om melk op te schuimen. Het melk krijgt niet alleen de gewenste dikte, maar komt ook nog op de juiste temperatuur uit. Dit zorgt ervoor dat je koffiespecialiteit, zoals een cappuccino of latte macchiato, alsmaar lekkerder wordt.

Het gebruik maken van een stoompijpje is op zich behoorlijk simpel te noemen. Je hoeft slechts een paar stappen te doorlopen, waarbij het stoompijpje zelf het meeste werk uit handen neemt. Zodra je de werking van het stoompijpje onder de knie hebt, merk je ook dat je hiermee kunt variëren.

Wel is het zo dat je voor een stoompijpje een geschikte koffiemachine nodig hebt. Of beter gezegd: als je van een stoompijpje gebruik wilt maken, heb je een specifieke koffiemachine nodig. Check hiervoor ons artikel over de beste espressomachine en beste pistonmachine.

Alternatieve manieren om melk op te schuimen

Heb je (nog) geen espresso- of pistonmachine met stoompijpje? Maar, wil je wel lekkere koffiespecialiteiten met melk kunnen zetten? Dan zijn er gelukkig alternatieve manieren om melk op te schuimen. De beste alternatieve manieren bespreken we hieronder.

Met een handmatige melkopschuimer

Je kunt ervoor kiezen om een handmatige melkopschuimer te gebruiken. Deze melkopschuimer hou je in je hand, waarna je met de melkopschuimer rondjes moet draaien. Door deze ronddraaiende beweging schuimt het melk en kun je een mooie melkschuimlaag in je koffieglas inschenken. Wij raden onder meer onderstaande melkopschuimer aan:

 1. Vienna Coffee Melkopschuimer Handmatig. Deze handmatige melkopschuimer werkt fijn, is erg betaalbaar en werkt op batterijen. Doordat de melkopschuimer 25 centimeter lang is, gaat het opschuimen ook nog relatief snel.
 2. Engle Melkopschuimer HandmatigDeze melkopschuimer is grotendeels gelijk aan bovenstaande variant. Voordeel van deze variant is de handige standaard; hiermee berg je deze opschuimer handig en fraai op.

Met een elektrische melkopschuimer

Een andere populaire mogelijkheid is de elektrische melkopschuimer. Dit is een apparaat waarin je melk schenkt, de gewenste stand instelt en de rest van het werk aan het apparaat overlaat. In ons artikel ‘beste melkopschuimer’ vind je hier meer informatie over.

Onder meer onderstaande melkopschuimers zijn wat ons betreft de koop meer dan waard:

 • Jura 24019. Dit is volgens ons de beste elektrische melkopschuimer van dit moment. Deze opschuimer ziet er geweldig uit, beschikt over meerdere standen en is met een inhoud van 340 ml groot genoeg.
 • Inventum MK350. Geef je liever minder geld aan je melkopschuimer uit? Kies dan voor deze variant van Inventum. Deze variant is handig in gebruik, heeft een inhoud van 240 ml en is erg betaalbaar.
 • Philips Senseo CA6500/60. Wij raden je ook graag deze kleine melkopschuimer van Senseo aan. Deze melkopschuimer heeft een inhoud van 120 ml, is fijn in gebruik en ziet er gaaf uit.

Kafea.nl
Logo