Jura onderhoud – hoe doe je dat?

Heb je een prachtige volautomatische koffiemachine van Jura in je keuken staan? Of heb je voor een andere koffiemachine van dit A-merk gekozen? Ongeacht voor welke machine je bent gegaan, heb je hier waarschijnlijk veel geld aan uitgegeven. Het is daardoor logisch dat je zo lang mogelijk van je Jura koffiemachine wilt genieten.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dit doe je onder meer door de Jura koffiemachine goed te onderhouden. Voor het onderhouden van een Jura koffiemachine vind je in dit artikel de beste tips. Wij richten ons hierbij niet alleen op de koffiemachines, maar ook op accessoires. Zo bespreken we ook hoe je je Jura melkkoeler of Jura melkreservoir op de beste manier kunt onderhouden.

Waarom een Jura koffiemachine onderhouden?

Is het aan te raden om een Jura koffiemachine te onderhouden? Dit is niet zozeer aan te raden, maar is min of meer een ‘verplichting’. Door je Jura koffiemachine goed te onderhouden, geniet je namelijk van een paar zwaarwegende voordelen.

Je geniet langer van je koffiemachine

Heb je een mooie auto gekocht? Dan laat je deze auto regelmatig onderhouden bij een dealer of garage. Dit doe je niet zonder reden. Nee, dit doe je om zo lang mogelijk gebruik van de auto te kunnen maken. Nou, die vlieger gaat ook op bij een Jura koffiemachine.

Door de koffiemachine goed te onderhouden, geniet je (veel) langer van de koffiemachine. Je verlengt simpelweg de levensduur door een Jura koffiemachine goed te onderhouden.

De koffie blijft heerlijk smaken

Waarom heb je voor een Jura koffiemachine gekozen? Mogelijk heb je dit vanwege het design gedaan of vanwege de heerlijke koffie. Juist de heerlijke koffie is voor veel mensen reden om specifiek voor een Jura koffiemachine te kiezen.

Geldt dit ook voor jou? Dan is het ook erg belangrijk om je koffiemachine van Jura goed te onderhouden. Door de machine goed te onderhouden, blijf je namelijk van heerlijke koffie genieten. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

Twee soorten vervuilingen zijn van grote invloed op de koffiesmaak:

 • Kalkresten. Kalkresten zorgen voor harder water; dit water smaakt een stuk minder lekker dan normaal zacht water. De kalkresten zijn bovendien van grote invloed op de werking van een koffiemachine. Het is daarom erg belangrijk om je Jura koffiemachine regelmatig te ontkalken.
 • Oude koffieresten. Maak je je Jura koffiemachine nooit schoon? Dan blijven er veel oude koffieresten achter in de machine. Deze resten zorgen voor een bittere- en zure smaak. Mocht je zo’n smaak opmerken, is het dus de hoogste tijd om je machine even goed te reinigen.

Het is hygiënisch

Maak je je koffiemachine nooit schoon? Dan moet je al snel rekening houden met een verminderde hygiënische situatie. Als je je koffiemachine nooit schoonmaakt, ontstaat er aan de binnenkant vanzelf schimmel. Dit is van grote invloed op de smaak van de koffie en mogelijk ook op je gezondheid.

Uiteraard hecht je veel waarde aan je eigen hygiëne. Ook hecht je veel waarde aan de hygiëne van mensen die bij jou thuis een bakje koffie komen drinken. Zorg er daarom voor dat je je Jura koffiemachine écht goed onderhoudt.

Heeft elke Jura koffiemachine nodig?

Jura E4 design

Ja, elke Jura koffiemachine heeft onderhoud nodig. Welk onderhoud je precies uit moet voeren, hangt wel af van het soort koffiemachine. Ook maakt het nogal uit welke accessoires je eventueel voor je koffiemachine gebruikt. Ook accessoires moet je namelijk goed schoonmaken en onderhouden.

Goed om te weten: een volautomatische koffiemachine van Jura heeft sowieso meer onderhoud nodig. Dit heeft puur met de werking van zo’n koffiemachine te maken. Verderop in dit artikel zoomen we hier nader op in.

Wat heb je nodig om een Jura koffiemachine te onderhouden?

Wil je graag je Jura koffiemachine op de juiste manier onderhouden? Dan heb je hier de nodige zaken voor nodig:

 • Goede reinigingstabletten. Voor het reinigen van je Jura koffiemachine heb je goede reinigingstabletten nodig. Deze tabletten stop je in de machine, waarna deze voor een grondige reiniging zorgen.
 • Goede ontkalkingstabletten. Uiteraard is het ook zaak om je Jura koffiemachine goed te ontkalken. Hiervoor maak je bij voorkeur gebruik van goede ontkalkingstabletten of vloeibare ontkalker.
 • Voldoende tijd. Wil je je Jura koffiemachine tot in perfectie onderhouden? Dan heb je ook voldoende tijd nodig. Het onderhouden van een koffiemachine kost nu eenmaal tijd, zelfs als je de beste middelen gebruikt.

Welk onderhoud moet je uitvoeren voor je Jura koffiemachine?

Je weet nu precies wat het belang van goed onderhoud is. Ook weet je wat je zoal nodig hebt om je Jura koffiemachine te kunnen onderhouden. Het is nu de hoogste tijd om in te zoomen op het daadwerkelijke onderhoud. Hieronder bespreken we graag hoe je je Jura koffiemachine precies moet onderhouden.

Hiervoor maken we onderscheid tussen drie ‘soorten’ onderhoud:

 • Dagelijks onderhoud. Als je dagelijks gebruik van je Jura koffiemachine maakt, is dit onderhoud dat je eigenlijk elke dag uit moet voeren. Of om de dag bijvoorbeeld.
 • Wekelijks onderhoud. Het is ook belangrijk om wekelijks bepaald onderhoud aan je Jura koffiemachine uit te voeren. Om welk onderhoud dit precies gaat, bespreken we ook hieronder.
 • Periodiek onderhoud. Daarnaast is het ook nog zaak om periodiek ander onderhoud aan je Jura koffiemachine uit te voeren. Ook daarover lees je hieronder alles.

Dagelijks onderhoud

Maak je dagelijks met veel plezier gebruik van je Jura koffiemachine? Dan is het elke dag op en top genieten van overheerlijke koffie. Tegelijkertijd geniet je van de fraaie uitstraling, de makkelijke bediening en andere voordelen van je Jura koffiemachine.

Het is echter ook zaak om dagelijks goed onderhoud uit te voeren. Daarmee verleng je de levensduur en blijf je genieten van de heerlijke koffie. Onder dagelijks onderhoud valt onder meer het onderstaande:

 • De lekbak legen en reinigen. Tijdens het zetten van koffie komen er altijd resten achter in de lekbak. Om te voorkomen dat dit gaat schimmelen, is het zaak om de lekbak dagelijks te legen en te reinigen. Wacht je hier te lang mee? Dan krijg je niet alleen last van schimmel, maar loop je ook het risico dat de lekbak overstroomt.
 • Melksysteem spoelen. Heb je een volautomatische koffiemachine van Jura met melksysteem? Dan is het van belang dat je het melksysteem dagelijks spoelt. Bij veel machines hoef je dit gelukkig niet zelf te doen. Veel Jura koffiemachines doen dit volledig automatisch.

Kost het dagelijks onderhouden van een Jura koffiemachine veel tijd? Nee, dat valt reuze mee. Als je hier elke dag 2 minuutjes aan besteedt, hou je je Jura koffiemachine in perfecte staat.

Wekelijks onderhoud

Voer je bovenstaande twee taken braaf dagelijks uit? Dan geniet je van een schone Jura koffiemachine, een langere levensduur en overheerlijke koffie. Het is echter zaak om ook wekelijks onderhoud uit te voeren. Onder het wekelijks onderhoud valt onderstaande:

 • Het reinigen van de zetgroep. De zetgroep van je Jura koffiemachine moet je idealiter dagelijks reinigen. Dit kun je bij veel koffiemachines eenvoudig doen door de zetgroep uit de machine te halen. Nadien kun je ‘m onder de kraan met lauw water afspoelen.
 • Het reinigen van het melksysteem. Het is ook aan te raden om het melksysteem elke week grondig te reinigen. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van een speciaal schoonmaakmiddel. Ook is het aan te raden om de losse onderdelen van het melksysteem goed te reinigen. Hierbij kun je denken aan een melkslang of het stoompijpje.

Let op: het reinigen van het melksysteem hoef je niet altijd zelf te doen. Er bestaan namelijk ook veel Jura koffiemachines met een automatische reiniging van het melksysteem. Als dit het geval is, heb je uiteraard een stuk minder omkijken naar het reinigen van je Jura koffiemachine. Ideaal!

In onderstaande video vind je meer informatie over het reinigen van de Jura ENA 4:

Periodiek onderhoud

Voer je het dagelijkse- en wekelijkse onderhoud uit? Dan ben je al heel goed bezig. Het is nu zaak om ook periodiek onderhoud uit te voeren. Hoe vaak je dit onderhoud uit moet voeren, hangt enigszins af van het gebruik van de koffiemachine.

Maak je veel gebruik van de koffiemachine? Dan moet je dit periodieke onderhoud vaker uitvoeren. Maak je weinig gebruik van je Jura koffiemachine? Dan hoef je dit periodieke onderhoud niet al te vaak uit te voeren. In veel gevallen hoef je hiervoor alleen maar de meldingen op de koffiemachine in de gaten te houden.

Waterfilter vervangen

Het is bij een Jura koffiemachine zaak om regelmatig het waterfilter te vervangen. Idealiter doe je dit na een maand of 2, maar dit hangt samen met de hoeveelheid kopjes koffie die je zet. Door regelmatig een nieuw waterfilter in de machine te plaatsen, geniet je van meerdere voordelen:

 • Je verkleint hiermee de kans op storingen. Vervang je het waterfilter niet? Dan heeft kalk vrij spel, waardoor de kans op storingen aanzienlijk vergroot wordt.
 • Je geniet van een lekkerdere koffiesmaak. Als je lange tijd het waterfilter niet vervangt, is dit van grote invloed op de smaak van de koffie.
 • De leidingen raken niet verstopt. Als je je waterfilter helemaal nooit vervangt, komen de leidingen vol te zitten met kalkdeeltjes. Als hier in extreme mate sprake van is, is het zelfs mogelijk dat de machine helemaal niks meer doet.

Koffiemachine ontkalken

Het is ook belangrijk om een Jura koffiemachine regelmatig te ontkalken. Normaal gesproken moet je dit om de 4 maanden doen, maar dit hangt ook samen met het gebruik van de koffiemachine.

Bij het ontkalken van de machine moet je even goed naar je type/model koffiemachine kijken. Sommige Jura koffiemachines moet je handmatig ontkalken, maar bij de meeste varianten gaat dit volledig automatisch. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, zijn de beste Jura ontkalkingstabletten. Daar komen we verderop in dit artikel nog even op terug.

Koffiemachine laten reinigen

Elke dag is het zaak om de lekbak te reinigen. Ook is het belangrijk om wekelijks het melksysteem en de zetgroep te reinigen. Door deze reiniging zelf uit te voeren, ben je al een heel eind op weg om je Jura koffiemachine goed schoon te maken.

Waar je echter periodiek ook ngo voor moet kiezen, is het laten reinigen van de koffiemachine. Bij de meeste Jura koffiemachines kun je van een automatisch reinigingsprogramma gebruik maken. Het enige dat je hier nodig voor hebt, zijn de juiste reinigingstabletten.

Wanneer moet je periodiek onderhoud uitvoeren?

Wanneer je het periodieke onderhoud uit moet voeren, hangt van één belangrijk aspect af: de mate waarin je van je Jura koffiemachine gebruik maakt. Zet je bijvoorbeeld dagelijks 10 kopjes koffie met de koffiemachine? Dan moet je de machine veel eerder ontkalken en veel eerder het waterfilter vervangen. Zet je slechts 1 á 2 kopjes koffie per dag? Dan hoef je de machine niet al te vaak te ontkalken of het waterfilter te vervangen.

Ook maakt het uit wat voor Jura koffiemachine je hebt. Bij veel Jura koffiemachines wordt namelijk het onderhoud automatisch uitgevoerd. Of je krijgt een melding in het display te zien dat je de machine moet onderhouden. Of dat je het waterfilter moet vervangen. Houd daarom goed de meldingen op het display in de gaten.

Wat heb je nodig voor periodiek onderhoud?

Bij een Jura koffiemachine is het periodieke onderhoud van groots belang. Door dit periodieke onderhoud goed uit te voeren, geniet je nog veel langer van je Jura koffiemachine. Om dit onderhoud op de beste manier uit te voeren, heb je sowieso de juiste onderhoudsmiddelen nodig. Daar informeren we je hieronder graag over.

Beste Jura waterfilters

Als je het waterfilter van je Jura koffiemachine moet vervangen, heb je hier een goed waterfilter voor nodig. De verschillende waterfilters waar je op dit moment uit kunt kiezen, zetten we graag overzichtelijk voor je op een rijtje:

Welk waterfilter heb je nodig? Dit hangt heel erg af van het soort Jura koffiemachine dat je hebt. Wij raden je daarom graag aan om goed naar het huidige waterfilter in je Jura koffiemachine te kijken. Dát waterfilter heb je namelijk wederom nodig. Wil je hier meer over weten? Check dan ons artikel over de beste Jura waterfilters.

Beste Jura ontkalkingstabletten

Het is dus van groot belang om je Jura koffiemachine regelmatig te ontkalken. Hiervoor gebruik je het beste één van onderstaande Jura ontkalkingstabletten:

Is het ook nog mogelijk om een andere soort ontkalker te gebruiken? Nee, wij raden je echt aan om voor één van bovenstaande Jura ontkalkingstabletten te kiezen. In ons artikel ‘beste Jura ontkalkingstabletten’ lees je hier meer over.

Beste Jura reinigingstabletten

Je Jura koffiemachine wil zichzelf automatisch reinigen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, zijn de juiste Jura reinigingstabletten. De verschillende alternatieven waar je voor kunt kiezen, vind je hieronder:

Kun je beter voor de officiële Jura tabletten kiezen? Of kun je beter voor de universele tabletten kiezen? Dit hangt vooral van je eigen wensen en je beschikbare budget af. In ons artikel ‘beste Jura reinigingstabletten’ vertellen we je hier meer over.

Jura accessoires onderhouden

Je hebt momenteel de keuze uit de nodige Jura accessoires. Met deze accessoires maak je het zetten van koffie makkelijker, geniet je van nóg lekkerdere koffie en geniet je dus nog meer van je Jura koffiemachine. Maar, het is ook belangrijk dat je deze accessoires op de juiste manier onderhoudt.

Jura melkkoeler

JURA Melkreservoir Cool Control 2,5L

Heb je voor de aanschaf van een Jura melkkoeler gekozen? Dan is het onwijs belangrijk om deze melkkoeler regelmatig goed te reinigen. Doe je dit niet? Dan blijven er oude melkresten in de melkkoeler aanwezig. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar zorgt ook voor een veel minder lekkere smaak van de melk.

Het reinigen van een Jura melkkoeler is niet al te lastig. Je hoeft de melkkoeler alleen maar onder de lauwe/hete kraan af te spoelen. Een kind kan de was doen.

Jura melkslang

Maak je gebruik van een speciale Jura melkslang? Dan is het ook van belang dat je deze melkslang op de juiste manier onderhoudt. Dit kun je met een speciale reinigingsborstel doen, maar je kunt mogelijk de melkslang ook automatisch laten reinigen. Dit hangt enigszins af van de soort Jura koffiemachine.

Jura melkreservoir

Heb je geen melkkoeler, maar een Jura melkreservoir? Dan geldt eigenlijk hetzelfde. Ook bij een Jura melkreservoir is het van groot belang dat je deze op de juiste manier schoonmaakt. Dit doe je door het melkreservoir regelmatig onder de kraan uit te spoelen. Besteed hier idealiter wekelijks voldoende tijd aan.

Jura onderhoud: slotwoord

Is het onderhouden van een Jura koffiemachine moeilijk? Nee, zeker niet. Is het onderhouden van een Jura koffiemachine van belang? Ja, dit is van essentieel belang. Door de machine op de juiste manier te onderhouden, geniet je hier veel langer van. Niet alleen van de machine zelf, maar ook van de heerlijke koffie die door de machine gezet wordt. Besteed dus de nodige tijd aan het onderhouden van de Jura koffiemachine.

Veelgestelde vragen over het Jura onderhoud

Hoe vaak moet je een Jura koffiemachine onderhouden?

Een Jura koffiemachine moet je dagelijks onderhouden. Zo is het van belang om dagelijks de lekbak te reinigen en om het melksysteem te reinigen. Elke week zou je het melksysteem uitgebreid moeten reinigen en de zetgroep moeten reinigen. Verder moet je periodiek de koffiemachine ontkalken, reinigen en het waterfilter vervangen.

Wanneer heeft een Jura koffiemachine precies onderhoud nodig?

Bij de meeste Jura koffiemachines geeft de machine dit zelf aan. Zo krijg je vanzelf een melding te zien dat de machine ontkalkt of gereinigd moet worden. Voor het dagelijkse onderhoud krijg je geen melding te zien. Nee, je moet zelf de lekbak elke dag goed reinigen en legen.

Kun je het Jura onderhoud zelf uitvoeren?
Ja, het Jura onderhoud kun je zelf uitvoeren. Het is zelfs zo dat een moderne Jura koffiemachine dit erg simpel voor je maakt. De machine geeft zelf aan dat ‘ie onderhoud nodig heeft. Ook beschikken veel Jura koffiemachines inmiddels over een volledig automatisch reinigingsprogramma.

Wat is een Jura onderhoudsbeurt precies?
Merk je op dat je Jura koffiemachine iets minder functioneert? Begint ‘ie bijvoorbeeld meer lawaai te maken of merk je op dat ‘ie soms wat lekt? Dan is het aan te raden om een Jura onderhoudsbeurt in te plannen. Voor zo’n beurt komt een monteur bij je langs, waarna hij/zij de Jura machine volledig naloopt. Je kunt dit vergelijken met de APK keuring van een auto.

Wat zijn de Jura onderhoud kosten?

De Jura onderhoud kosten hangen van meerdere factoren af:

 • De producten waar je voor kiest. Kies je voor universele middelen in plaats van voor officiële Jura middelen? Dan ben je minder geld kwijt. Het is alleen de vraag of de universele middelen het net zo goed doen als de officiële Jura middelen.
 • De manier van onderhouden. Kies je ervoor om het onderhoud zelf uit te voeren? Dan hoef je alleen voor de middelen te betalen. Laat je een monteur langskomen? Dan ben je al snel een paar honderd euro kwijt aan de onderhoudsbeurt.

Wat te doen bij een storing op je Jura koffiemachine?
Bekijk wat de storingsmelding precies is en zoek informatie op Google op. Als het bijvoorbeeld om de Error 8 foutmelding gaat, heeft de zetgroep onderhoud nodig. Via Google vind je in ieder geval altijd informatie over de storing en de oplossing.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo