Bosch TES50129RW

Bosch TES50129RW koffiemachineAls jij van een lekkere espresso houdt en geen probleem hebt met het zelf moeten opschuimen van warme melk, dan is de Bosch TES50129RW zeker een apparaat dat voor jou het onderzoeken waard is.
We gaan in deze review kijken wat dit no-nonsense apparaat voor zo'n €350 allemaal in zijn mars heeft. We gaan natuurlijk niet alleen de voordelen bekijken, maar ook de vervelende nadelen. Zo kom jij hopelijk snel tot een goede keus en zit jij deze zomer met een kopje heerlijk zelfgemaakte koffie in je tuin.

 

Onder andere verkrijgbaar bij Koffiediscounter.nl.

Voordelen

Makkelijk te bedienen

Dit apparaat is zeker erg gemakkelijk in de bediening. Het apparaat beschikt over een tweetal draaiknopjes waarmee jij de sterkte, grootte en het aantal kopjes kan instellen. Geen wirwar aan ingewikkelde knopjes en instellingen dus. Een kind kan de was doen. En nu ook koffiezetten!

Bonenreservoir van 300 gram

Voor een goede espresso dient er per kopje ongeveer 7 tot 9 gram bonen gelijkmatig tot een fijne consistentie gemaald te worden. Deze Bosch TES50129RW kan in zijn reservoir 300 gram aan bonen bewaren. Dit zijn 33 kopjes espresso voordat je de bonen weer hoeft bij te vullen. Of natuurlijk 16 café crèmes of dubbele espresso's.
Koffiebonen zijn indien uit de verpakking snel aan veroudering onderhevig. Dit zorgt ervoor dat het hun aroma kan verliezen. Dit reservoir beschikt echter over een aroma-bewarende deksel, waardoor jij in ieder geval geen smaak hoeft in te leveren.

Waterreservoir van 1,7 Liter

Dit apparaat heeft een ruim waterreservoir. Met 1,7 liter aan water in voorraad hoef jij niet continu water bij te vullen. Een gemiddelde espresso bestaat uit 30 ml. Dat zijn wel 50 kopjes koffie uit één vol waterreservoir. Heb jij behoefte aan een lekkere grote café crème? Daar kun je er ook wel acht van opdrinken voordat je het reservoir weer hoeft bij te vullen.

Melk stoompijpjemelkschuim

Hou jij niet alleen van een lekkere sterke bak, maar ook van een schuimende cappuccino? Op deze volautomatische espressomachine zit tevens een handig stoompijpje geïntegreerd. Zo kun je niet alleen van een espresso genieten, maar ook heel handig een schuimkraag creëren. Gewoon een beker met warme melk in het pijpje hangen en binnen no-time heb jij een perfecte kop met melkschuim bovenop je espresso.

Automatisch reinigingssysteem

Met het automatisch reinigingssysteem doorloopt dit apparaat met één druk op de knop een reinigings- en ontkalkprogramma. Nog even geen zin, of geen tijd voor dit programma? Bij het aan- en uitschakelen initieert deze Bosch TES50129RW zelf een spoelprogramma. Zo ben je altijd verzekert van de beste pure smaak en de optimale levensduur.

Instelbare koffietemperatuur

Hou jij ervan om je bakkie meteen te kunnen opdrinken? Of misschien lust je hem wel zo heet mogelijk. Met deze machine kun je met de draaiknop heel handig de temperatuur instellen. Er zijn drie mogelijkheden. Voor elk wat wils dus.

Aparte plek voor gemalen koffiegemalen koffie

Wat een handige bijkomstigheid is op deze machine, is dat er aan de zijkant een aparte vulschacht is te vinden voor het toevoegen van gemalen koffie. Erg handig voor wanneer je een fervente decafé liefhebber op bezoek hebt, of hier zélf 's avonds juist van geniet.

Constant ideale bereidingstemperatuur

Voor een optimale smaaksensatie is het belangrijk dat de espresso tijdens de bereiding een constante ideale temperatuur hanteert. Met het innovatieve sensoflow systeem is dat precies wat er gebeurt. Zo wordt jouw keuze koffieboon op de meeste ideale manier automatisch voor je gezet.

Automatische uitschakeling

Aankomend jaar alwéér een stijging in de elektriciteitskosten. Gelukkig beschikt deze handige jongen over een zogenoemd auto-off systeem. Automatisch is deze ingesteld dat hij na één uur vanzelf uitschakelt. Vind je dit te lang en wil je nog meer besparen op je elektra? Dan kun je deze tijd aanpassen. Van 15 minuten tot naar vier uur. Voor elke gebruiker zijn voorkeur dus mogelijk.

Verschillende maten mogelijk

Of je nu zelf aan de slag gaat om een prachtige latte macchiato te maken, of in plaats van een espresso een wat grotere kop koffie wilt drinken: met dit apparaat kan het allemaal. Er passen onder de makkelijk te verstellen uitloop wel glazen van 15 centimeter. Wil je er liever twee tegelijk? ook dat behoort met deze machine gewoon tot de mogelijkheden. Met de bereiding van twee kopjes maalt en brouwt hij trouwens gewoon twee keer. Dat is dus zeker weten dezelfde smaak als je met één kopje gewend bent.

Heet water functie

Deze koffievriend heeft naast de mogelijkheden van café crème, espresso en het opschuimpijpje voor het maken van cappuccino en latte macchiato, ook de mogelijkheid tot het zetten van heet water. Zo geniet jij met deze volautomatische espressomachine ook nog eens van een kopje thee. Het hete water komt uiteraard ook nog eens uit een apart pijpje. Zo smaakt jouw kopje thee ook echt naar thee.

Slijtvaste maalschijven

Voor de smaak van de koffie is de koffiemaling erg belangrijk. Bij een te grove maling heeft het water niet genoeg tijd om goed door te dringen. Is de maling te fijn dan wordt de smaak al vaak te sterk en bitter. Dit apparaat beschikt over keramische maalschijven. Hierdoor wordt de koffie gelijkmatig gemaald tot een perfecte fijne maling én deze schijven zijn ook nog eens slijtvast. Een lange levensduur voor lang genieten van een perfect gemalen koffieboon. De maling kun je overigens instellen naar gelang je eigen smaak met een draaiknopje in het bonenreservoir.

Nadelen

We gaan natuurlijk niet alleen maar die handige voordelen voor je op een rijtje zetten. Zoals elk apparaat heeft ook dit apparaat zijn nadelen.

Melkschuim creëren is lastig

Wat in een aantal reviews steeds weer terug lijkt te komen, is dat sommige eigenaren wat problemen ondervinden bij het maken van melkschuim. Een enkeling lijkt het helemaal niet voor elkaar te krijgen, maar de meeste lukt het na een tijd oefenen uiteindelijk wel. Het is jammer dat het met zo'n no-nonsense en gemakkelijk bedienbaar apparaat lastig blijkt om melkschuim te maken. Dan zou je goedkoper uit kunnen zijn met een apparaat zonder deze functie, of wat meer betalen voor een apparaat met een automatisch opschuimsysteem, zoals bijvoorbeeld de Philips 3000 serie HD8824.

Eerste kopje is niet zo warm

Het eerste bakkie leut blijkt lang niet altijd goed warm te zijn. Zelfs met de warmte instelling op de hoogste stand. Het voorverwarmen van het kopje blijkt wel een redelijke oplossing, maar dan is het toch weer jammer dat het apparaat niet beschikt over een kopjes verwarmingsplaatje. Wel kun je natuurlijk hiervoor gebruik maken van de heet water functie. Wel een nadeel dat het waterverbruik zo omhoog gaat.

Lekbak is snel vol

De lekbak onder het apparaat is volgens een groot aantal reviews snel vol. Hoe groot de lekbak nou precies is beschrijft Bosch helaas niet, maar volgens een aantal consumenten had deze wat groter gemogen. Het is nu jammer dat je snel met een volle lekbak naar de gootsteen moet lopen.

Onderhoud is duur

Wat eigenlijk bij elke volautomatische machine wel terug lijkt te komen is dat het qua onderhoud best duur uitvalt. Bosch adviseert elke twee maanden te ontkalken en te spoelen. Per jaar kost dat ongeveer zo'n €30. Bosch adviseert daarbovenop nog eens om een waterfilter aan te schaffen. Dit verlengt nog eens de levensduur en geeft een nog puurdere smaak aan de koffie. Zo'n filter kost rond de €15.

Ervaringen

Wat vinden jouw medekoffieliefhebbers die de machine al in huis hebben?

Gebruiksgemakin hoogte verstelbare uitloop

Het zeer gemakkelijke gebruiksgemak is iets wat bijna in elke review wel terugkomt. Het apparaat blijkt echt heel simpel in gebruik en dat wordt zeker in dank afgenomen.

Stil in gebruik

Veel koffiedrinkers die vanuit een senseo en/of een nespresso apparaat zijn overgestapt op dit apparaat zijn erg tevreden over het geluid dat de Bosch TES50129RW produceert tijdens de bereiding van de koffie. Ten opzichte van andere volautomatische apparaten blijkt dit apparaat niet bijzonder stil, maar in vergelijking met de cups- en pad automaten dus wel.

Veel spoelen en ontkalken

Een hoop reviews geven aan dat het ontkalken toch echt vaker moet gebeuren dan elke twee maanden. Hoeveel deze eigenaren de machine dan gebruiken wordt niet aangegeven, maar een hoop geven aan dat de eerste ontkalkbeurt al na drie weken moest gebeuren.

De Bosch TES50129RW kopen

Deze koffiemachine van Bosch is verkrijgbaar bij:

» Koffiediscounter.nl

» Bol.com

» Coolblue.nl

Alternatieven

Philips 3000 serie HD8824/01Philips 3000 HD8824/01

Voor een €50 meer is wellicht deze Philips een optie als je ook nog eens wilt genieten van een automatisch gemaakte cappuccino. Je sluit simpel een melkpak aan en voilà: jouw cappuccino automatisch voor je bereidt. Verder heeft hij een iets ruimer waterreservoir van 1,8 liter. Wel passen er iets minder bonen in het reservoir. Deze heeft een capaciteit van 250 gram.

► Volledige review van de Philips 3000 serie HD8824/01

Saeco Moltio HD8768/21Saeco Moltio HD8768/21

Heb jij toch liever ook je cappuccino en latte macchiato volledig automatisch met een intern melksysteem? Voor ruim €200 meer doet deze Saeco het allemaal volledig automatisch voor je. Hij heeft trouwens een iets ruimer waterreservoir van 1,9 liter.
Extra op deze automaat is de bonenwisselaar. Zo kan iedereen in de familie koffiezetten met zijn eigen favoriete koffieboon. Totaal kun je hier dan ook weer 290 gram koffiebonen in kwijt.

» Volledige review van de Saeco Moltio HD8768/21

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo