SAECO MOLTIO HD8768

Geniet jij ook graag van een professioneel gezet kopje koffie? Met deze SAECO MOLTIO HD8768 hoef je daarvoor echt de deur niet meer uit. Dit apparaat is verkrijgbaar vanaf €580. Buiten een heerlijke espresso of gewone koffie, kun je met het melksysteem ook een heerlijke cappuccino of latte macchiato maken.
In deze review gaan we eens kijken naar de voor- en nadelen van dit apparaat. Hopelijk kan jij hiermee weloverwogen de juiste keus qua aanschaf maken.

Onder andere verkrijgbaar bij coolblue.nl.

Voordelen

Koffiebonenwisselaar

Wat redelijk exclusief is aan deze machine en dan voornamelijk in zijn prijsklasse, is de optie om de koffiebonen te wisselen. Heb jij bijvoorbeeld speciale koffiebonen voor je cappuccino, of trakteer jij jezelf af en toe eens op een dure koffieboon? Het bonenreservoir kun je er gemakkelijk uithalen met een schuifknopje. Een extra reservoir, of meerdere natuurlijk, moet je wel zelf extra aanschaffen. Zo'n reservoir kost ongeveer €35 per stuk. Deze reservoirs hebben een capaciteit van 290 gram. Een ruim reservoir dus. De deksel met dikke plastic rand zorgt ervoor dat de bonen vers blijven en hun aroma niet verliezen. Ze zijn stapelbaar, dus handig te bewaren. Om extra lang van verse bonen te genieten, bewaar je ze in de koelkast.

Keramische koffiemolen

De koffiemaler van deze saeco moltio HD8768 is volledig keramisch. Wat daar nou het voordeel van is? Wat dacht je van een lange levensduur, doordat het van slijtvast materiaal gemaakt is. Zo geniet jij altijd van de perfecte maling van jouw keuze koffieboon. Met een keramische molen worden de koffiebonen namelijk ook nog eens zeer professioneel gemalen. De koffieboon krijgt namelijk geen verbrande smaak, doordat de molen niet oververhit kan raken. Buiten deze voordelen hebben de keramische koffiemolens ook nog eens bewezen stiller te zijn dan andere modellen.

Koffiesterkte én soort koffieboon instelbaar

Ben jij niet zo van de hele sterke koffie? Of misschien alleen in de ochtend? Met dit apparaat is de koffiesterkte instelbaar met wel vijf verschillende sterktes. Het instellen van de koffiesterkte gaat ook nog eens zeer gemakkelijk. Druk op het knopje met de koffieboon en selecteer het aantal koffiebonen. Eén koffieboon voor de slapste variant en vijf voor de allersterkste bak. Ook is het soort koffieboon in te stellen. Of jij nu arabica bonen, robusta bonen of een blend gebruikt, in het menu is het gemakkelijk in te stellen.

Geheugenfunctie

Als je dan eindelijk de perfecte koffiebalans naar jouw smaak hebt gevonden, druk dan op de geheugenknop. Middels deze knop wordt de volgende keer jouw koffie op precies dezelfde manier voor je bereid.

Groot en handig uitneembaar waterreservoir

Het waterreservoir van 1,9 liter is vanaf de voorkant uitneembaar. Dit is handig als je aan de bovenkant van de machine niet veel ruimte hebt. En met deze hoeveelheid maak jij wel 9 grote koppen koffie voordat je het reservoir bij hoeft te vullen. Of natuurlijk wel 42 espresso's als dat jouw voorkeur is. Let er wel op dat het reservoir dagelijks van vers water moet worden voorzien om bacterievorming te voorkomen.

Koffie is goed heet

Wat in een aantal reviews terugkomt is de temperatuur van de koffie. Deze schijnt goed heet te zijn. De temperatuur is trouwens gewoon instelbaar. Dus als de hoogste instelling voor jou zelfs iets te heet is dan kun je gewoon een stapje terug. Er zijn drie temperatuurstanden te kiezen; Minimaal, medium en maximaal.

Houdt er rekening mee dat de kop of het glas waarin de koffie wordt gezet ook invloed heeft op de warmte van de koffie. Zo houdt een kop van dik aardewerk en bijvoorbeeld een dubbelwandig glas de warmte van de koffie goed vast, terwijl in een lage mok van dun aardewerk de koffie sneller afkoelt. Er zijn ook handige thermomokken te koop, speciaal om jouw koffie lekker lang warm te houden.

Plek voor gemalen koffie

Hier is door Philips goed over nagedacht, want er is een aparte vulschacht waar je desgewenst een bakje koffie met gemalen koffie mee kunt zetten. Handig voor het decafé verzoekje.

Nadelen

Duur in onderhoud

Alle automatische espressomachines zijn relatief duur in het onderhoud, dat klopt. Wat er bij deze Saeco nog extra bijkomt is dat Philips adviseert maandelijks drie extra handelingen qua reiniging uit te voeren. Deze drie handelingen zijn: de zetgroep invetten, het melkschuimsysteem reinigen en ook een zogenoemde koffie-olie reiniging uit te voeren.
We hebben het even voor je berekend: Het ontkalken en reinigen komt standaard bij zowat elke machine uit op ongeveer €45 per jaar. Het extra reinigen van de koffie-olie resten, invetten van de zetgroep en het schoonmaken van het melkschuimsysteem komt neer op een extra €62 per jaar. Dit is opgeteld €107 per jaar alleen aan onderhoud.

Let er tevens op dat Philips geen garantie meer geeft als het ontkalken niet volgens voorschrift gebeurt. Philips geeft standaard een garantie van 2 jaar, maar die kan verhoogd worden naar 3 als je op de website van Philips je apparaat registreert.

Heet water en melkschuim uit hetzelfde kraantje

Het is een fijn gegeven dat als je trek hebt in een kopje thee dat er een heet water functie bestaat. Het is echter wat onhandig vormgegeven. Het zou een stuk beter zijn geweest als er twee aparte kraantjes waren. Nu moet je het slangetje naar de melk toe demonteren alvorens de heet water functie te gebruiken en kunnen er dus ook nog wat melk resten in je kopje terecht komen.

Bediening onhandig

De bediening van deze Saeco Moltio HD8768 laat qua handigheid zeker wat te wensen over. Als eerste punt zijn de knoppen niet verlicht. Dat maakt het 's avonds lastig om de knoppen te zien en de juiste keuze te maken. Ten tweede is de overall bediening wat onhandig. Het laat bijvoorbeeld je keuze in het menu maken door met pijltjes naar links of rechts te wijzen. Het is helaas niet altijd even duidelijk naar welke knopje ze nou precies wijzen. Dat maakt dat je foute keuzes kan maken en zodoende per ongeluk misschien een hele ontkalkingssessie moet doorlopen of je afstelling van je favoriete koffiesoort ineens hebt gewijzigd.

Niet alle kopjes passen eronder

De latte macchiato glazen zijn vaak hoog. Soms tot wel 15cm hoog als je een extra luxe model neemt. Dit apparaat zijn koffieuitloop kan echter tot maar 14cm omhoog. Dit is wel jammer als je voor het bezoek zo'n luxe kop latte macchiato wilt maken. Je kan natuurlijk altijd met andere kopjes aan de gang en dan overgieten, maar dan krijgt het al snel een amateuristische uitstraling en dat is jammer.

Ervaringen

We hebben ook de reviews voor je doorgelezen, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. Er zijn een aantal positieve dingen die eruit springen, zoals:
-Koffie is erg lekker, goed heet en helemaal naar eigen smaak in te stellen.
-Lekbak is groot en hoeft zodoende niet vaak geleegd te worden
-Maakt mooi melkschuim en heeft een goede temperatuur
-Makkelijk schoon te maken

Helaas zijn er ook wat reviews die de negatieve kanten belichten. Er zijn een aantal dingen die vaak terug lijken te komen, zoals:
-Het afneembare bonenreservoir is vaak erg lastig om eruit te halen. Er zit dan een boontje ergens vast en dat geeft een hoop gedoe om deze boon dusdanig te verplaatsen dat het reservoir eruit geklikt kan worden. Dit blijkt ook geen eenmalig probleem, maar lijkt steevast terug te komen.
-Het apparaat moet in het begin echt bediend worden met de handleiding erbij.

De Saeco Moltio HD8768/21 kopen

Deze koffiemachine is verkrijgbaar bij:

» coolblue.nl

» Bol.com

Alternatieven

Philips 3100 serie HD8834/11

Als jij toch ook liever helemaal automatisch je cappuccino wilt kunnen bereiden dan is de wat eerdere 3000 serie misschien wel iets voor jou. Met een prijs vanaf €400 ben je dan ook nog wat goedkoper uit. Deze machine heeft een ietsjes kleiner waterreservoir van 1,8 liter. Hij heeft tevens een wat kleiner bonenreservoir van 250 gram die niet verwisselbaar is. Ook maakt dit apparaat niet automatisch een latte macchiato.

 

Saeco Incanto HD8914/01

Ben jij wat afgeknapt op de Moltio vanwege het onderhoud? De Incanto is voorzien van een aquaclean filter. Met dit filter hoef jij pas na 5000 koppen te ontkalken. Verder heeft dit apparaat een waterreservoir van 1,8 liter en een bonenreservoir van 250 gram die niet wisselbaar is. Dit apparaat is verkrijgbaar vanaf €500.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo