DE’LONGHI ECAM 23.460.S

Ben jij eindelijk toe aan zo’n volautomatische espressomachine? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres. Deze Delonghi Ecam 23.460.S is verkrijgbaar vanaf €580 en maakt voor jou helemaal automatisch je espresso, koffie, cappuccino of latte macchiato voor je klaar.
Dat je zo’n apparaat niet zomaar even aanschaft, dat snappen we. Daarom zetten we voor jou de voor- en nadelen op een rijtje en zijn de reviews alvast voor je doorgespit. Zo ben jij na het lezen van deze tekst goed geïnformeerd en kan je een weloverwogen keuze maken. Verkrijgbaar bij Bol.com.

Onder andere verkrijgbaar bij coolblue.nl.

Voordelen

Compact apparaat

Als jij niet zo’n grote keuken hebt, ben je wellicht blij te lezen dat dit apparaat vrij compact is. De afmetingen van dit apparaat zijn 23.8×43.0x35.1(bxdxh). In de hoogte en diepte is dit apparaat wel gelijk aan de meeste apparaten, maar in de breedte is dit apparaat in zijn prijsklasse en met een automatisch melksysteem toch wel tot 5 centimeter kleiner ten opzichte van het grootste model. Dat scheelt toch weer op een klein werkblad.

Wat ook een voordeel is, is dat je het waterreservoir van voren uit het apparaat haalt. Als je bovenop nu niet zoveel ruimte hebt is dat nu geen probleem. Het bonenreservoir moet je natuurlijk wel nog van bovenop eraf halen, maar die is lang niet zo groot als het waterreservoir.

Gebruiksgemak

Wat meteen opvalt aan dit apparaat en wat vaak terugkomt in de reviews van de huidige eigenaren is het gebruiksgemak. Waarom zouden ze het ook zo moeilijk maken als het ook zo makkelijk kan.

Op het apparaat vind je aan de zijkanten totaal een zestal knopjes. Met de knopjes aan de linkerkant schakel je het apparaat in- of uit, kom je in het menu, of kan je een handmatige spoeling uitvoeren. Met de knopjes aan de rechterkant selecteer je één of twee kopjes, óf kun je kiezen voor heet water. Dan is er nog een grote draaiknop in het midden waarmee je door het menu navigeert, of de koffiesterkte kunt aanpassen en eronder een knop voor de melkspecialiteiten. Zo hoef jij dus echt niet continue met die handleiding in de weer om snel een kopje koffie te zetten.

Kopjeswarmer

Dit apparaat beschikt over een kopjeswarmer aan de bovenkant van het apparaat. Je koffie blijft langer op temperatuur als je je kopje voorverwarmt. Dit voorverwarmen kun je doen door gebruik te maken van het omspoelen met heet water, of je zet het kopje even van tevoren op de verwarmingsplaat bovenop het apparaat natuurlijk. Wel zo makkelijk en scheelt weer water.

Denk erom dat als je koffie alsnog snel afkoelt, dat je de instellingen misschien wat moet aanpassen. In het menu kun je vier standen kiezen, vanaf laag tot extra warm. Let ook op het soort kopje; een laag dun kopje koelt natuurlijk sneller af dan een hoge dikke mok.

Koffie helemaal instelbaar

Een naar eigen smaak geperfectioneerde kop koffie. Dat vind je niet hoor in een standaard koffiezaak, waar je ook nog eens veel meer betaald voor jouw bakkie leut. Met dit apparaat kun je je koffie helemaal instellen, vanaf de sterkte tot en met de milliliter, met en zonder melk.

Allereerst kun je het aroma instellen. Dit kun je heel makkelijk wijzigen door op de grote ronde knop met de koffiebonen te drukken. Hier krijg je de keuzes extra mild, mild, normaal, sterk en een extra sterk aroma.

In de optie koffieprofiel kun je het gewenste aantal milliliters instellen. Daar kun je een keuze maken tussen de 20 en de 180 milliliter per kopje koffie.
In de standaard setting, buiten jouw persoonlijke koffieprofiel om, kun je trouwens ook het aantal milliliters instellen naar gelang jouw koffiekopjes. Hier heb je de keuze tussen 40, 60, 90 en 120 milliliter.

Zijn jouw glazen of kopjes niet groot of klein genoeg voor de voorgeprogrammeerde hoeveelheid cappuccino? Ook deze kun je gewoon instellen in het cappuccino menu. En niet alleen de melk, maar ook de hoeveelheid koffie die het apparaat geeft bij de bereiding van een cappuccino!

Melkschuim instelbaar

Deze D’elonghi Ecam 23.460.S heeft zelfs de optie om te kiezen wat voor soort melkschuim jij wilt. Op de melkunit kan met een draaiknopje gemakkelijk je keuze bevestigd worden. Er zijn drie opties: geen schuim, minimaal schuim en maximaal schuim. Bij geen schuim komt er alleen warme melk uit het apparaat. Wat dacht je ervan om hier lekkere warme chocolademelk mee te maken!

Hou jij van een kleine schuimkraag en veel koffiesmaak in je cappuccino dan is minimaal schuim misschien wat voor jou. Hou je echter van een lekkere dikke schuimkraag met een volle melksmaak, dan is maximaal schuim misschien jouw favoriet.

Conische koffiemolen

Waar De’longhi goed over heeft nagedacht is de koffiemaler. Net als een keramische koffiemaler zorgt een conische koffiemolen ervoor dat de schijven niet heet worden. Dit voorkomt een verbrande en daardoor bittere smaak van de koffie. Door de conische vorm van de schijven worden de bonen niet gesneden, maar gelijkmatig geplat. Hierdoor geniet je van een extra puur aroma.

Gemalen koffie

Dit apparaat heeft buiten de koffie die bereid wordt met je favoriete koffieboon, ook de mogelijkheid een kopje koffie te zetten met gemalen koffie. Dat is natuurlijk altijd handig voor een decafé ’s avonds of een cafeïnevrije koffieliefhebber op bezoek.

Twee jaar garantie met gratis service aan huis

Dit is wel heel fijn! Het is natuurlijk nooit leuk om een defect te ontdekken aan dit apparaat. Wat echter wel fijn is, is dat je van De’longhi twee jaar garantie krijgt. Dat is wel standaard, dat klopt. Wat echter niet standaard is, is dat De’longhi tijdens deze twee jaar gewoon bij je thuiskomt om het defect te bekijken en hopelijk meteen te repareren!

Nadelen

De voordelen zijn duidelijk, wat zijn de mindere kanten van deze machine?

Kleinere reservoirs

De reservoirs voor koffiebonen en de watervoorraad zijn op dit model iets kleiner dan de meeste modellen in deze prijsrange. Het waterreservoir van 1,7 liter maakt dat, als je bijvoorbeeld van een lekkere grote kop van 180 ml houdt, je deze na 9 koppen weer moet bijvullen. Als jij de melkunit veel gebruikt wordt dit nog eerder bijvullen, doordat de melkunit na gebruik gespoeld wordt.
Als jij dagelijks niet zoveel koffiedrinkt, of van kleine kopjes espresso houdt, is dit voor jou misschien niet zo’n probleem. Hou er wel rekening mee dat je sowieso elke dag het water vervangt om bacterievorming te voorkomen.

Het reservoir voor koffiebonen van 250 gram is gemiddeld bemeten. Dit apparaat gebruikt per kopje, afhankelijk van jouw instelling, 7 tot 14 gram. Een gemiddelde Nederlander drinkt, naar een onderzoek van Quartz uit 2014, gemiddeld 2,4 koppen koffie op een dag. Heb jij een tweepersoonshuishouden dan komt dit neer op ongeveer 5 koppen op een dag. Als jij van een sterke grote bak houdt en daardoor 14 gram per kopje gebruikt, is dat dus na 3 dagen weer bijvullen.

Duur onderhoud

Het klopt inderdaad dat het onderhoud bij deze volautomatische koffiemachines niet goedkoop is. Een gemiddeld apparaat vraagt qua reiniging ongeveer zo’n €45 per jaar, inclusief ontkalken en de “gewone” reiniging middels een tablet.

Laten we met het goede nieuws beginnen en dat is dat met deze Delonghi Ecam 23.560.S zo’n “gewone” reiniging met een tablet niet uitgevoerd hoeft te worden. Het slechte nieuws is, alhoewel dat natuurlijk afhangt van jouw uiteindelijke keuze, dat De’longhi adviseert de ontkalkingsmiddelen te gebruiken die door De’longhi zelf puur voor deze Ecam machines zijn ontworpen.

Een pakketje met twee stuks vloeistof voor ontkalking kost zo’n €19. Als jouw waterhardheid gemiddeld is, zal deze ontkalking zo’n elke twee maanden uitgevoerd moeten worden. Dat komt neer op zo’n €57 per jaar. Heb jij echter de pech dat de waterhardheid in jouw regio erg hard is, dan zal dit vaker uitgevoerd moeten worden, misschien zelfs wel maandelijks. Dan kom je al uit op €114 per jaar. Er zit trouwens gewoon een teststickje bij het apparaat, dus je weet meteen wat jouw hardheid ongeveer is.

De’longhi adviseert in het geval van hard water een verzachtingsfilter aan te schaffen. Deze moet a twee maanden vervangen worden + nog de ontkalking elke twee maanden. Zo’n verzachtingsfilter kost ook zo’n €19. Dit komt in dit geval neer op €171 per jaar aan onderhoud. Dat is helaas best een flink bedrag.

De’longhi geeft niet aan dat de garantie vervalt als je de producten van De’longhi zelf niet gebruikt. De garantie van twee vervalt echter wel als er gebreken aanwezig zijn die zijn te herleiden aan achterstallig ontkalkonderhoud. Wat dat betreft is het advies; stel het ontkalken niet uit.

Heet water niet apart

Wat een beetje onhandig is vormgegeven, is dat wanneer je gebruik wilt maken van de heet water functie, je eerst de melkunit moet afkoppelen om zodoende het waterkraantje aan te koppelen. Dit is wel wat omslachtig. Als je bijvoorbeeld bezoek hebt die ook wel een kopje thee lusten is het toch een heel gedoe om steeds te wisselen tussen het bereiden van een cappuccino of latte macchiato en een kopje thee.

Reiniging na elk melkproduct

Dit is een beetje een tijdrovend aspect aan deze machine. Na elke bereiding van koffie waarbij de melkunit gebruikt wordt, moet de melkunit worden gespoeld. De spoeling kan gelukkig wel na een reeks koffieproducten worden gedaan en hoeft tussendoor niet uitgevoerd te worden. Voordeel is wel dat er voor deze spoeling geen reinigingsproduct gebruikt hoeft te worden. Er wordt vanuit het waterreservoir met heet water gespoeld.

Ervaringen

Wat opvalt tijdens het lezen van de reviews is dat deze echt overwegend positief zijn. Er zijn natuurlijk altijd wel wat dingen die beter kunnen, maar de consument neemt deze toch vaak voor lief, in plaats van het apparaat meteen af te schrijven.
Wat in zeer veel reviews terugkomt is het gebruiksgemak. Dit wordt erg gewaardeerd.

“Ik kon meteen aan de slag en had meteen een lekkere koffie. Geen gedoe met de handleiding.”

Ook wordt het als positief aangeschreven dat je je koffie echt helemaal naar jouw smaak kunt instellen

“Ik heb redelijk specifieke eisen voor mijn koffie en met dit apparaat kan ik dit moeiteloos zelf instellen”.

Helaas zijn er ook wat negatieve puntjes te ontdekken. Als eerste valt op dat een aantal reviews niet te spreken zijn over de kopjeswarmer en het plaatje waar je de koffie op zet tijdens de bereiding. Deze schijnt zeer snel krassen te vertonen.

“De Ecam 23.460.S nu een aantal weken in bezit en de kopjeswarmer en het metalen plaatje zitten nu al onder de krasjes.

Ook de reiniging van de melk na elke bereiding wordt niet helemaal gewaardeerd.

“Ik drink elke dag een aantal cappuccino’s, maar na elke kop moet ik eerst weer de melkunit spoelen. Dit kost mij veel tijd”.

De De'Longhi ECAM 23.460.S kopen

Deze koffiemachine is verkrijgbaar bij:

» coolblue.nl

» Bol.com

Alternatieven

Philips HD8834/11

Deze automaat heeft eigenlijk dezelfde features als de De’longhi Ecam 23.460.S, maar is wat goedkoper qua aanschaf. Voor €438 staat deze automaat bij jou in de keuken. Hij heeft net als de Ecam een ingebouwd melkreservoir en kan dus automatisch je koffieproducten met melk voor je bereiden. Het waterreservoir is met 1,8 liter iets ruimer. Het bonenreservoir heeft ook een capaciteit van 250 gram. Op dit apparaat zit geen functie om een gebruikersprofiel in te stellen.

Krups EA8250

Ben jij ook wel tevreden met een apparaat die melkproducten niet helemaal automatisch bereid, maar met een slangetje? Deze Krups is verkrijgbaar vanaf €200 en doet aan functionaliteit niets af. Hij heeft een wat ruimer bonenreservoir van 275 gram en ook het waterreservoir is iets ruimer bemeten met 1,8 liter.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo