Pistonmachine of volautomaat

Ben je je aan het oriënteren om een koffiemachine aan te schaffen? Dan is er een grote mogelijkheid dat je op sommige punten nog niet helemaal zeker bent wat voor machine je wilt aanschaffen. Er is tegenwoordig ook zoveel keus, niet alleen qua merk, maar ook in hoe je de koffie überhaupt wilt gaan bereiden. Ga je dan bijvoorbeeld voor gemak, of ga je voor een apparaat waarmee je zoveel mogelijk wilt kunnen instellen en uitvoeren. Ook kan je budget natuurlijk van grote invloed zijn op je uiteindelijke aankoop.

Deze pagina is speciaal opgezet voor diegene die twijfelt tussen de aankoop van een volautomaat en een pistonmachine. Deze machines hebben veel van elkaar weg, maar zijn toch ook wel weer verschillend. Het grootste verschil is daarin de manier van koffie bereiden.

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, gaan we op deze pagina voor jou even kort de basisprincipes van de apparaten benoemen. Daarna gaan we ons volledig wijden aan de vóór- én nadelen van deze machines. Zo kun je deze gemakkelijk overzien en wellicht vlot een definitieve keuze maken.

Laten we meteen beginnen met een beknopte uitleg van de verschillende machines. Een volledige beschrijving van beide machines kun je elders op deze website vinden. Nu al meer weten? Kijk voor de beste volautomatische koffiemachines of de beste pistonmachines.

Volautomatische koffiemachine

Krups EA82F8De naam zegt het eigenlijk al, deze machine geeft je volledig automatisch, met één druk op de knop, een kop koffie. Vaak heb je ook nog vele verschillende soorten koffie waar je uit kunt kiezen. Zo kun je meestal kiezen uit een espresso of een lungo. De wat luxere machines hebben vaak ook nog een melkcontainer, waardoor je ook kunt kiezen uit een cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd. In sommige gevallen worden ook deze melkspecialiteiten met één druk op de knop bereid, maar er zijn ook machines die werken met alleen een stoompijpje, of machines waarmee je wel met een knop melkschuim kunt maken, maar apart nog een keer koffie of espresso moet toevoegen.

Om volledig automatisch een kop koffie te kunnen bereiden, zijn deze machines voorzien van een automatische, geïntegreerde bonenmaler. Sommige kunnen heel erg specifiek de maalgraad instellen, maar sommige basismachines hebben wellicht minder opties tot het instellen van de maalgraad. Over het algemeen kun je machines vinden die variëren van drie tot wel veertig maalstanden. De geïntegreerde koffiemolens zijn over het algemeen van zeer goede kwaliteit.

Sommige machines beschikken over de mogelijkheid om de koffie volledig naar smaak in te stellen, al dan niet met de mogelijkheid om deze instellingen op te slaan op, soms meerdere, gebruikersprofiel(en). Het instellen kan gaan om de sterkte, temperatuur, hoeveelheid en specificaties omtrent het melkschuim.

Het schoonmaken van deze machines moet vaak maandelijks, of elke twee maanden gebeuren en de meeste apparaten beschikken over een automatisch schoonmaak en ontkalkingsprogramma. Je hebt vaak de mogelijkheid om waterfilters te gebruiken om het ontkalken te minimaliseren en de smaak van de koffie zo puur mogelijk te houden.

Lees meer over beste volautomatische koffiemachines

Pistonmachine

pistonhouder koffieWat is een piston eigenlijk hoor ik je denken. Want inderdaad, deze machine zet koffie door middel van een zogenoemde piston, waarin je zelf de koffie moet toevoegen. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien, klinkt dat ingewikkelder dan het eigenlijk is. Je stop de gemalen koffie in de piston, stampt het aan, draait hem in het apparaat en drukt op de startknop, toch? Alhoewel dit feitelijk klopt, is het toch aan te raden om met enige kennis van koffiezetten zo’n piston te gebruiken om dé perfecte espresso te kunnen bereiden. Er spelen namelijk veel meer factoren mee die de smaak van je koffie gaan beïnvloeden.

Nadat je de, liefst versgemalen, koffie in de filterhouder hebt gestopt, stamp je de koffie aan. Ook dit aanstampen, de grofheid van de gemalen koffie én de hoeveelheid koffie hebben invloed op de smaak van de koffie.

pistonmachine delonghiVervolgens draai je de piston in de machine en druk je op start. Met een hoge druk wordt nu het water als het ware door de koffie heen gedrukt. Hoeveel druk er wordt gegenereerd ligt aan een hoop factoren, die we hier nu niet allemaal uitgebreid kunnen gaan vertellen. Wat wel leuk is om te weten is dat de ideale druk voor een perfecte espresso tussen de 8 en de 12 bar ligt. Sommige pistonmachines hebben dan ook een drukmeter, waarmee je zeer precies de ideale druk kunt bereiken door met de verschillende factoren te spelen, zoals bijvoorbeeld de maalgraad van de koffiebonen.

De pistonmachines beschikken negen van de tien keer over een stoompijpje, waarmee je gemakkelijk melk op kunt schuimen om een heerlijke cappuccino of latte macchiato te maken. Ook dit vergt natuurlijk wel wat oefening. Vaak zijn de machines uitgerust met twee boilers, waardoor je altijd stoom kunt gebruiken.

Het onderhouden van deze machines is ook een belangrijk punt. Er wordt geadviseerd na elke keer koffiezetten de spullen te reinigen. Sommige machines reinigen automatisch even de leidingen door na het zetten. Soms kom je er mee weg om het een keer per dag te doen. Het ontkalken moet net zoals met de volautomaten ongeveer elke maand a twee maanden gebeuren. De goedkopere machines hebben vaak alleen een kalkindicator, waarmee je ziet dat er ontkalkt moet worden. De gemiddelde apparaten hebben dit ook, met als extra dat er wellicht een programma ingesteld kan worden, dat zodoende een spoelbeurt uitvoert. De luxere modellen doen het volledig automatisch. Dan hoef je er bijvoorbeeld alleen een “pil” in te stoppen.

Lees meer over de beste pistonmachines

Voordelen en nadelen

Om je te helpen met het maken van een keuze, gaan we de voor- en nadelen van zowel de pistonmachine als de volautomaat bespreken. Om het overzichtelijk voor je te houden, maken we gebruik van een tabel.

Voor- en nadelen volautomaat

Voordelen
 • Koffie met één druk op de knop
 • Altijd vers gemalen koffiebonen
 • Hoogwaardige koffiemolen geïntegreerd
 • Automatische schoonmaakprogramma’s
 • Ook automatisch melkspecialiteiten mogelijk
 • Gemakkelijk aanpassen aan eigen smaak
 • Soms gebruikersprofielen
 • Snel
Nadelen
 • Veel en duur onderhoud
 • Niet alle bonen bruikbaar

Voor en nadelen pistonmachine

Voordelen
 • Het kunnen zetten van een perfecte espresso
 • Koffiesmaak volledig beïnvloedbaar
 • Ook voor easy serving-pads
Nadelen
 • Koffiebonen vaak zelf malen
 • Veel extra handelingen
 • Duurt langer
 • Ervaring, kennis en kunde nodig
 • Veel onderhoud

Welke automaat is nu voor jou echt geschikt?

Zoals je kunt zien scoort de volautomaat wat beter in de voordelen en zijn ook de nadelen minder aanwezig. Dit wil echter niet zeggen dat zo’n volautomaat altijd beter is. De nadelen van bijvoorbeeld een pistonmachine kunnen in jouw persoonlijke situatie misschien wel een voordeel zijn. Wellicht is het namelijk voor jou wel erg leuk en interessant om te oefenen met de pistonmachine. Dan kan het natuurlijk zomaar zo zijn dat alle nadelen op jou helemaal niet van toepassing zijn.

Laat je dus vooral informeren door deze voor- en nadelen, maar houdt voornamelijk in je achterhoofd wat je uiteindelijk met de koffiemachine wilt bereiken.

Ben je vooral op zoek naar gemak, dan raden we echt de volautomaat aan. Wil je echter liever lekker bezig zijn met de machine, hecht je waarde aan ambacht én wil je graag een perfecte espresso (leren) zetten? Durf dan vooral de keuze te maken om voor een pistonmachine te gaan. Hoewel het in het begin lastig zal zijn, zul je wanneer de koffie steeds lekkerder wordt zeker niet meer terug willen naar conventionele koffie.

Veel succes met het maken van een keuze! Kijk vooral ook op de pagina volautomaat en pistonmachine om de beste machines te ontdekken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo