Soorten koffie

Je staat in de rij bij die veel te dure koffieshop, ineens overkomt je een gevoel van lichte paniek: Wat wil je eigenlijk bestellen? Met ogen als spleetjes tuur je naar de grote borden boven de barista en scan je de namen van de soorten koffie die je kunt bestellen. Eigenlijk ben je alleen gewend om een gewone kop koffie te bestellen en je hebt geen idee wat al die namen nou precies betekenen. Jammer genoeg hebben ze geen plaatjes bij al die soorten koffie gezet.

Opeens ben je aan de beurt en je besluit dan toch gewoon maar weer voor die ”gewone” koffie te gaan. Zelfs de lieftallige dame die je bestelling aanneemt kijkt een beetje verbaasd wanneer je om een gewone koffie vraagt, maar ze weet al gauw dat je waarschijnlijk een lungo of americano bedoelt. Nadat je de koffie hebt aangepakt kijk je om je heen en zie je andere klanten met grote toeven slagroom en chocoladesprinkles op hun koffie de deur uitlopen en je besluit om je toch eens te verdiepen in de mogelijkheden van de verschillende soorten koffie.

Op deze pagina ben je op het goede adres. We gaan je namelijk uitleggen wat de meest voorkomende koffiesoorten zijn. Zo kun je in ieder geval de meest bestelde drankjes onderscheiden en ontdekken welke koffie voor jou wellicht een vaste bestelling kan worden.

Veel plezier met jouw ontdekkingstocht.

Espressokopje espresso

Espresso, dus niet expresso, is een klein kopje koffie van ongeveer 30 ml, dat wordt gedistingeerd door zijn sterke, doch nooit bittere, smaak en mooie cremalaag. De espresso werd oorspronkelijk uitgevonden in Frankrijk in de 19e eeuw, maar onderging in de 20e eeuw in Italië een grote verandering in de bereiding ervan en werd toen gepatenteerd. In de jaren die volgde waren er vele variaties op de bereiding ervan te vinden, voornamelijk met de druksystemen werd volop geëxperimenteerd. Werd eerst nog stoomdruk gebruikt om het water door de koffiemaling te drukken, vanaf ongeveer 1947 werd het eerste mechanische druksysteem in gebruik genomen dat opereerde met een hendel. Tegenwoordig is dit systeem eigenlijk nog hetzelfde, maar is de hendel vervangen door een elektrische pomp.

ouderwetse hendel espressomachine

Het juist bereiden van een perfecte espresso is oprecht een kunst te noemen, dat je niet zomaar zonder enige vorm van kennis kunt uitvoeren. Natuurlijk kun je een volautomaat kopen die er eentje voor je zet met één druk op de knop, maar voor jou als barista in de dop is dat natuurlijk not-done en maak je het liefst een espresso met een pistonapparaat.

De formule voor de perfecte espresso is als volgt: Water tussen de 92 en 96 graden moet met een bar van ongeveer 9-10 binnen 23 tot 28 seconden door 7 g versgemalen koffie worden gedrukt. Er zijn verschillende pistonmachines op de markt die je hulp bieden om deze perfecte espresso te zetten, bijvoorbeeld met een drukmeter. Als je zo’n pistonmachine wilt aanschaffen kijk dan vooral even op onze pagina over deze machines en vindt de machine die het beste bij je past.

► Bekijk de pistonmachines

espresso verschil ristrettoAndere soorten espresso zijn de ristretto en de dubbele espresso, ook wel een espresso doppio genoemd. Een ristretto is een zeer sterke espresso, doordat er een volledige maling gebruikt wordt met maar 25 ml water. De koffie is dus zeer sterk geconcentreerd.

De espresso doppio bestaat uit een dubbele maling koffie, dus ongeveer 14 gram, met ongeveer 60 ml water. De sterkte is gelijk aan de normale espresso.

Lungo

koffie lungoVind je een espresso toch iets te heftig en hou je liever van een zachtere kop koffie? Ga dan voor een lungo. Andere benamingen, voornamelijk in het buitenland, zijn ook wel americano of café grande. De naam van de koffie zegt het eigenlijk al, deze koffie heeft een groter volume dan de espresso. De hoeveelheid ligt meestal tussen de 70 en 100 ml. Ook is de smaak van de koffie wat zachter. Dat kan door twee manieren komen, namelijk doordat er met een espressomaling meer water wordt gebruikt bij de bereiding, óf er wordt na het bereiden van een espresso heet water toegevoegd.

Cappuccinocappuccino

De cappuccino heeft zijn plaats op de terrasjes in Nederland al sinds lange tijd verovert. De melkdrank, gemaakt met espresso, melk en melkschuim komt oorspronkelijk uit Wenen. Hier werden alle koffiedranken geserveerd met warme melk, al dan niet met schuim, en kregen daar standaard de naam melange. De naam cappuccino komt door de kleur van de drank. In die tijd hadden de kapucijnermonniken een speciale monnikskap om met dezelfde bruine kleur als die ontstaat bij de bereiding van een cappuccino. In het Italiaans worden monniken ook wel frati cappucini genoemd, vandaar de naam cappuccino.

cappuccino verdelingWat zijn nou precies de verhoudingen van koffie en melk in een cappuccino, hoor ik je denken. De officiële verhouding ervan is drie gelijke delen espresso, melk en melkschuim. We hebben al geleerd dat een espresso 30 ml is. Deze wordt als eerste in het kopje geschonken. Daarna wordt 30 ml warme melk toegevoegd, en als laatste komt daar nog ongeveer 30 ml melkschuim bovenop, al dan niet geserveerd als latte art.

► Lees hier hoe je het beste melkschuim maakt

Latte macchiato

Nog een succes onder koffiedrinkend Nederland is de Latte macchiato. Een latte macchiato is meer melk dan koffie en dat maakt de melk die je gebruikt natuurlijk erg belangrijk. Meestal wordt hiervoor een neutrale, volle melk gebruikt, maar ook melk met smaakjes of achteraf toegevoegde siropen kun je vinden.

Nadat je de opgeschuimde melk, meestal in een groot glas, hebt geschonken is het tijd om langzaam een shot espresso toe te voegen. De espresso zal automatisch “op” de warme melk en onder het melkschuim terecht komen, waardoor je drie lagen hebt gecreëerd. Bovenop de melk kun je natuurlijk nog toevoegen wat je wilt, zoals bijvoorbeeld chocoladesiroop of slagroom.

Latte

latteEen gewone latte verschilt van de latte macchiato in de manier waarop de koffie wordt bereid. In plaats van eerst de melk, wordt bij een latte eerst de espresso ingeschonken en daarna pas de melk. Ook is het melkschuim bij een latte minder aanwezig. De melk en de espresso zijn bij een latte ook vermengd, waardoor de koffie geen lagen heeft en dus geen verschil in smaak naarmate je verder drinkt. Je hebt misschien door dat de latte verdacht veel lijkt op de cappuccino. Het verschil tussen de latte en de cappuccino is de hoeveelheid melkschuim, welke bij de cappuccino veel meer aanwezig is.

Flat white

flat whiteEen relatief nieuw drankje is de flat white. Deze koffiedrank met melk komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, maar wordt ook in Australië veel gedronken. De flat white lijkt enorm op de latte, maar het verschil zit hem voornamelijk in het melkschuim.

Net als de latte wordt er eerst een shot, of soms een dubbele, espresso ingeschonken. Daarna komt de opgeschuimde melk. Deze melk is echter toch net iets anders van structuur, want in plaats van het stijve melkschuim van een latte, wordt er in een flat white zacht microschuim gebruikt. Meestal wordt er in de flat white ook minder melkschuim gebruikt dan in een latte. In plaats van 300 ml melk wordt er bijvoorbeeld 120 ml gebruikt, maar dat kan per barista nog weleens verschillen.

Mocha latte

mocha latteBen je verzot op een lekkere latte, maar ook van warme chocolademelk? Dan is een mocha latte wellicht jouw volgende bestelling. De mocha latte begint met een goede schep cacaopoeder, niet al te zoet en van goede kwaliteit. Daaraan wordt een shot espresso toegevoegd en daarna het melkschuim. Meestal wordt de mocha latte nog geserveerd met slagroom en daarop chocoladesiroop, maar dat is optioneel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer koffiesoorten te ontdekken. Dit waren echter de meest voorkomende koffiespecialiteiten. Ben je benieuwd naar andere koffierecepten, laat dan vooral een bericht achter en laat ons weten welke koffie jouw favoriet is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo