Senseo ontkalken

Hoe kan je een senseo ontkalken?senseoapparaat
Iedereen die een koffieapparaat van Senseo heeft weet wel dat zo'n ding af en toe ontkalkt moet worden. Dat is ook wat Philips zelf aangeeft. Een keer in de drie maanden zou voldoende moeten zijn. Je kunt natuurlijk ontkalken via de originele Senseomanier, maar je kunt ook wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes gebruiken.

Hoe weet je wanneer je moet ontkalken?

Het ontkalken is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het onderhouden van je koffiezetapparaat. Philips adviseert dus dat je sowieso iedere drie maanden je koffiezetapparaat ontkalkt, maar het kan ook zijn dat dit vaker nodig is. Wanneer je in een gebied woont dat een hoog kalkgehalte in het water heeft bijvoorbeeld. Ook kan het zijn dat het kalklampje op je Senseo brandt voordat er drie maanden verstreken zijn, ook dan is het tijd om te ontkalken.
Ook kan het zo zijn dan je problemen ondervindt met je koffiezetapparaat. Hij geeft bijvoorbeeld lauwe koffie, halve kopjes koffie of er komt geen schuimlaag op de koffie. Het advies is dan om het apparaat ook te ontkalken, dit lost vaak al heel wat problemen op.

Waarom is het zo belangrijk om je apparaat te ontkalken?

Door je Senseo apparaat regelmatig te ontkalken behoud je deze in topconditie. Ook zijn veel kleine problemen aan het apparaat te duiden op het niet regelmatig ontkalken.
Wanneer je regelmatig ontkalkt, zal je apparaat langer meegaan. Verder zal je maximaal volume uit je kop koffie halen en op goede temperatuur. Ook zal het apparaat minder geluid maken tijdens het koffiezetten en komen er minder snel storingen voor.

Regulier Senseo apparaat ontkalken

Senseo verkoopt zelf ontkalkingsmateriaal om het apparaat te ontkalken. Deze kosten ongeveer drie voor tien euro. Je kunt dus bijna een jaar vooruit voor een tientje. Maar hoe werkt dat ontkalken eigenlijk? Hieronder de ontkalkingsprocedure voor zowel een Senseo Original, Quadrante als Viva Café.

 1. Vul een grote bak (inhoud ongeveer anderhalve liter) met een liter water. Doe hier ongeveer vijftig milliliter van het ontkalkingsmiddel bij.
 2. Stop dit mengsel nu in het waterreservoir van jouw Senseo apparaat.
 3. Zet het apparaat aan. Je herkent nu waarschijnlijk wel het rode lampje dat aangeeft of het water wel of niet warm is. Wacht tot het lampje constant brandt.
 4. Stop nu de padhouder voor één pad in de Senseo. Doe hier ook een gebruikte pad in. Dit is heel belangrijk, omdat de gebruikte pad als een soort ”filter” fungeert voor de kalkresten.
 5. Nu doe je de Senseo dicht. Zet de grote bak met water (waar je ook in gemengd hebt, scheelt afwas) onder het apparaat.
 6. Druk op de knop voor twee koppen koffie en herhaal dit totdat al het mengsel uit het waterreservoir is gelopen.
 7. Spoel het waterreservoir om. Vul deze nu nog een keer met schoon water, en laat de Senseo nogmaals doorspoelen. Dit om te voorkomen dat er kalkresten in je koffie komen.
 8. Ook de padhouder moet nog schoongemaakt worden. Dit kan gewoon met de hand, maar je kan hem ook een beurt in de vaatwasser laten meedraaien.

Senseo Twist of Up ontkalken

Het ontkalken van een Senseo Twist gaat nagenoeg hetzelfde als het ontkalken van de Senseo Original en Viva Café. Toch vinden veel mensen het lastig, terwijl het eigenlijk een kwestie is van net iets andere knopjes ingedrukt houden.

Senseo Twist ontkalken video


Senseo Up ontkalken video

 1.  Je mengt in een grote bak een liter water met vijftig gram van het Senseo ontkalkpoeder. Let op dat de bak groot is, want later als je het apparaat gaat doorspoelen moet je hier het mengsel weer in opvangen. Het kan zijn dat je een model hebt met een BRITA of MAXTRA filter, deze moet je dan verwijderen voordat je het mengsel in het waterreservoir giet.
 2.  Zet de Twist aan. De aan- en uitknop gaat nu langzaam knipperen als teken dat het mengsel verwarmd wordt.
 3.  Gebruik de padhouder voor een kop met een gebruikte pad erin (!). Deze houdt de kalkresten tegen.
 4.  Zet nu de kom onder het apparaat. Wanneer de aan- en uitknop constant brandt kan je het apparaat aanzetten om te beginnnen met ontkalken.
 5.  Bij een Senseo Twist begin je het ontkalken door beide knoppen voor zowel een als twee koppen koffie minimaal drie secondes ingedrukt te houden. Je hoort dan een piep en het lampje voor CALC begint te branden. Je Twist gaat nu zichzelf verschillend doorspoelen. Je mag hierbij het apparaat nooit uitzetten!
 6.  Als het water op is, heb je de Twist in principe ontkalkt. Maar nu moet je hem nog doorspoelen. Spoel het reservoir een aantal keer om en vul deze met schoon water. Houd weer de knoppen van een en twee koppen koffie minimaal drie secondes ingedrukt. Nu spoelt de Senseo zichzelf weer door.
 7.  Herhaal dit hierna nog een keer, met een hervulling schoon water. Na dit stopt het CALC lampje waarschijnlijk met branden, als teken dat de ontkalkingsprocedure succesvol voltooid is.

Ontkalkpoeder/middel kopen

Het senseo ontkalkpoeder is verkrijgbaar bij:

Blokker.nl

Als je echt wil ontkalken maar niet in huis hebt

Het kan zo zijn dat je op een zondag een verjaardag hebt, net koffie wil maken voor al je gasten waarnaar dat rode lampje begint te knipperen als teken dat het apparaat ontkalkt moet worden. Natuurlijk heb je geen Senseo ontkalkmiddel in huis, maar je wil toch echt het apparaat ontkalken. Wat kan je dan doen?

 • Citroensap. Je kunt in plaats van ontkalkingspoeder ook citroensap gebruiken. Je volgt dan gewoon alle instructies voor het ontkalken van je Senseo apparaat, alleen gebruik je dus citroensap. Dit kan prima aangezien veel ontkalkingsmateriaal ook citroendelen bevat.
 • Natuurazijn. Echt azijn is niet goed voor uw apparaat, maar natuurazijn kan wel. Wanneer u uw apparaat doorspoelt met azijn zal deze ook niet meteen stuk gaan, het is gewoon niet heel goed. Mocht u dus echte nood hebben, kunt u dit altijd overwegen.

Let op als je zelf gaat ontkalken!

Wanneer je zelf gaat ontkalken met een ontkalker die niet speciaal voor Senseo is gemaakt, let dan op dat een aantal zuren niet compatibel zijn voor het koffiezetapparaat. Het gaat hier om anorganisch zuur zoals azijnzuur, zwavelzuur en zoutzuur. Deze zuren kunnen de machine blijvend beschadigen. Let dus goed op en gebruik bij twijfel alleen de aanbevolen middelen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo