Tassimo ontkalken

Jouw Tassimo ontkalken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dat is ook maar goed, want het regelmatig ontkalken van jouw Tassimo koffieautomaat is een eerste voorwaarde als je een kopje smaakvolle Tassimo van constante kwaliteit wilt drinken. Wij leggen jou uit hoe je weet wanneer het tijd is om te ontkalken, wat de juiste middelen zijn en hoe je het eenvoudigst jouw Tassimo kunt ontkalken.

Hoe vaak en waarom jouw Tassimo ontkalken?

Tassimo ontkalken; hoe?

In het water zit kalk. Doordat het water steeds door jouw Tassimo loopt, blijven er bij iedere bereiding kleine hoeveelheden kalk achter in jouw machine. Deze kalk zorgt ervoor dat de smaak van jouw koffie achteruit gaat. Enerzijds komt dit doordat kalk een eigen, vieze smaak heeft, die de smaak van de koffie beïnvloedt. Anderzijds kan kalkafzetting leiden tot verstopping van het apparaat of ophoping van andere stoffen, zoals oliën uit koffiebonen. Hierdoor wordt het koffie zetten steeds minder optimaal en jouw kopje Tassimo steeds minder smaakvol.

Jouw Tassimo ontkalken dus!

Het is inderdaad aan te bevelen om jouw Tassimo regelmatig te ontkalken. Hoe vaak je dit moet doen hangt voor een deel af van het aantal kopjes koffie dat je drinkt, maar ook van de hardheid van het water en andere factoren. Gelukkig zijn er twee indicatoren die erop duiden dat het tijd is om de Tassimo te ontkalken:

  1. Ontkalk jouw Tassimo als de koffie minder lekker of metaalachtiger smaakt dan je gewend bent;
  2. Ontkalk jouw Tassimo in ieder geval eens per kwartaal;

Welke ontkalker gebruik je?

Er zijn veel middelen op de markt om te ontkalken. Natuurlijk schrijft de fabrikant het liefst de originele Bosch Tassimo ontkalkingstabletten voor. De goedkoopste verkoper rekent € 6,99 voor vier pillen, ofwel € 1,75 per stuk. Er zijn ook universele ontkalkingstabletten te koop. Diverse merken brengen de prijs terug tot ongeveer 1 euro per stuk.

Beste ontkalker Tassimo – Tassimo ontkalkingstabletten

Bosch Tassimo ontkalkingstabletten; de originele

Een Tassimo apparaat heeft per ontkalkingsbeurt twee ontkalkingstabletten nodig.

Deze Tassimo ontkalker bevat 4 tabletten, dat betekent dat je met deze verpakking twee keer jouw Tassimo apparaat kan ontkalken. Bij Eccellente kost deze verpakking €8,50. Dit is de prijs wanneer je één verpakking bestelt. Er is namelijk sprake van staffelkorting.

Wanneer je 3 verpakkingen in één keer koopt, krijg je totaal €1,50 korting.Wanneer je 5 verpakkingen koopt krijg je totaal €5,00 korting en wanneer je 10 stuks koopt, daalt de prijs tot 7 euro per stuk, waardoor je een korting van €15,00 krijgt.

► Bekijk Tassimo ontkalkingstabletten op Eccellente.nl of Bol.com

Alternatief Tassimo ontkalker – Eccellente ontkalkingstabletten voor Tassimo

Eccellente ontkalkingstablettenNaast de originele ontkalkingstabletten van Tassimo zijn er ook nog (goedkopere) alternatieven op de markt. Bijvoorbeeld de ontkalkingstabletten van Eccellente.

Deze alternatieve ontkalkingstabletten zijn vaak een stuk goedkoper dan de originele. Deze verpakking met Eccellente ontkalkingstabletten bevat ook 6 ontkalkingstabletten, in de originele verpakking heb je de keuze uit 2 of 4 stuks.

Deze verpakking van 6 stuks kost je €5,75. Wanneer je meerdere verpakkingen koopt kan de prijs dalen tot €5 per stuk.

► Bekijk Eccellente ontkalkingstabletten voor Tassimo op Eccellente.nl

Waarmee moet je jouw Tassimo zeker niet ontkalken?

Sommige mensen gebruiken azijn of azijnoplossingen. Hier waarschuwt de fabrikant expliciet voor. Gebruik absoluut geen azijn. Jouw Tassimo ontkalken met azijn kan de machine inwendig aantasten door de hoge zuurgraad. Dit leidt tot schade. Sterker nog, als je een claim onder de garantie wil doen en Tassimo constateert dat je azijn gebruikt hebt kan ze de garantie intrekken.

Hoe moet je jouw Tassimo ontkalken? Een stappenplan:

Nu je weet wanneer, hoe vaak en waarmee je jouw Tassimo koffieapparaat kunt ontkalken is het tijd om te beginnen. Gelukkig is het ontkalken van de Tassimo een zeer eenvoudige klus doordat het proces haast geautomatiseerd is. Met de volgende stappen moet het zeker lukken.

Stap 1: Tassimo service disc Een goed begin is het halve werk. Zorg dus dat je de ontkalkingstabletten en servicedisk bij de hand hebt voor je gaat beginnen. Mocht je deze online moeten bestellen, geen nood, want voor middernacht besteld is morgen in huis. Als je niet verrast wilt worden en altijd van een vers gezet kopje koffie wilt genieten kun je beter een servicedisk en ontkalkingstabletten op voorraad houden.

Als je de materialen hebt kun je de kopjeshouder verwijderen. Vervolgens kun je het apparaat aanzetten.

Stap 2: Als alle lampjes branden, kun je de servicedisk met de barcode naar beneden in de houder plaatsen. Druk de houder vervolgens goed aan en sluit hem af. Plaats een opvangbak met een inhoud van minimaal 500 milliliter op de plek van de kopjeshouder.

Stap 3: Verwijder het waterreservoir en giet eventueel aanwezig water weg. Plaats vervolgens het reinigingstablet en voeg conform de instructies water toe (de verhouding water per tablet verschilt per soort tablet en is op de verpakking of in de bijsluiter te lezen).

Stap 4: Ontkalken! Je kunt het ontkalken nu starten door de start/stopknop ten minste 5 seconden ingedrukt te houden. Het komende half uur staat de Tassimo te ontkalken. Het water met zichtbare kalkresten wordt opgevangen in de opvangbak.

Stap 5: Als het ontkalken klaar is kun je de opvangbak in de gootsteen leeggooien en omspoelen. Ook kun je het reservoir opnieuw vullen met water. Het kan zijn dat er nog een residu van de tablet in het reservoir zit, maar dat is niet erg. We gaan de machine namelijk eerst spoelen. Plaats daarvoor het gevulde reservoir (eventueel met residu) terug in de Tassimo. Plaats ook de opvangbak weer terug op de plek van de kopjeshouder.

Bosch Tassimo koffie kopjes houder

Stap 6: Open de houder van de servicedisk en sluit deze weer zonder de servicedisk te verplaatsen. Druk vervolgens de start/stopknop in en de Tassimo zal automatisch spoelen.

Stap 7: Als de machine klaar is met spoelen, kun je de opvangbak verwijderen en omspoelen. Plaats vervolgens de koffiekopjeshouder terug. Controleer of alle residu uit het waterreservoir verdwenen is. Was het waterreservoir indien nodig af, vul het met water en plaats het terug.

Stap 8: Zet nu een heerlijk kopje koffie en geniet van de heerlijke smaak als beloning voor jouw werk. Proef je nu de gedachte achter Tassimo ontkalken?

Soms kan het zo zijn dat na het ontkalken het indicatielampje blijft branden. Vaak wordt gedacht dat dit een fout is, maar dat is onjuist. Soms zijn de kalkresten zo hardnekkig dat twee keer Tassimo ontkalken noodzakelijk is. Blijft het lampje na het ontkalken branden? Herhaal dan rustig bovenstaande stappen. Mocht ook dat niet werken, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing.

Om het Tassimo ontkalken nog duidelijker te zien kun je het onderstaande filmpje bekijken:

Mocht je iets onverwachts meemaken tijdens het Tassimo ontkalken? Leiden deze stappen niet tot het gewenste resultaat? Raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo