Hoe werkt een cafetière?

la cafetiere classicEen cafetière is een fijne, oude manier om met alleen gemalen koffie en heet water lekkere koffie te zetten. Zo kan je ook als je de even niet beschikt over de luxe van een volautomatische koffiemachine genieten van je lekkere bak koffie. Bijvoorbeeld op de camping of tijdens het backpacken.

Dit artikel is geschreven voor de mensen die benieuwd zijn hoe zo'n cafetière eigenlijk werkt. Zoals ik al zei zijn de belangrijkste ingrediënten heet water en gemalen koffie. Daarnaast heb je natuurlijk een cafetière nodig.

Een cafetière wordt vaak verward met een percolator. Er zit echter wel degelijk een verschil tussen de werking van een percolator en die van een cafetière.

Hoe werkt een cafetière nu?

barista-co-cafetiere-8-kopjesEen cafetière bestaat uit een glazen kan, verkrijgbaar in veel verschillende groottes. Ze zijn er van 3 koppen tot wel 12 koppen. Het is slim om een grootte te kiezen die bij jouw gebruik past. Als je een groot gezin hebt en je wilt voor het hele gezin koffiezetten is het slim om één van de grootste te kiezen terwijl als je alleen woont je vaak genoeg hebt aan de kleinste maat.

Het belangrijkste onderdeel van de cafetière is de metalen zeef, die vaak in de deksel zit. Deze zorgt er namelijk voor dat de koffie van de van het water gescheiden wordt en dat je zo min mogelijk ‘prut' in je koffie krijgt.

Als de gemalen koffie in de cafetière zit en daarop het hete water wordt gegoten gaat de koffiesmaak zich mengen. Door de metalen zeef die na drie tot vijf minuten naar beneden wordt gedrukt wordt de ‘gemalen koffie' van de koffie naar beneden gedrukt en blijft boven de zeef alleen nog de lekkere, drinkbare koffie over.

Benodigdheden en stappenplan koffiezetten met een cafetière

Voor het koffiezetten met een cafetière heb je gemalen koffie nodig en heet water. Je kan zelf bonen malen met een koffiemolen, dat is het meest vers, maar je kan er ook voor kiezen om voorgemalen koffie te gebruiken.

  1. Om te beginnen is het handig om de kan voor te verwarmen. Dit is nodig omdat als er gelijk kokend water in een kan komt de kans groter is dat het glas breekt.
  2. Doe de (liefst zelfgemalen) koffie in de kan. De koffie mag best wat grover zijn dan je van gemalen koffie gewend bent. Je hebt ongeveer één eetlepel, of twee theelepels per kop nodig. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van jouw voorkeuren wat betreft de sterkte van een kop koffie.
  3. Giet nu het kokend heet water over de koffie in de kan. Een temperatuur rond de 90 graden wordt aanbevolen.
  4. Je kan nu het mengsel voorzichtig wat roeren.
  5. Nu is het slim om de deksel met de metalen zeef alvast klaar te zetten op cafetière, druk echter nog niet door!
  6. Wacht nu ongeveer drie tot vier minuten. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de koffie overgebracht wordt.
  7. Als de smaak na drie tot vier minuten goed is overgekomen wordt het tijd om de zeef/zuiger naar beneden, door de koffie te drukken. Dit zorgt ervoor dat de koffie naar beneden wordt geduwd en de verse koffie bovenblijft.
  8. Schenk de koffie nu in je favoriete koffiekopje en het genieten kan beginnen!

Als je deze 8 stappen precies volgt kan je heerlijke koffiezetten. Je kan de koffie nog wat aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur. Zo kan je wat variëren met de maling, het soort en de hoeveelheid koffie, net zoals met het wachten. Drie minuten of vijf minuten wachten zal een flinke invloed op je koffie hebben.

Video cafetière

In onderstaande video worden de cafetières van Bodum besproken.

► Bekijk de cafetières op coolblue.nl

Tips na het koffiezetten met een cafetière

Het is slim om niet de allerlaatste slok te nemen uit de kan omdat daar vaak prut bij zit.

Verder is het verstandig om de cafetière snel na het koffiedrinken schoon te maken. De koffieprut hoort daarbij officieel bij het GFT-afval. Een tip is om eens in de zoveel tijd de koffiegrut door de gootsteen te spoelen. Sommige mensen beweren dat koffiegrut preventief werkt bij verstoppingen. Het werkt echter niet als de leiding al verstopt is.

Verder kan je je cafetière, vooral als je deze direct na het koffiezetten schoonmaakt, vaak met (warm) water schoonkrijgen. Zo heb je geen zeepsmaak bij de volgende keer koffiezetten. Je kan eventueel een tablet gebruiken, op internet wordt door diverse gebruikers aangegeven dat ze vaatwasmachinetabletten en tabletten van kunstgebitten om de koffieaanslag te verwijderen.

Deze tabletten worden dan in combinatie met heet water in de kan gezet en vaak een paar uur of een hele nacht laten staan en veel gebruikers geven aan dat ze hun kannen zo enorm schoonkrijgen met weinig moeite.

Verschil tussen cafetière en percolator

bestron aes480 onderdelen

Zo ziet een Bestron (elektrische) percolator en van binnen uit.

Zoals we eerder al kort bespraken verwarren veel mensen een cafetière met een percolator. Een cafetière werkt zoals hierboven besproken. De gemalen koffie wordt in de cafetière gedaan, daarbij wordt heet water gegoten en na een paar minuten wordt de zeef naar beneden gedrukt waardoor boven de zeef de koffie overblijft.

Het koffiezetten met een percolator duurt vrij lang. Waar een cafetière vaak één kan is, bestaat een percolator vaak uit twee delen. Een onderdeel en een bovendeel. Het onderste deel is vaak het waterreservoir en bovenin zit het filter. Er bestaan overigens wel percolators die uit één deel/kan bestaan.

De koffie wordt in het filter en het water in het reservoir gedaan en de percolator wordt daarna op het gasfornuis gezet. Er zijn verschillende soorten percolators en sommige zijn alleen geschikt voor vuur en het gasfornuis terwijl andere ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld inductie-kookplaten. Het water zal door de hitte verdampen, naar boven gaan, waar het vervolgens weer hete waterdruppels worden die door het filter met de koffie lopen. Na zo'n 8 minuten is het proces klaar en kan de koffie gedronken worden.

Een belangrijk veschil is dus dat bij een cafetière apart water gekookt wordt en bij de koffie wordt gegoten en dus gelijk gemengd en dat een percolator rechtstreeks op het vuur kan zonder extern heet/kokend water nodig te hebben. Een percolator zou dus in principe geschikter zijn om op een vuurtje in de wildernis koffie te zetten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo