Melitta Caffeo Solo Review

De Caffeo Solo is een volautomatische koffiemachine van Melitta, waarmee jmelitta caffeo soloe heerlijke koffie kunt zetten van versgemalen bonen. Het is een zeer compacte koffiemachine, die gemakkelijk is in te stellen en te reinigen. De machine is verkrijgbaar in een zilveren, zwarte en “pure black” uitvoering.
Ik bespreek hier de belangrijkste voordelen en nadelen van de Melitta Caffeo Solo. Daarna lees je wat gebruikers van deze machine vinden. Ik geef kort aan waar je dit koffiezetapparaat kunt kopen en naar welke machines je nog meer zou kunnen kijken als je een nieuwe volautomatisch koffiemachine wilt aanschaffen.

► Bekijk direct bij Koffiediscounter.nl, Coolblue of Bol.com.

Voordelen Melitta Caffeo Solo

Allereerst behandel ik de sterke punten van dit koffiezetapparaat.

Uitstekende koffiemelitta koffiemachine

De machine zet een lekkere espresso of lungo en voorziet die van een mooie crèmelaag. De smaak en geur van de koffie worden versterkt door de zogenoemde “voorzetfunctie”: voordat de koffie wordt gezet, worden de bonen eerst met water overgoten, zodat je koffie meer aroma krijgt.

Compact en strak design

De Caffeo Solo is één van de kleinste volautomatische koffiezetapparaten op de markt. De machine is slechts 20 centimeter breed en heeft een hoogte van 32,5 centimeter en een diepte van 45,5 centimeter. Deze afmetingen maken hem zeer geschikt voor kleine ruimtes en voor mensen die niet houden van grote koffiezetapparaten in hun keuken of op hun kantoor.

De machine heeft een strakke vormgeving. Doordat een extern stoompijpje ontbreekt, zijn er aan de zijkant geen uitstekende delen. Je kunt de machine kopen in een zilveren en zwarte uitvoering, die zilveren knoppen en een zilveren koffie-uitloop hebben. Je kunt ook kiezen voor de “pure black” uitvoering, waarbij alles aan de machine in zwart is uitgevoerd.

Gemakkelijk en uitgebreid in te stellen

Het is gemakkelijk om de Caffeo Solo koffie naar jouw smaak te laten zetten, want je kunt een hoop instellingen van de machine aanpassen:melitta instelmogelijkheden

– Hoeveelheid koffie: door aan de instelknop voor de koffiehoeveelheid te draaien, bepaal je hoeveel koffie de machine per keer moet afgeven. Als je de knop helemaal naar links draait krijg je 30 milliliter koffie, wat de hoeveelheid voor één espresso is. Hoe meer je deze knop traploos naar rechts draait, hoe meer water er gebruikt wordt voor de bereiding van je koffie. De maximale koffiehoeveelheid die de machine per keer afgeeft is 220 milliliter, wat overeenkomt met twee kopjes lungo of caffè americano,

– Aantal kopjes: de Melitta heeft aparte toetsen voor één kop koffie en twee kopjes koffie. Kies je voor twee kopjes, dan verdeelt het apparaat de ingestelde hoeveelheid koffie dus over twee kopjes,

– Koffiesterkte: met een druk op een tiptoets kun je de sterkte van je koffie bepalen. Op het display van het apparaat wordt deze koffiesterkte aangegeven met één, twee of drie koffiebonen, wat staat voor mild, gemiddeld en sterk,

– Zettemperatuur: je kunt de temperatuur van de koffie op drie niveaus instellen. Standaard zal je koffie op de middelste temperatuur worden gezet, maar je kunt er ook voor kiezen om koffie op een wat lagere of hogere temperatuur te laten maken. Dat is niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar kun je ook afstemmen op de koffiekopjes die je gebruikt (een dikkere wand koelt je koffie sneller af), de hoeveelheid water (hoe minder water, hoe sneller de koffie afkoelt) en de bonen die je gebruikt (sommige bonen worden bitter bij te hoge bereidingstemperatuur),

– Bonenmaling: de mate waarin de machine de bonen fijn maalt, kun je instellen met een knop die aan de binnenkant van de machine zit. De bonenmaling van de Caffeo Solo kent drie verschillende standen: fijn, middel en grof. Wat de beste maalstand is, hangt af van je persoonlijke voorkeur, het soort bonen dat je gebruikt en de koffie die je uiteindelijk wilt maken. Daar zijn hele handleidingen voor te vinden, maar als vuistregel kun je hanteren: een grovere maling geeft een zuurdere smaak, een fijnere maling een bitterdere smaak.

Gemakkelijk te reinigen

De automaat spoelt zich zichzelf regelmatig door, wat zorgt voor een goede hygiëne van de leidingen in het apparaat en voor het behoud van de smaak van je koffie. Bovendien hoef je hierdoor dit zelf niet schoon te maken.

De koffiezetgroep van de Caffeo Solo moet je wel zelf reinigen, waarbij Melitta een wekelijkse reiniging aanbeveelt. Dat gaat gemakkelijk, want je haalt dit deel van het apparaat met een ingebouwde greep snel uit de machine en hoeft het daarna alleen maar met water af te spoelen en op te laten drogen.

Daarnaast heeft de machine een geïntegreerd reinigingsprogramma en een ingebouwd ontkalkingsprogramma. Door middel van een knipperend lampje zal de machine je waarschuwen dat het tijd is om te reinigen of te ontkalken. Om de programma's uit te kunnen voeren heb je speciale tabletten van Melitta nodig. Heb je deze tabletten geplaatst, dan hoef je maar een paar toetsen in te drukken en de machine zal zichzelf reinigen.

Lage prijs

Dit is één van de goedkoopste volautomatische koffiezetapparaten die nu op de markt te verkrijgen is. De Caffeo Solo kun je bij webshops al voor minder dan 300 euro kopen.

Nadelen Melitta Caffeo Solo

Dit koffiezetapparaat kent ook een aantal minpunten.

Beperkt reservoir voor water en bonen

Door zijn compacte afmetingen is er in de machine weinig ruimte voor een zijkant melitta caffeo solowater- en bonenreservoir. Je kunt per keer 1,2 liter water in de machine kwijt, terwijl je bij grotere machines meestal 1,6 tot 1,8 liter water kwijt kunt. Dat betekent dat je het apparaat vaker moet bijvullen, wat vervelend is als je veel bezoek hebt of de machine ver van een watertappunt staat.

Je zult ook de bonen vaak moeten bijvullen, want het bonenreservoir heeft ruimte voor maar 125 gram bonen, wat echt heel weinig is. Zelfs bij andere compacte machines kun je nog 200 tot 250 gram bonen kwijt en bij grotere apparaten zelfs 300 gram.

Lekbak snel vol

Ook de lekbak van deze machine is klein en je zult deze dus geregeld moeten legen, zeker omdat het apparaat zichzelf regelmatig doorspoelt. Vooral als het apparaat niet in de buurt van een gootsteen of wasbak staat, kan dat erg onhandig zijn.

Geen melkopschuimer

Dit apparaat heeft geen stoompijpje of ingebouwde melkopschuimer. Je kunt er dus geen koffievarianten als koffie verkeerd, latte macchiato of cappuccino mee maken. Je kunt ervoor kiezen om een losse melkopschuimer bij de Caffeo Solo te kopen.

Ervaringen van gebruikers

Gebruikers zijn zeer tevreden over de goede kwaliteit van de koffie: “Wij houden van een puur bakje espresso en dat is precies wat deze machine levert.”

Ook over het compacte formaat zijn veel mensen te spreken: “Wat ik prettig vind is dat hij heel compact is, dus weinig ruimte inneemt op je aanrecht”. Het ontwerp van de machine spreekt ook veel mensen aan: “Het is ons pronkstuk in de keuken, we vinden hem erg strak door z'n vormgeving en kleur”.

De instelmogelijkheden worden ook vaak als positief punt genoemd: “Een machine die heel lekkere koffie zet, omdat je naar behoeven maalgraad, hoeveelheid en temperatuur kunt aanpassen”.

Veel genoemde minpunten van de machine zijnde kleine opslag- en opvangcapaciteit: “De nadelen voor ons zijn een klein water en bonen reservoir, en de lekbak zit snel vol.”

Het regelmatig moeten schoonmaken van de machine wordt door sommige gebruikers als nadeel genoemd “Wel heb ik de indruk dat het apparaat vaak schoongemaakt en ontkalkt moet worden”.

De Melitta Caffeo Solo kopen

Je kunt dit apparaat kopen bij de volgende winkels:

» Koffiediscounter.nl

» Coolblue / coolblue.nl

» Bol.com

Alternatieven

Je kunt ook kijken naar deze volautomatische koffiezetapparaten.

De'Longhi Magnifica Ecam 22.110BDe’Longhi Maginifica S Ecam 22.110B

Dit koffiezetapparaat van De'Longhi kost ongeveer 330 euro en werd in mei 2016 door de consumentenbond uitgeroepen tot beste koop. Hij is gemakkelijk te gebruiken en heeft een aanzienlijk groter bonen- en waterreservoir dan de Caffeo Solo. Ook heeft hij een stoompijpje om melk op te schuimen. Het dure waterfilter dat regelmatig moet worden vervangen, wordt door gebruikers als nadeel genoemd.

» Volledige review De'Longhi Magnifica S Ecam 22.110B

Jura Impressa C65 PlatinaJura Impressa koffiemachine

Dit apparaat van de Zwitserse fabrikant Jura is met een aanschafprijs van 700 euro een wat duurder alternatief. Voor deze prijs krijg je een strak vormgegeven koffiemachine die uitstekende koffie zet en gemakkelijk te bedienen is. Het water- en bonenreservoir zijn groter dan bij de Caffeo Solo en je kunt er door de melkopschuimer ook cappuccino en andere koffievarianten met melk maken. Wel is de Impressa C65 aanzienlijk groter dan de Caffeo Solo.

» Volledige review Jura Impressa C65 Platina

1 Reactie
  1. Als gebruiker van de Caffeo Solo onderschrijf ik alle benoemde eigenschappen, de goede en de mindere. Maar het apparaat is ondanks gedisciplineerd onderhoud toch erg kwetsbaar gebleken. In mijn geval althans. Ik neem er nu na zes jaar noodgedwongen toch afstand van.

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo