Afvallen met koffie

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer de helft van alle Nederlands last van overgewicht heeft. Dit zijn schrikbarende cijfers, aangezien overgewicht een risico voor de Volksgezondheid is. Om het overgewicht tegen te gaan, zijn de afgelopen jaren meerdere initiatieven bedacht. Dieetboeken zijn als paddenstoelen uit de grond schoten en verschillende ‘dieetgoeroes’ zijn opgestaan.

Is het wel altijd nodig om met allerlei bijzondere diëten aan de slag te gaan? Zou het niet gewoon vele malen beter zijn om een gezond voedingspatroon te combineren met voldoende beweging? Ook hier verschillen de meningen over. Aangezien koffie op onze website centraal staat, zijn wij op onderzoek gegaan. Is het bijvoorbeeld met koffie mogelijk om af te vallen? Of kom je juist aan door (veel) koffie te drinken? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blogartikel.

Is koffie gezond?

Is koffie gezond

Laten we allereerst eens kijken of koffie überhaupt gezond voor het lichaam is. Ja, dat is koffie zonder meer. Het is echter wel belangrijk om niet té veel koffie te drinken. Een te hoge inname van koffie brengt namelijk ook een te hoge inname van cafeïne met zich mee. Té veel cafeïne kan voor verschillende (gezondheids)problemen zorgen. Het Voedingscentrum heeft dan ook advies gegeven om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Wil je meer over dit onderwerp weten? Recent schreven wij het blogartikel ‘Hoe lang werkt koffie?’. In dat artikel hebben we ook nader de (mogelijke)gevolgen van koffie/cafeïne besproken.

Is het mogelijk om af te vallen met koffie?

Door de jaren heen zijn verschillende koffie-diëten op de markt verschenen. Bij dergelijke diëten is het doel, logischerwijs, om van de overtollige kilo’s af te komen. Getracht wordt om dat doel te bereiken door elke dag een bepaalde hoeveelheid koffie te drinken. Is het op die manier mogelijk om af te vallen? Ja, dat is zeker het geval. Althans; dat is de mening van Bob Arnot.

Bob Arnot is een internist en heeft het boek ‘The Coffee Lover’s Diet’ geschreven. In dit boek beschrijf Arnot uitgebreid op welke manier je af kunt vallen door koffie te drinken. De belangrijkste conclusie is uiteindelijk dat je ongeveer drie kopjes per dag moet drinken.

Deze drie kopjes koffie zorgen er namelijk voor dat het metabolisme in het lichaam versneld wordt. Metabolisme is het innerlijke proces waarbij voedingsstoffen omgezet worden naar energie. Des te sneller dit proces gaat, des te beter dat voor de overtollige kilo’s is. Met dank aan de drie kopjes koffie per dag kan je dit proces dus versnellen.

Daarnaast is het ook een feit dat je door koffie (eigenlijk door cafeïne) alerter, gemotiveerder en geconcentreerd wordt. Al deze gevolgen dragen er ook aan bij dat het kwijtraken van de kilo’s op een snelle(re) manier gaat verlopen.

In Engeland is ook een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat een koffie dieet werkt. Dit onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Nottingham. Bij verschillende testen bleek dat cafeïne in staat is om het bruine vetweefsel te stimuleren. Bruin vet valt enigszins te vergelijken met het reguliere vet. Maar, het bruine vet is in staat om de bloedsuikerspiegel te verbeteren, het vetgehalte in het bloed te verbeteren en zodoende meer calorieën te verbranden. Door het drinken van koffie kan je dus het metabolisme én het aantal verbrande calorieën stimuleren.

Waar moet je rekening mee houden?

Afvallen met koffie tips

Wil je graag met een dergelijk koffie dieet aan de slag gaan? Dat is zeker aan te raden, maar je moet wel met enkele zaken rekening houden. Zo willen we je adviseren om niet té veel koffie te drinken. Wij volgen hierbij het advies van het Voedingscentrum op: maximaal 4 koffie per dag. Volgens de auteur/internist Bob Arnot is 3 kopjes koffie per dag het beste als je af wilt vallen.

Daarnaast is het aan te raden om de koffie altijd zwart te drinken. Voeg geen melk toe. Voeg geen suiskers toe. En doe geen toefje slagroom of karamel op/door de koffie heen. Al deze extra bestanddelen zorgen er namelijk voor dat de koffie alsnog veel calorieën gaat bevatten. Als je écht af wilt vallen, is zwarte koffie het beste.

Als je met een koffie dieet aan de slag gaat, moet je niet verwachten dat je alleen resultaat behaald door de koffie. Ook dit dieet gaat te allen tijde gepaard met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Uiteraard speelt ook voldoende beweging een belangrijke rol.

Om succesvol met een koffie dieet aan de slag te gaan, moet je dus de hoeveelheid calorieën terug zien te dringen. Uiteindelijk gaat dit, op den duur, zorgen voor het kwijtraken van de overtollige kilo’s. Gezien de urgentie voor de Volksgezondheid is het absoluut wenselijk dat veel mensen met hun gewicht aan de slag gaan. Het kwijtraken van de overtollige kilo’s brengt onwijs veel voordelen met zich mee; meer uithoudingsvermogen, meer energie en een gezonder lichaam. Dit kan je dus, deels, bereiken met behulp van een koffie dieet.

Kan je ook aankomen van koffie?

Aankomen van koffie

Op het moment dat je te veel koffie gaat drinken, kan dit averechts gaan werken. In dat geval krijg je namelijk te veel calorieën binnen, waardoor het hormoon ‘cortisol’ geproduceerd gaat worden. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel gaat stijgen en dat er meer glucose in je bloed komt.

Ook kan een te hoge inname van cafeïne voor slapeloosheid zorgen. Op het moment dat je een verstoorde of onrustige nachtrust hebt, heeft ook dat een negatieve invloed op jouw lichaamsgewicht. Je lichaam heeft niet de gelegenheid om alle afvalstoffen af te breken, waardoor je aan kunt komen.

Moraal van het verhaal: zorg ervoor dat je niet te veel koffie drinkt. Fervente koffieliefhebbers kunnen teveel cafeïne binnen krijgen, waardoor je op de lange termijn uiteindelijk alleen maar aan gaat komen. Houd het bij maximaal 3 kopjes koffie, zodat je van de voordelen van koffie (en cafeïne) kunt genieten. Eén van die voordelen is dus dat je voorgoed gedag kunt zeggen tegen de overtollige kilo’s.

Ga je minderen met het drinken van koffie? Zorg ervoor dat je overdag meer dan voldoende water drinkt. Je lichaam heeft immers dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo