Hoe werkt een koffiezetapparaat?

Is het drinken van een kopje koffie voor jou ook dagelijkse kost? Of drink je wellicht meerdere kopjes koffie op een dag? Die kans is aannemelijk. Meerdere onderzoeken hebben namelijk bevestigd dat Nederlanders behoorlijk veel kopjes koffie op een dag drinken. Wat dat betreft kan Nederland met recht als een koffieland getypeerd worden. Wel is het zo dat de koffie in Nederland niet overal even lekker is.

Een heerlijk kopje koffie moet een lekkere afdronk hebben. Bovendien moeten de aroma’s te proeven zijn. Bij het zetten van een kopje koffie heeft een koffiezetapparaat dan ook een belangrijke rol. Dit koffiezetapparaat is er namelijk verantwoordelijk voor om de aroma’s uit de koffie, in combinatie met het water, te halen.

Heb jij eigenlijk enig idee hoe een koffiezetapparaat werkt? In dit artikel vertellen we jou alles over de werking van een koffiezetapparaat. Bovendien kan je in dit artikel de punten vinden waaraan een goed koffiezetapparaat voldoen moet. Op basis daarvan kan je wellicht zelf een geschikt koffiezetapparaat vinden. Een koffiezetapparaat dat volledig aansluit op jouw wensen en behoeften wel te verstaan.

De onderdelen

Waterreservoir koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat bestaat uit meerdere onderdelen. Deze onderdelen werken allen samen, zodat de lekkerste koffie bereid kan worden. Maar, over welke onderdelen gaat dit zoal? Allereerst hebben we te maken met een reservoir. Een reservoir is min of meer de opvangbak voor het water. Je kunt dit reservoir dan ook vullen met een bepaalde hoeveelheid water. Bij de aanschaf van een koffiezetapparaat is het dan ook belangrijk om op de grootte van het waterreservoir te letten. Als je namelijk veel kopjes koffie tegelijkertijd wilt zetten, heb je baat bij een koffiezetapparaat met een groot reservoir.

Tevens vind je in een koffiezetapparaat een warmte geleidende pasta en een verwarmingselement. Deze twee onderdelen zijn min of meer verantwoordelijk voor het warm maken van het water. Het is overbogen om te vermelden dat een lekker warm kopje koffie het lekkerste is. Voor de hitte van de koffie zorgen deze twee onderdelen dus.

Overigens zorgt het verwarmingselement er ook voor zorgen de gezette koffie warm kan blijven. Er zijn meerdere situaties denkbaar waarin je koffie zet, terwijl je dit pas in een later stadium op wilt drinken. Voor dergelijke situaties biedt het verwarmingselement ook uitkomst, aangezien hiermee de koffie lekker warm gehouden wordt.

Tussen het koffiezetapparaat en de koffiekan zit ook nog een onderdeel. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de koffie in de kan gaat druppelen. Maar, uiteraard moet dit onderdeel er ook voor zorgen dat het water door de gemalen koffie heen kan stromen.

In onderstaand stappenplan vind je meer informatie over de verschillende stappen binnen het proces van een koffiezetapparaat.

De werkwijze

Koffiezetapparaat

Het eerste wat je bij een koffiezetapparaat moet doen, is uiteraard het koffiezetapparaat vullen. Je vult het waterreservoir met de gewenste hoeveelheid en je voegt gemalen koffie toe. Waar je deze gemalen koffie exact toe moet voegen, is afhankelijk van jouw koffiezetapparaat. We raden je daarom aan om de gebruiksaanwijzing van jouw specifieke koffiezetapparaat even te raadplegen.

Vervolgens kan je de machine aanzetten, waardoor het water gaat koken. Dit gebeurt in het waterreservoir en van daaruit zorgt een warm-water buis voor de dalende werking van het water. Onder het waterreservoir bevindt zich namelijk de gemalen koffie. Deze twee ingrediënten samen vormen de basis voor een heerlijk kopje koffie.

Zodra het water op de juiste temperatuur is, druppelt het water naar de gemalen koffie toe. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid van de gemalen koffie opgenomen. Deze combinatie vormt uiteindelijke de smaak van het kopje koffie. Bij de meeste koffiezetapparaten kan je deze combinatie dan ook instellen, zodat je invloed op de sterkte van de koffie kunt hebben.

Uiteindelijk druppelt de gezette koffie in de kan. Deze kan bevindt zich onder het waterreservoir en is uiteindelijk het eindstation voor de gezette koffie. Je kunt de kan makkelijk uit het koffiezetapparaat halen en vervolgens de kopjes met de heerlijke koffie vullen.

Tips bij het uitzoeken van een koffiezetapparaat

Siemens koffiezetapparaat

Nu je op de hoogte van de werking van een koffiezetapparaat bent, kan je op zoek gaan naar de meest geschikte variant. Bij het uitzoeken van een koffiezetapparaat is het aan te raden om op enkele aspecten te letten.

Allereerst is het aan te raden om op de inhoud van het waterreservoir te letten. Hoe groot is de inhoud? Die eigenschap is namelijk bepalend voor het aantal kopjes koffie die je met één zetbeurt kunt zetten. Als je graag grote hoeveelheden koffie in één keer wilt zetten, heb je dus baat bij een waterreservoir met een ruime inhoud. Als dat niet het geval is, ben je ook prima uit met een waterreservoir met een kleinere inhoud.

Overigens is het ook zeer prettig als dit waterreservoir afneembaar is. Met een afneembaar waterreservoir heb je geen gedoe bij het bijvullen van het reservoir. Je kunt het waterreservoir makkelijk afnemen en vervolgens zonder enige moeite vullen onder de kraan.

Een ander prettige feature is de aanwezigheid van een timer. Met een dergelijke timer kan je namelijk het koffiezetapparaat op gewenste tijdstippen aan het werk zetten. Stel dat je bijvoorbeeld van werk naar huis rijdt; als je thuis komt heb je wellicht zin in een lekker kopje koffie. Stel daarom ’s ochtends al de timer in en geniet op het gewenste tijdstip van je kopje koffie.

Ook is een druppelstop een absolute prettige bijkomstigheid. Met name oudere koffiezetapparaten hadden het probleem dat ze nog wel eens door bleven druppelen. Dat is met dank aan de druppelstop niet meer het geval. Hierdoor verspil je geen water en koffie meer en blijft bovendien de thermoskan netjes schoon.

Tot slot willen we nog de sterkteregeling aanstippen. De sterkte regeling is namelijk een standaard optie op de nieuwe koffiezetapparaten, maar heeft dan ook een geweldige meerwaarde. Met deze sterkteregeling is het mogelijk om zelf de smaak van je kopje koffie in te stellen. Ga je voor een lekker sterk bakje koffie? Of vind jij persoonlijk een milder kopje koffie lekkerder? Dankzij de sterkteregeling is het mogelijk om die instellingen volledig naar eigen wens aan te passen.

Beste koop

Om je nog meer van dienst te zijn, hebben we ook de beste koffiezetapparaten hieronder voor je uiteengezet. We maken daarbij onderscheid tussen de volgende varianten:

 • Beste koffiezetapparaat met thermoskan
 • Beste koffiezetapparaat met timer
 • Beste koffiezetapparaat voor versgemalen bonen

Philips Intense Philips Intense HD7697 90 Zilver/90 Zilver – Beste koffiezetapparaat met thermoskan

Ben jij een liefhebber van grote hoeveelheden koffie? In dat geval ben je gebaat bij een koffiezetapparaat met thermoskan. De koffie komt in de thermoskan en wordt vervolgens op de juiste temperatuur gehouden. Als je op zoek naar een dergelijk apparaat bent, kunnen wij de Philips Intense HD7697/90 in de kleur zilver absoluut aan raden.

Dit koffiezetapparaat van Philips behoort tot de beste in zijn categorie. Dat heeft met name te maken met de perfecte werking van de thermoskan. Deze thermoskan zorgt er namelijk voor dat de koffie voor een langere tijd heerlijk warm gehouden wordt. Dat is ideaal als je op een later tijdstip nog een kopje wilt drinken of als je bijvoorbeeld visite over de vloer hebt.

Philips heeft getest dat zelfs twee uur na het zetten van de koffie de temperatuur nog steeds boven de 65 graden is. Dat zijn zéér acceptabel cijfers, waardoor jij optimaal van je kopje koffie kunt genieten.

Een ander voordeel van de thermoskan is dat deze een inhoud van 1 liter heeft. Het is dus mogelijk om

Philips Intense HD7697 90 Zilverr

maar liefst 1 liter koffie op de juiste temperatuur te houden. Hier verdient Philips absoluut een compliment voor.

Anderzijds is het ook mogelijk om met dit koffiezetapparaat de smaak van de koffie aan te passen. Het is namelijk mogelijk om de waterstroom zelf te regelen, zodat je op die manier ook invloed op de smaak uit kunt oefenen. Als je weinig water gebruikt, krijg je een sterk kopje koffie. Als je veel water gebruikt, krijg een mild kopje koffie. Naar welke smaak gaat jouw keuze uit?

Ook heeft Philips aan jouw energierekening gedacht bij het ontwerpen van deze machine. Als je dit koffiezetapparaat namelijk enige tijd niet gebruikt, schakelt deze zichzelf uit. Dat is goed voor de levensduur van het koffiezetapparaat, maar dus ook voor je energierekening.

Bij deze machine heb je tevens de beschikking over een afneembaar waterreservoir. Het voordeel hiervan is dat je niet moeilijk hoeft te doen bij het bijvullen van het water.

Tot slot willen we nog één nadeel aanstippen. De behuizing van deze machine is van kunststof. Over het algemeen is een koffiezetapparaat van metaal iets beter op het gebied van een lange levensduur.

De behuizing van dit koffiezetapparaat is van kunststof.
Conclusie:
De Philips Intense HD7697/90 is het beste koffiezetapparaat met thermoskan. De werking van deze thermoskan is subliem te noemen. Daarbij heb je ook nog eens te maken met een inhoud van 1 liter van de thermoskan. Al met al is dit een ideaal koffiezetapparaat voor als je bijvoorbeeld veel visite over de vloer krijgt.
Voordelen
 • Inhoud van de thermoskan
 • Werking van de thermoskan
 • Afneembaar waterreservoir
 • Smaak zelf in te stellen
Nadelen
 • Geen timer aanwezig
 • Behuizing is van kunststof

Russel Hobbs Buckingham Zilver – Beste koffiezetapparaat met timer

Heb jij vaak op bepaalde tijdstippen behoefte aan een heerlijk kopje koffie? Wil je daarbij zoveel mogelijk ontzien worden? In dat geval kan je het beste op zoek gaan naar een koffiezetapparaat met een timer. Dankzij deze timer kan je jouw kopjes koffie op het gewenste tijdstip drinken. De Russel Hobbs Buckingham is wat ons betreft het beste koffiezetapparaat met timer.

Het belangrijkste voordeel van dit koffiezetapparaat is dan ook de perfect werkende timer. Met deze timer is het mogelijk om zelf een tijd in te stellen waarop de koffie klaar moet zijn. Op dat ingestelde tijdstip staat ook daadwerkelijk de heerlijke koffie voor je klaar. Dat klinkt als een ideale en luxe situatie, niet waar?

Dit koffiezetapparaat heeft ook de beschikking over een fraai display. Op dit display worden de verschillende instellingen getoond. Door middel van enkele knoppen kan je deze instellingen veranderen en het gewenste programma instellen. Het display ziet er fraai uit en werkt bovendien ook nog eens perfect.

Als je de kan onder het apparaat vandaan haalt, wordt de druppelstop vanzelf in werk gezet. Deze druppelstop voorkomt dat het koffiezetapparaat na blijft druppelen. Hierdoor wordt er geen water en koffie verspild en blijft je machine lekker schoon.Russell Hobbs Buckingham Zilver

Al met al zijn we bijzonder positief over dit koffiezetapparaat. Dat wordt nog eens versterkt door de aanwezigheid van de automatische uitschakeling. Als je de Russel Hobbs Buckingham voor een bepaalde tijd niet gebruikt, schakelt deze zichzelf uit. Ideaal voor het apparaat zelf en voor jouw energierekening.

Toch willen we deze review met een kritische noot eindigen. Het is namelijk een absoluut nadeel dat het waterreservoir niet afneembaar is. Hierdoor is het bijvullen van het reservoir een stuk minder makkelijk en prettig.

Het waterreservoir is niet afneembaar.
Conclusie:
De Russel Hobbs Buckingham is met afstand het beste koffiezetapparaat met timer. Dankzij deze timer staat de koffie op het gewenste tijdstip voor jou klaar. Dankzij het handige en fraaie display kan je bovendien zelf de verschillende instellingen aanpassen. De druppelstop en de automatische zelfuitschakeling zijn de noten op de dop van dit koffiezetapparaat.
Voordelen
 • Perfect werkende timer
 • Automatische uitschakeling
 • Smaak zelf aan te passen
 • Druppelstop
Nadelen
 • Waterreservoir is niet afneembaar

Philips Grind & Brew HD7769/00 – Beste koffiezetapparaat met versgemalen bonen

Philips Grind & Brew HD7769 00

De kans is groot dat je gewend bent dat een koffiezetapparaat in combinatie met versgemalen koffie of met een koffiefilter gaat. Sinds enkele jaren is het echter ook mogelijk om een koffiezetapparaat met versgemalen bonen te hebben. Hierdoor kan je optimaal genieten van overheerlijke koffie. De Philips Grind & Brew HD7769/00 is in onze ogen het beste koffiezetapparaat met versgemalen bonen.

In dit apparaat bevindt zich namelijk een geïntegreerde koffiemolen. Deze koffiemolen is er voor verantwoordelijk dat de bonen versgemalen worden. Dankzij deze geïntegreerde koffiemolen wordt dan ook de heerlijke smaak verkregen.

Een ander voordeel van dit koffiezetapparaat is de aanwezigheid van een dubbel bonenreservoir. Hierdoor kan je twee soorten bonen in het reservoir bewaren, zodat je probleemloos af kunt wisselen tussen twee koffiesmaken. Ideaal als jouw smaak en de smaak van je partner niet helemaal overeenkomen.

Ook heeft de Philips Grind & Brew HD7769/00 een ingebouwde timer. Met deze timer is het mogelijk om de koffie op het gewenste tijdstip klaar te hebben staan. Een vereiste daarbij is uiteraard wel dat er koffiebonen in het apparaat moeten zitten.

Philips Grind & Brew HD7769 00 met timer

Ook vind je een verlicht bedieningspaneel op dit koffiezetapparaat. Met dit paneel kan je alle instellingen naar eigen smaak aanpassen. Eén van de belangrijkste instellingen is uiteraard de smaakregeling. Het is mogelijk om zelf de smaak van de koffie te bepalen bij dit koffiezetapparaat.

Tot slot willen we als laatste voordeel nog de automatische zelfuitschakeling benoemen. Het koffiezetapparaat schakelt zichzelf na 2 uur uit, indien deze dus 2 uur lang niet gebruikt is. Hiermee kan de levensduur van de machine verlengd worden. Bovendien is dit een stuk gunstiger voor de levensduur van het apparaat.

Zijn we dan voor de volle honderd procent overtuigd van dit koffiezetapparaat? Nee, niet helemaal. We hebben namelijk een zwaarwegend nadeel weten te ontdekken. We hebben het hierbij over het niet uitneembare waterreservoir. Doordat dit waterreservoir niet uitneembaar is, is het bijvullen van het waterreservoir ietwat omslachtig.

Het waterreservoir is niet uitneembaar.
Conclusie:
De Philips Grind & Brew HD7769/00 is in onze ogen het beste koffiezetapparaat met versgemalen bonen. De versgemalen bonen zorgen voor een heerlijke smaak van de koffie. Bovendien kan je zelf ook nog invloed op de smaak uitoefenen dankzij de smaakregeling. Al met al een bijzonder compleet en prettig koffiezetapparaat.
Voordelen
 • Inclusief timer
 • Heerlijke smaak
 • Dubbel bonenreservoir
 • Geïntegreerde koffiemolen
Nadelen
 • Waterreservoir niet uitneembaar

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo