Suiker in koffie

Wereldwijd is koffie één van de meest gedronken drankjes. Op eigenlijk elk continent wordt koffie gedronken, maar per continent kan de smaak wel behoorlijk verschillend zijn. Zet bijvoorbeeld maar een kopje koffie uit Arabië en een kopje koffie uit Zuid-Amerika naast elkaar. Proef beide varianten en je merkt direct dat de smaaksensatie compleet anders is.

Hoe het komt dat de smaaksensatie zo anders is? Dat heeft met name te maken met het feit dat je met koffie vele kanten op kunt. Door details aan te passen, bijvoorbeeld andere koffiebonen te gebruiken, kan je al een grote invloed op de smaak uitoefenen.

cappuccino

Dat wordt ook nog eens versterkt door andere ‘ingrediënten’ te gebruiken. Denk hierbij aan suiker en melk. In Nederland is het voor veel mensen gebruikelijk om koffie met melk en/of suiker te drinken. Is dat in andere landen ook zo? Mwa, elk land heeft eigenlijk zijn eigen tradities wat betreft het koffie drinken.

Dat uit zich bijvoorbeeld al in het feit dat je in Italië eigenlijk na 10 uur ’s ochtends geen cappuccino meer mag drinken. Daarentegen drinken wij in Nederland zelfs na het avondeten graag nog een heerlijk kopje cappuccino.

Moraal van de inleiding van dit artikel: elk land heeft zijn eigen tradities op het gebied van koffie. In Nederland is het min of meer gebruikelijk om koffie met suiker te drinken. Hoe zit dat precies? In dit artikel lees je alles over de wondere wereld van koffie met suiker!

Waarom suiker?

Voorraadblik suiker

De smaak van koffie is vaak nogal kenmerkend. Daardoor is het ook logisch dat sommigen koffie niet al te lekker vinden, terwijl andere mensen juist zweren bij koffie. Het leuke van koffie is dan ook dat er zéér veel koffiespecialiteiten zijn. Drink bijvoorbeeld maar eens een dubbele espresso en een latte macchiato. De verschillen tussen deze twee koffiespecialiteiten zijn immens groot.

Maar, waarom drinken we in Nederland dan graag koffie met suiker? Dit heeft met name te maken met het feit dat we daarmee de koffie iets zoeter maken. Over het algemeen doen zoete smaken het prima bij Westerlingen en dus ook bij Nederlanders. Door suiker aan de koffie toe te voegen, wordt de smaak iets zoeter. Daardoor is het voor veel mensen een prettige toevoeging aan de normale smaak van koffie.

Overigens is het zo dat elk mens de smaak van koffie anders interpreteert. Dat heeft weer te maken met het feit dat elk mens andere smaak papillen heeft. Voor de een kan de koffie dan ook een hele andere smaak hebben dan voor de ander.

Door ingrediënten, zoals suiker, aan de koffie toe te voegen, is het mogelijk om de smaak van de koffie naar eigen wens aan te passen.

Is suiker ongezond?

latte

Uiteraard is een belangrijke vraag daarbij: is suiker in de koffie ongezond? Het is namelijk publiekelijk bekend dat suikers niet al te denderend voor het menselijk lichaam zijn.

Het advies is dan ook om niet al te veel suiker in de koffie te stoppen. Door de suiker aan je koffie toe te voegen, kan je weliswaar de smaak van de koffie naar wens aanpassen. Maar, het is niet al te gezond om veel suiker te gebruiken.

Suikers zijn in de basis niet al te goed voor het menselijk lichaam. Toch heeft het menselijk lichaam wel suikers nodig om goed te kunnen functioneren. Ons advies is dan ook: gebruik niet al te veel suiker.

Met een klein beetje suiker is het al mogelijk om de smaak van de koffie naar wens aan te passen. Als je te veel suiker gebruikt, is het echter mogelijk dat je lichaam dit iets minder leuk gaat vinden. Bovendien kan de koffie daardoor héél zoet worden. Of dat wenselijk is, is uiteraard een persoonlijke opvatting. In onze ogen is het echter aan te raden om te genieten van de smaak van de koffiebonen in plaats van alleen de zoete suikersmaken te proeven.

Koffiespecialiteiten met suikers

Bij welke koffiespecialiteiten is het nou gebruikelijk om suikers toe te voegen? In feite zijn daar geen duidelijke ‘richtlijnen’ voor. Het is een feit dat smaak nogal persoonsgebonden is. Dat is zeker zo op het gebied van koffie.

Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat er tegenwoordig ongelooflijk veel koffiespecialiteiten bestaan. Deze koffiespecialiteiten hebben allen hun eigen, kenmerkende smaak. Door suiker aan deze koffiespecialiteiten toe te voegen, is het mogelijk om die kenmerkende smaak ietwat aan te passen. Aan jou de keus of dat wenselijk is.

Het bewaren van suiker

Voorraadblikken suiker

Vind je het heerlijk om suiker aan je koffie toe te voegen? Dan is het wellicht leuk om hier een speciaal voorraadblik voor aan te schaffen. Op de foto’s in dit artikel kan je verschillende voorraadblikken zien; deze zijn te koop bij onze partner Bol.com. Wellicht is het leuk om één van deze voorraadblikken aan te schaffen, waardoor je de suiker altijd bij de hand hebt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo