Koffievlek verwijderen

Je bent een heerlijk kopje koffie aan het drinken, maar hebt één moment van onoplettendheid. Je prachtige witte jurk, witte blouse of leuke shirtje zit vervolgens onder de koffie. Wat nu? Koffie laat over het algemeen in dergelijke gevallen een vervelende vlek achter. Deze zogeheten koffievlek valt gelukkig op de juiste manier wél te verwijderen.

Bij kafea.nl zijn we ware koffieliefhebbers. We weten alle ins en outs van koffiemachines, van koffiebonen en van de bereiding van koffie. Ook bij het bereiden van koffie stoten wij per ongeluk wel eens een kopje om. That’s part of the job. We weten dan ook als geen ander hoe we een koffievlek kunnen verwijderen. In dit artikel delen we graag onze ervaring en kennis met jou!

Hoe ziet een koffievlek eruit?

Je weet ongetwijfeld dat koffie van nature zwart is. Als je melk aan de koffie toevoegt, verandert de kleur naar licht- dan wel donkerbruin. Maar, wat nou als de koffie op je kleding terechtkomt? Welke kleur krijgt de vlek dan? Een koffievlek krijgt al snel een bruin/geelachtige kleur. De kleur ziet er niet al te fris uit en laat duidelijk zien dat het hardnekkige viezigheid is.

Een ander kenmerk is dat de vlek zich snel uit lijkt te spreiden. De vlek is niet op één plek zichtbaar, maar trekt als het ware de kleding in. Hierdoor ontstaan vanzelf een grotere vlek. Des te meer reden om deze vlek op de juiste manier te verwijderen.

Wat moet je vooral niet doen?

Eén van de adviezen is om vooral niet te lang te wachten. Als je te lang wacht, kan de koffie nog meer in je kleding dan wel in je meubels/tapijt gaan trekken. Iets anders wat je óók niet moet doen, is door heel hard te gaan boenen. Daarmee verspreid je de koffie alleen maar; in dat geval wordt de koffievlek alleen maar groter.

Tips om een koffievlek uit je kleding te verwijderen

Om je duidelijk inzicht te geven in wat wel helpt, hebben we hieronder 6 mogelijkheden op een rijtje gezet. Met onderstaande tips is het mogelijk om koffievlekken uit kleding te verwijderen. Het verwijderen van een koffievlek is geen hogere wiskunde, maar je hebt soms even wat unieke hulpmiddelen nodig. Wellicht zijn dit niet direct hulpmiddelen waar je zelf op gekomen was. Lees dus onderstaande tips door om je koffievlekken efficiënt en doelgericht te verwijderen!

We verwijzen je graag eerst naar onderstaande video. Hierin wordt meer duidelijk over het verwijderen van een koffievlek uit kleding:

Tip 1: ga aan de slag met lauw water

Heb je thuis koffie gemorst over bijvoorbeeld een trui, een shirtje of een blouse? Trek dan het kledingstuk zo snel mogelijk uit en leg het kledingstuk in een bakje met lauw water. Je kunt dit bijvoorbeeld in een wasbak doen. Het lauwe water zorgt ervoor dat de koffie grotendeels uit je kleding gehaald wordt. In sommige gevallen verdwijnt de koffievlek dankzij deze techniek zelfs volledig.

Maar, deze tip is alleen mogelijk als je thuis bent. Je moet tenslotte een bak met lauw water hebben én je moet andere kleren hebben om aan te trekken.

Tip 2: gebruik zout

Heb je ooit gedacht dat je met zout ook een koffievlek kan verwijderen? Nou, het is écht mogelijk. Bij deze methode is het aan te raden om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Trek je kledingstuk uit, leg het plat op de grond en strooi behoorlijk wat zout over de vlek heen.

Een kenmerk van zout is dat het vocht absorberend is. Het zout zuigt dan ook als het ware de koffie op. Hierbij moet je wel enig geduld hebben; het zout heeft tijd nodig om de koffie op te zuigen. Na een x aantal minuten kan je met een doekje voorzichtig het zout van je kledingstuk vegen. De kans is groot dat de vlek een stuk minder is of volledig verdwenen is.

Tip 3: gebruik een vlekverwijderaar

Het is niet voor niets dat fabrikanten met een vlekverwijderaar op de markt zijn gekomen. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit middeltje specifiek geschikt om vlekken te verwijderen. Voor het verwijderen van een koffievlek op kleding is een vlekverwijderaar dan ook zeker geschikt. Dat is het met name als de vlek nog nat is; een snelle behandeling met vlekverwijderaar is dan ook gewenst.

Je kunt het kledingstuk uittrekken, plat neerleggen en vervolgens indeppen met de vlekverwijderaar. Doe dit voorzichtig en zet niet al te veel druk. Vervolgens kan je jouw kledingstuk in de wasmachine doen. Draai een kort wasje en geniet nadien van een schoon kledingstuk. De vlekverwijderaar heeft ongetwijfeld perfect werk afgeleverd.

Tip 4: gebruik azijn voor katoenen kleding

Heb je een prachtig katoenen kledingstuk waar een koffievlek op zit? Dan ben je gebaat bij azijn. Met azijn is het mogelijk om dergelijke, hardnekkige koffievlekken te verwijderen.

Koffie morsen

Voor deze tip kan je het beste onverdunde blanke azijn gebruiken. Maak een handdoek hier goed vochtig mee en klop/dep vervolgens met de vochtige handdoek op de koffievlek. Heb je dat enige tijd gedaan? Dan kan je het kledingstuk direct in de wasmachine doen. De wasmachine maakt het karweitje af.

Tip 5: maak gebruik van soda

Ook met soda ben je in staat om koffievlekken uit je kleding te verwijderen. Deze tip is in veel gevallen de vervolgstap van de eerste tip. Als het verwijderen van de koffievlek met lauw water niet lukt, kan je het grover aanpakken met behulp van soda.

Leg het kledingstuk plat neer en giet een flinke scheut sodawater over de vlek heen. Pak vervolgens een doekje en maak dat doekje ook vochtig met behulp van soda. Met deze vochtige doek kan je vervolgens voorzichtig over de vlek wrijven. Herhaal dit simpelweg totdat de vlek volledig verdwenen is.

Met soda is het zowel mogelijk om verse koffievlekken als ingedroogde koffievlekken te behandelen. Mocht het niet in één keer lukken, kan je het de volgende dag altijd nog een keer proberen.

Tip 6: maak gebruik van ei geel

Tip 6 is eigenlijk een ‘bonustip’. Wie verzint het nou om een koffievlek met eigeel te gaan behandelen? Onze ervaring leert dat deze methode absoluut kan helpen.

Je moet allereerst het eigeel even goed op kloppen. Is het eigeel netjes opgeklopt? Dan kan je een spons of handdoek erbij pakken en deze onder deppen in het eigeel. Deze vochtige spons/handdoek kan je vervolgens voorzichtig over de koffievlek heen wrijven. Doe dit gedurende een minuut en spoel het kledingstuk vervolgens goed uit. De kans is ontzettend groot dat de koffievlek nu helemaal verdwenen is. Nog één handige tip: stop het kledingstuk nog even in de wasmachine. Het eigeel ruikt niet altijd even lekker meer.

Koffievlekken uit meubels/tapijt verwijderen

Het is ook goed mogelijk dat je koffie hebt gemorst over een meubelstuk of over het tapijt. Wat nu? Volg één van de onderstaande drie tips op om de koffievlekken efficiënt te verwijderen.

Tip 1: maak gebruik van babydoekjes

Babydoekjes zijn niet alleen handig als je ouder van een baby bent, maar ook om koffievlekken mee te bestrijden. Voor het verwijderen van koffievlekken uit tapijt en gestoffeerde meubels is dit absoluut één van de beste manieren.

Pak een babydoekje en wrijf voorzichtig over de plek van de koffievlek heen. Het babydoekje doet vervolgens het werk door al het vocht op zich te nemen. Een koffievlek op een gestoffeerd meubelstuk of tapijt is dan ook snel verwijderd.

Tip 2: maak gebruik van bier

Ja, bier is niet alleen heerlijk om te drinken. Het is ook nog geschikt om koffievlekken mee te verwijderen. Dat is met name het geval als de koffievlek zich op je tapijt/vloerbedekking bevindt.

Gooi een klein beetje bier over de vlek heen en wrijf dit voorzichtig in met een doek. Het bier trekt in het tapijt/vloerbedekking en laat de koffievlek zodoende verdwijnen. Wel is het zo dat je dit soms enkele keren achter elkaar moet doen. Een koffievlek in tapijt/vloerbedekking verdwijnt niet altijd direct dankzij het bier. Maar, geduld is een schone zaak.

Tip 3: gebruik een vlekverwijderaar

Ook voor het verwijderen van koffievlekken uit je meubels/tapijt is een vlekverwijderaar geschikt. Voor de exacte werking kan je het beste de gebruiksaanwijzing van de vlekverwijderaar raadplegen. Wij weten in ieder geval dat je de vlekverwijderaar over de vlek heen moet wrijven en vervolgens enkele minuten in moet laten trekken. Je kunt daarna met water de vlekverwijderaar afnemen. Het gevolg? De koffievlek in je tapijt/meubels is verdwenen!

Voor aanvullende informatie omtrent deze tip verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

Besluit

Het mag duidelijk zijn dat je meerdere mogelijkheden hebt om een koffievlek te verwijderen. In veel gevallen is het belangrijk om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. De koffie moet geen mogelijkheid hebben/krijgen om zich volledig in je kleding/tapijt/meubel te nestelen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo