Slow Coffee

Op Kafea.nl kan je vele reviews over uiteenlopende koffiemachines vinden. Bij veel machines geven we aan dat het een voordeel is als je met één druk op de knop een kopje koffie kunt zetten. Je hebt simpelweg geen omkijken meer naar het gehele zetproces, dankzij de hedendaagse koffiemachines. Een gevolg hiervan is dat het zetten van koffie ook razendsnel gaat is. Maar, is dat nou een voordeel of een nadeel?

Het is duidelijk dat dit een punt van discussie is. In de afgelopen jaren is namelijk de term ‘slow coffee’ op komen zetten. Deze term kan op twee dingen duiden:

  • De manier waarop je drinkt
  • De manier waarop het kopje koffie gezet wordt

‘Genieten van je kopje koffie’Slow Coffee

Volgens sommige mensen is het onwijs leuk om te genieten van een kopje koffie. Het is daarbij niet de bedoeling dat je de koffie in 3 slokken opdrinkt, maar juist dat je geniet van het moment. Je gaat even lekker ergens zitten, je geniet van de omgeving, je praat even bij met een vriend of familielid en ondertussen drink je jouw koffie op.

De term ‘slow coffee’ slaat in dit geval dan ook op het rustig en relaxed opdrinken van een kopje koffie. Dat is echter niet het enige waarmee slow coffee in de laatste jaren populair geworden is. Nee, neem bijvoorbeeld maar een eens kijkje in een hip koffietentje ergens in Nederland. De kans dat je de variant ‘Slow Coffee’ ziet staan, is behoorlijk groot. Slow coffee is namelijk óók een unieke zettechniek waarmee je een heerlijk kopje koffie klaar kunt maken. Daarover vertellen we je hieronder meer.

Een vernieuwde techniek

De manier van koffie bereiden is in de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. De meest innovatieve koffiemachines zijn tegenwoordig zelfs met een smartphone te bedienen. Dat ging vroeger behoorlijk anders. Het bereiden van koffie ging vroeger voornamelijk met behulp van een filter. Door de jaren heen is deze manier minder populair geworden, totdat Slow Coffee aan het licht kwam. Deze zettechniek is namelijk grotendeels gebaseerd op de ouderwetse techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een filter.

Het zetten van een kop slow coffee kan al snel 5 minuten in beslag nemen. De eerste stap is dat er heet water op de versgemalen koffie terecht komt. Dit water is heet, maar het is zeker niet kokend. Hierdoor blijft de koffie een heerlijke en milde smaak houden.

Vervolgens wordt het hete water langzaam gemengd met koffiemaalsel. Dit drupt vervolgens rustig door het filter. Tijdens dit gehele proces krijgt de boon alle tijd en ruimte om alle smaken en aroma’s aan het water mee te geven. Dit veroorzaakt dan ook het belangrijkste verschil tussen slow coffee en een ‘normaal’ kopje koffie of cappuccino.

Bij het bereiden van een normaal kopje koffie wil men immers dat het zo snel mogelijk gaat. Hierdoor is er in de machine een hoge druk aanwezig en worden de koffiebonen snel met het water gemalen. Dit zorgt er echter voor dat niet alle aroma’s en smaken uit de bonen verkregen worden. Uitermate zonde eigenlijk.

Daarnaast is het zo dat bepaalde koffiebonen niet geschikt zijn voor een dergelijke snelle techniek. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bonen met een fris en fruitig karakter. Bij een snelle bereidingstechniek zijn deze bonen niet in staat om alle aroma’s af te geven. Sterker nog; de bonen verliezen juist hun aroma’s bij een té snelle bereiding. Verschillende onderzoekers kwamen hier na jarenlang onderzoek achter. Zij besloten daarom om de ouderwetse techniek weer naar boven te halen. De techniek, zoals hierboven beschreven, staat dus aan de basis van slow coffee.

Wat heb je nodig om slow coffee te maken?

Klinkt dit bij jou ook als muziek in de oren? Wil je graag op een rustige en relaxte manier van jouw kopje koffie kunnen genieten? Wil je graag van alle aroma’s en smaken genieten? Dan is het tijd om slow coffee eens een kans te geven. We durven te beweren dat je nadien niet meer anders wilt. Althans; als je de tijd er voor hebt. Zoals gezegd duurt het bereiden van 1 kopje koffie 3 tot 5 minuten. Hier moet je wel de tijd voor hebben c.q. de tijd voor uit trekken.Bodum Bistro Nouveau Cafetière 3 Kopjes

Het eerste wat je dus voor slow coffee nodig hebt, is tijd. Daarnaast moet je ook een specifiek apparaat hebben. Deze apparaten zijn in meerdere varianten verkrijgbaar. Je kunt onder meer kiezen voor een Cold Dripp koffiemaker, een Aeropress koffiemaker, een French Press koffiemaker (cafetiere) en een Vacuüm slow koffiemaker en een Chemex Slow koffiemaker.

Deze apparaten zijn niet allemaal hetzelfde. Integendeel zelfs. Als je meer informatie over één van de apparaten wenst, raden wij je aan om hierboven op het apparaat te klikken. Je wordt dan doorgestuurd naar één van onze pagina’s waarop we je meer informatie voorschotelen omtrent dit unieke apparaat.

Bij deze apparaten heb je ook specifieke accessoires nodig. Bij de Chemex Slow koffiemaker dien je bijvoorbeeld nog filterpapier aan te schaffen. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een speciale Chemex borstel voor het onderhouden van de koffiemachine. Voor een AeroPress koffiemaker heb je weer andere, unieke micro-filters nodig.

Wat zijn de voordelen van slow coffee?

De voordelen van slow coffee zijn veelzijdig. Voor de een is het ideaal moment om even tot ontspanning te komen, terwijl een ander juist optimaal van de smaak geniet.

Feit is dat je met een slow coffee écht van de koffie kunt genieten. Je neemt je tijd voor het bereiden en voor het opdrinken van de koffie. Dat is één van de weinige rustige momenten op een dag in deze hectische maatschappij. nadat je hier je tijd voor hebt genomen, heb je weer voldoende energie om actieve dingen te ondernemen. Slow coffee biedt al met al dus de mogelijkheid om even tot rust te komen en te ontspannen.

Daarnaast is het ook zo dat de koffie simpelweg heel lekker is door deze zettechniek. Bepaalde koffiebonen, waaronder de frisse en fruitige bonen, zijn veel beter in staat om hun aroma’s kwijt te raken. Dit heeft puur te maken met het feit dat deze bereidingstechniek lang(er) duurt. Hierdoor hebben de bonen ook meer tijd om hun smaak en aroma’s aan het water mee te geven. Onder aan de streep kiezen veel mensen dan ook voor slow coffee vanwege de heerlijke smaak.

Tot slot is het ook leuk om met slow coffee aan de slag te gaan. Je hebt namelijk volledige zeggenschap over het bereidingsproces. Bovendien moet je echt even de tijd er voor uit trekken. Van meerdere slow coffee gebruikers hebben we ook gehoord dat ze continue hun best doen om de smaak te optimaliseren.

Wil je graag meer weten over slow coffee? In onderstaande video vertelt Douwe Egberts je meer over deze unieke bereidingstechniek:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo