Kosten kopje koffie per apparaat

Bij het uitkiezen van een geschikt koffieapparaat let je op meerdere factoren. Zo is de smaak van de koffie uiteindelijk alles bepalend. Je moet immers wel genieten van elk kopje koffie dat je zet. Maar, daarnaast zijn er nog meerdere factoren waar je op moet letten. Eén van die factoren is de aanschafwaarde van een koffiezetapparaat of koffiemachine. Deze apparaten hebben namelijk nogal uiteenlopende prijzen. Je kunt een paar tientjes voor een dergelijk apparaat betalen, maar het is ook mogelijk dat je enkele duizenden euro’s neertelt voor een innovatieve en prachtige koffiemachine.

Net zoals bij elke aankoop speelt het prijskaartje dus een grote rol. Dat is bij een koffiezetapparaat niet alleen de initiële aanschafprijs. Nee, ook de kosten per kopje koffie spelen een belangrijke rol. Hoeveel euro kost 1 kopje koffie? En hoeveel kopjes koffie verwacht je te gaan drinken? Op basis daarvan kan je een berekening maken van de kosten gedurende de looptijd van een koffiemachine. Dat is uiteraard ook één van de belangrijke factoren.

Met name als je een fanatieke koffiedrinker bent, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Bij het uitkiezen van een koffiezetapparaat is het dan ook zaak om goed op de kosten hiervan te letten. Om je daarmee een handje op weg te helpen, hebben wij dit artikel geschreven. In dit artikel vind je namelijk per soort apparaat de gemiddelde kosten per kopje koffie terug. Uiteraard moet je deze bedragen als een gemiddelde aanschouwen. Verschillende factoren kunnen nog van invloed zijn op de daadwerkelijke kosten. Maar, dit artikel biedt absoluut een goede leidraad voor het bepalen van de uiteindelijke keuze.

Filterapparaat

Siemens koffiezetapparaat

Je kunt bij het uitkiezen van een nieuw apparaat bijvoorbeeld voor een filterapparaat gaan. Bij een dergelijk apparaat maak je gebruik van snelfiltermaling en een koffiefilter. Over de smaak van deze koffievariant valt te twisten. Wel is het een feit dat dit de goedkoopste variant is.

Het gemiddelde bedrag voor 1 kopje koffie bedraagt namelijk zo’n € 0,07 met een filterapparaat. Stel nou dat je 10 kopjes koffie op een dag drinkt (alleen of met je partner), betaal je dus dagelijks gemiddeld € 0,70 aan koffie.

Bij dit bedrag is rekening gehouden met enkele factoren. Zo is het een feit dat je ongeveer 10 tot 12 gram snelfiltermaling per kopje koffie nodig hebt. Uit een verpakking van 1 kilo kan je ongeveer 90 koppen koffie maken. Als we die cijfers tegen elkaar af zetten, komen we uiteindelijk uit op een gemiddeld bedrag van € 0,07 per kopje koffie met een filterapparaat.

Let op: deze kosten komen dus nog boven de aanschafprijs. Ben je benieuwd naar de beste filterapparaten van het moment? Wij hebben daar recent een uitgebreid artikel over geschreven. Je kunt hier de beste filterapparaten vinden.

Koffiezetapparaat met koffiebonen/espressomachine

Espressomachine

Ben je een liefhebber van de smaak van koffiebonen? Dat kunnen we ons goed voorstellen. De koffiebonen brengen namelijk de meest verse geur en smaak met zich mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen voor de koffiebonen kiezen. Een van de voorwaarden daarvoor is uiteraard wel dat je een geschikte machine koopt.

Als je die machine eenmaal aangeschaft hebt, is het zaak om de koffiebonen aan te schaffen. Wij hebben recent artikels geschreven over onder ander Robusta koffiebonen en Arabica koffiebonen. Deze koffiebonen hebben een andere structuur en zijn daardoor anders van smaak.

In de basis zien we dat met name de Arabica koffiebonen gebruikt worden. Wat betaal je nou voor dergelijke koffiebonen? Wat zijn de kosten per kopje koffie voor een koffiezetapparaat met koffiebonen?

We gaan bij de berekening ervan uit dat je zo’n 7 tot 8 gram koffiebonen per kopje nodig hebt. Met een verpakking van 1 kilo kan je ongeveer 130 kopjes koffie zetten. Als we deze cijfers naast de aanschafprijs van één kilo koffiebonen leggen, komen we uit op een gemiddelde prijs van € 0,10. Je betaalt dus gemiddeld € 0,10 voor een kopje koffie bij een koffiezetapparaat met koffiebonen.

Let op: deze prijs van € 0,10 per kopje komt dus nog bovenop de aanschafwaarde van de koffiemachine. Wij hebben recent artikelen geschreven over de beste koffiezetapparaten, pistonmachines en espressomachines.

Cupmachine

cupmachine - nespresso

Een relatief nieuwe variant van koffie zijn de zogeheten cups. Enkele jaren geleden kwam Nespresso opeens met deze cups op de proppen. Deze cups zijn van plastic en bevatten de aroma’s en smaak van koffie. Met deze cups is het dan ook mogelijk om op een gemakkelijke manier een kopje koffie te zetten.

Over de smaak van deze cups valt te twisten. Maar, we kunnen wel stellen dat de smaak behoorlijk vers te noemen is. Dat komt met name omdat de aroma’s pas op het laatste moment vrijkomen. Maar, wat betaal je nou per kopje koffie bij een cupmachine?

Bij de berekening hiervoor zijn we uitgegaan van het feit dat je 1 cup per kopje nodig hebt. Vervolgens kan je bepalen hoeveel cups er in één verpakking zitten. Bij Nespresso is dit meestal rond de 10, terwijl dit bij Dolce Gusto rond de 16 is.

De prijs per kopje met een Nespresso cup komt dan uit op € 0,40. De prijs per kopje met een Dolce Gusto cup komt uit op € 0,27. Je ziet dat dit een behoorlijk verschil is. Dat heeft puur met de prijsstelling van beide merken te maken. Dolce Gusto is qua aanschaf een stukje goedkoper.

Let op: om gebruik te maken van de cups moet je uiteraard wel een cupmachine hebben. Je kunt hier de beste cupmachines vinden.

KoffiepadmachineWMF Lono Koffiepadmachine

Een eveneens relatief nieuwe variant is een zogeheten koffiepadmachine. In een dergelijke machine moet je een pad stoppen, waarna je vervolgens met één druk op de knop een kopje koffie kan laten zetten. Ook hierbij staat met name het gemak weer voorop.

Maar, de meeste koffiekenners zijn het er wel over eens; de smaak is alles behalve slecht. Met een koffiepadmachine kan je dan ook een heerlijk kopje koffie zetten. Een belangrijke vraag daarbij is uiteraard: hoeveel moet je per kopje koffie betalen?

Bij de berekening zijn we uitgegaan van het feit dat je met 1 pad 1 kopje koffie kunt vullen. Uit een normale verpakking komen 36 pads. De totale kosten per kopje koffie komen daarmee uit op zo’n € 0,12. In vergelijking met de hierboven genoemde varianten is dat dus behoorlijk goedkoop te noemen.

Let op: weet je nog niet welke koffiepadmachine je gaat kopen? Wij hebben recent een artikel geschreven omtrent de beste koffiepadmachines. Ons artikel ‘beste koffiepadmachines’ kan je hier vinden.

Besluit

Naar welke koffiemachine gaat jouw voorkeur? Geef je de voorkeur aan een filterapparaat? Of wil je toch liever de geur van de verse koffiebonen in een espressomachine ervaren? Je kunt uiteraard ook altijd nog voor een cupmachine of een koffiepadmachine gaan.

Onder aan de streep moet je met meerdere factoren rekening houden bij de aanschaf van een nieuwe koffiemachine. Als we naar de kosten per kopje koffie kijken, zien we in ieder geval dat de bedragen redelijk variëren. In onderstaande lijst hebben we de verschillende prijzen gerangschikt. We beginnen bij de goedkoopste variant:

  • Filterapparaat: € 0,07 per kopje koffie
  • Espressomachine: € 0,10 per kopje koffie
  • Koffiepadmachine: € 0,12 per kopje koffie
  • Cupmachine: tussen de € 0,27 en € 0,40 per kopje koffie

Uiteraard is het niet aan te raden om je alleen op deze kosten te richten. Nee, je moet eigenlijk het totaalplaatje in acht nemen. Wat is de aanschafwaarde van de machine? Welke machine levert de beste smaak? Dat zijn ook belangrijke factoren bij het aanschaffen van een nieuwe koffiemachine!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo