Philips 3100 HD8834/11

Ben jij je aan het oriënteren op volautomatische koffiemachines? Dan heb je hier een goede stop gemaakt. Deze Philips is namelijk een alleskunner. Volautomatisch zet deze machine niet alleen een café crème of een espresso, maar ook producten met melkschuim worden gewoon volautomatisch voor je gemaakt met de volledig geïntegreerde melkunit.

Qua inhoud heeft dit apparaat een bonenreservoir van 250 gram en er past 1,8 liter aan water in. Ook een kopje thee zetten is voor deze jongen geen probleem, want er is een tuit voor heet water meegeleverd.

Om erachter te komen of dit apparaat in jouw keuken een dankbare thuisbasis kan krijgen, hebben we voor jou de voor- en nadelen opgeschreven. Ook hebben we gekeken naar wat andere koffieliefhebbers die dit apparaat al even gebruiken van dit apparaat vinden. Ben je toch niet helemaal tevreden dan hebben we een tweetal alternatieven voor je gevonden die wellicht wat meer aan je wensen kunnen voldoen.

Onder andere verkrijgbaar bij koffiediscounter.nl.

Voordelen

Laten we met het goede nieuws beginnen en de voordelen eerst eens voor je op een rijtje zetten.

Keramische maalschijven

De maling van de koffiebonen is een zeer belangrijk proces in het bereiden van een kopje koffie. Voor een optimaal aroma moeten de bonen gelijkmatig gemaald worden en mogen de bonen niet heet worden. Als de bonen heet worden krijgen ze namelijk een bittere smaak.
Dit apparaat beschikt over keramische maalschijven. Keramiek is hittebestendig en slijtvast. Optimaal dus voor de smaak en met een extra lange levensduur.

Koffie instelbaar

De koffie die je zet met deze Philips kun je naar jouw smaak helemaal instellen. Zo kun je bijvoorbeeld qua sterkte je koffie finetunen door middel van de sterktekeuzes op het apparaat. Zo kun je kiezen uit extra mild, mild, normaal, sterk en een extra sterk aroma.

Ook de koffiemaling heeft een grote invloed op de koffiesmaak. Hou je van een lekker krachtige espresso, kies dan voor een fijne maling. Door een fijne maling wordt er veel smaak geëxtraheerd, doordat het water meer tijd nodig heeft om door de maling te passeren. Op deze machine kun je 5 verschillende maalstanden selecteren. Zo voel jij je al snel een echte barista.

Qua temperatuur valt er ook nog wat in te stellen. Je hebt drie standen om uit te kiezen. Vind je de hoogste stand niet warm genoeg, of merk je dat je koffie snel afkoelt? Probeer dan eens je kopje voor te verwarmen en let ook op welke kop je gebruikt. Misschien is een thermoglas dan misschien wel iets voor jou.

Komt de voorgeprogrammeerde hoeveelheid niet helemaal overeen met jouw glazen en kopjes? Geen nood, want met deze Saeco kun je ook de hoeveelheid koffie en melk voor elke koffiesoort instellen.

Gemalen koffie

Op dit apparaat kun je behalve koffie met koffiebonen ook koffie zetten met voorgemalen koffie. Dit is natuurlijk handig voor wanneer je een cafeïnevrije koffie wilt zetten, of bijvoorbeeld een speciale maling met een toegevoegd smaakje wilt gebruiken.

Bevochtiging van de koffiemaling

Deze Philips komt met een pre brewing optie. In de praktijk betekent dit dat de bonen nadat ze gemalen zijn worden bevochtigd. Deze bevochtiging zorgt ervoor dat het water makkelijker door de maling kan doordringen. Zo wordt de hele maling gebruikt en haal je de maximale smaaksensatie uit jouw keuze koffiebonen.

Koffieuitloop in hoogte verstelbaar

Met deze machine kun je heel gemakkelijk de hoogte van de koffieuitloop verstellen. Dit kan zo laag dat het kleinste espressokopje koffie ontvangt zonder te spetteren. Ook kan hij tot 15 cm hoog, zodat die grote glazen voor een heerlijke latte macchiato er ook onder passen.

Nadelen

Buiten de voordelen die je over dit apparaat hebt ontdekt, zijn er ook wel wat minpuntjes te lezen.

Spoelt veel tussendoor

Om de levensduur van het apparaat zo lang mogelijk te houden en om voor jou zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan, moet dit apparaat ook vaak spoelen nadat je een aantal kopjes koffie hebt gezet. Door deze spoelbeurten komt de lekbak snel vol te zitten en moet deze zodoende vaak geleegd worden.

Maakt maar één cappuccino tegelijk

Wat jammer is aan dit apparaat, is dat je maar één cappuccino of latte macchiato tegelijk kunt zetten. Vooral met veel visite kan dit een nadeel zijn, dat je nog steeds lang bezig bent in de keuken terwijl er een volautomatische koffiemachine staat.

Onderhoud

Het onderhoud van deze machine is helaas redelijk aan de prijs. Voor de levensduur en garantie van het apparaat is het echter belangrijk om volgens de voorschriften uit te voeren. Voer je bijvoorbeeld de ontkalking niet volgens voorschrift uit, dan vervalt de tweejarige garantie.

Even een overzichtje van de jaarlijkse kosten. Behalve de gewone reiniging en ontkalking beveelt Philips aan om een aantal extra handelingen uit te voeren. Onder deze extra handelingen vallen de reiniging van de melkunit, het verwijderen van koffieolie en het invetten van de zetgroep. De kosten hieronder zijn de kosten op jaarbasis.
Reinigen melkunit €10
zetgroep invetten €8
koffie-olie €12
Ontkalken €90
Waterfilter(optioneel) (€90)

Totaal €120 (€210 met gebruik filter)

Ervaringen

Wat vinden de eigenaren eigenlijk van dit apparaat. Er zijn een aantal dingen die erg positief naar voren komen, maar ook een aantal dingen die als wat minder goed worden ervaren.

Allereerst de positieve geluiden. Zo is er vaak terug te lezen dat het apparaat erg gebruiksvriendelijk is met de bereiding van je dagelijkse bakje koffie. De drukknopjes en het led-display worden uitermate gewaardeerd.

“Het bereiden van een perfect kopje koffie of cappuccino gaat het makkelijk. Gewoon een druk op de knop en het wordt meteen voor je gemaakt.”

Ook moet het gezegd worden: De prijs van het apparaat is erg gunstig. Vooral voor een apparaat met een volledig geïntegreerde melkunit is dit een relatief goedkoop apparaat.

“Voor €400 dit apparaat gekocht. Ik ben zeer tevreden over de prijs/kwaliteitsverhouding. Ik maak automatisch een heerlijk kopje koffie of cappuccino van zeer goede kwaliteit. Ik ben elke dag weer erg blij met deze aanschaf en de rest van de familie ook!”

Na deze positieve geluiden helaas ook wel wat minpunten waar mensen in het dagelijks verbruik tegenaan lopen. Zo wordt bijvoorbeeld het onderhoud als wel erg veel werk beschouwd. Ook het ontkalken schijnt vaak te moeten gebeuren. Wat tevens als niet fijn wordt ervaren is dat de lekbak wel erg snel vol is door het tussendoor spoelen van het apparaat

“Het spoelen en ontkalken is veel werk. Ook is de lekbak continue vol. Dit is erg irritant, vooral omdat mijn gootsteen niet meteen naast het apparaat is. “

Ook vinden de consumenten het naar dat als eenmaal het icoontje voor ontkalken verschijnt, je dan geen koffie meer kunt zetten.

“Als je eenmaal moet ontkalken kun je gewoon geen koffie meer zetten. Dit is echt een nadeel, vooral omdat dit natuurlijk altijd net juist ’s morgens of tijdens visite moet gebeuren.”

De Philips 3100 HD8834/11 Kopen

Deze volautomatische koffiemachine is onder andere verkrijgbaar bij:

» Koffiediscounter.nl

» coolblue.nl

» Bol.com

Alternatieven

Philips 4000 serie HD8847/11

Een iets nieuwere serie van Philips is de 4000 serie. Dit apparaat lijkt op zich redelijk op zijn kleine broertje, maar heeft een aantal extra opties. Ook dit apparaat heeft een bonenreservoir van 250 gram en een waterreservoir van 1.8 liter.

Wat deze Philips echter uniek maakt is de coffeeswitch functie. Zo kun je niet alleen genieten van koffie met koffiebonen, maar kun je ook filterkoffie bereiden. Tevens heeft deze grote broer de optie tot opslaan van meerdere gebruikersprofielen. Hij is verkrijgbaar vanaf €450.

Siemens EQ6 TE607203RW

Wil jij ook liever melkproducten met twee tegelijk kunnen zetten? Dan is deze Siemens wellicht wat voor jou. Hij is wat duurder in de aanschaf, want deze jongen is verkrijgbaar vanaf €770, maar dan heb je ook wat.

De Siemens eq.6 heeft een bonenreservoir van 300 gram en een waterreservoir van 1,7 liter. Qua extra’s vindt je op deze jongen onder meer de mogelijkheid tot een extra shot cafeïne per kopje. Ook is dit apparaat qua onderhoud wat makkelijker en goedkoper.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo