Irish Coffee

Om te beginnen:

Wat is een Irish Coffee?

Irish coffee is een warme drank, die bestaat uit zwarte koffie met Ierse whisky, slagroom en bruine suiker. Deze koffievariant zou naar verluid in Ierland bedacht zijn als opkikkertje voor vermoeide reizigers in de jaren ´40 van de vorige eeuw. Tegenwoordig wordt Irish Coffee geserveerd in een speciaal glas en vaak gedronken als een combinatie van dessert, koffie en borrel na de maaltijd.

Ingrediënten Irish Coffee – Wat heb je nodig om Irish Coffee te maken?

Er zijn verschillende recepten in omloop, die je kunt gebruiken om Irish Coffee te maken. Meestal komen daar dezelfde vier basisingrediënten in voor, die je bij elke supermarkt en slijterij kunt kopen.

Voor een glas Irish Coffee:
Ierse whisky – 1 borrelglaasje (3 cl)
Sterke koffie – een flinke kop
Verse room – 3 eetlepels
Suiker, bij voorkeur bruine suiker – 2 theelepels

Hoe maak je zelf Irish Coffee?

Van belang is dat je je aan een aantal basisprincipes houdt:

– Gebruik alleen whisky, geen andere alcoholische dranken. Uiteraard heeft Ierse Whisky de voorkeur, zoals Jameson Irish Whiskey.
– De koffie dient gloeiend heet zijn. Koffie uit een Senseo apparaat of iets dergelijks kan in principe wel, maar een echte authentieke Irish Coffee maak je met koffie uit een goede espressomachine, zoals De’Longhi Magnifica ECAM 22.110.
Verwarm het glas, waar je de Irish Coffee in gaat serveren, altijd voor. Dit kun je het beste doen door heet water in het glas te gieten en dit leeg te gooien vlak voordat je aan de bereiding van je Irish Coffee begint. In sommige recepten wordt de whisky ook verwarmd, maar dit is nergens voor nodig, zolang de koffie maar echt heet is.
– Klop de room nooit helemaal stijf, maar houd de room ‘lobbig'.

Bereidingswijze:

  1. Klop de (ongezoete) room licht, zodat je de room straks nog kunt schenken.
  2. Schenk de whisky in het voorverwarmde glas. Voeg de suiker toe en roer met een lange lepel totdat alle suiker volledig is opgelost in de whisky.
  3. Giet vervolgens de hete koffie bij het whisky-suiker mengsel.
  4. Als laatste wordt de room aan de Irish coffee toegevoegd. Dit moet voorzichtig gebeuren, omdat de room op de koffie dient te blijven drijven.

Voor een duidelijke instructie, met Ierse muziek, zie dit YouTube filmpje:

Irish Coffee glazen

Een belangrijk onderdeel van je Irish Coffee zijn de glazen waarin de koffiespecialiteit geserveerd wordt.

Irish Coffee wordt in de regel geserveerd in speciale Irish Coffee glazen. Over het algemeen zijn Irish Coffee glazen gemaakt van dik, hittebestendig glas en voorzien van een brede ‘voet'. De inhoud van het glas kan per merk wat variëren, maar schommelt altijd rond de 24 cl.

irish coffe glasDe voet van het glas kan eventueel voorzien zijn van een klein handvat, zoals bijvoorbeeld bij de Arc International Irish Coffee Mazagran glazen het geval is. Er zijn ook glazen te koop waarbij het handvat niet aan de voet vastzit, maar aan het glas zelf, zoals bij de Banquet Irish Coffee glazen. Of een handvat wel of niet prettig is bij het drinken van Irish Coffee en zo ja, of het dan het beste aan de voet of aan het glas moet zitten, is heel persoonlijk.

Sommige merken voorzien hun glazen van een maatverdeling, ter indicatie voor de maten whisky, koffie en room. Deze glazen zijn daarom wellicht handig in gebruik, maar ze zien er niet altijd even stijlvol uit.

Andere glasproducenten kiezen voor een fraaie decoratie van het glas, met daarin meestal een Shamrock verwerkt, het Ierse Nationale symbool dat uit een klavertje drie bestaat. Voorbeeld van zo'n Irish Coffee glas met decoratie is het Arcoroc Touraine Irish Coffee glas.

► Bekijk de Irish Coffee glazen op bol.com

Bijzondere aandachtspunten als je een perfecte Irish Coffee wilt maken

Irish coffee wordt geserveerd zonder lepel, omdat het niet de bedoeling is dat je de room en de koffie door elkaar gaat roeren. De koffie met whisky dien je door de room heen te drinken.

De neiging bestaat misschien om slagroom uit een spuitbus te gebruiken voor je Irish Coffee. Niet doen.
Dat is wel gemakkelijk, maar spuitbusslagroom blijft niet mooi op de koffie drijven, maar zakt door de koffie heen en gaat aan het glas plakken. De essentie van Irish Coffee is juist dat de koude room bovenop de hete koffie drijft.

Zorg dat de koffie heet is en dat de room die je gebruikt goed koud is. Dat maakt Irish Coffee juist zo lekker, de sensatie van de tegenstelling tussen warm en koud, tegelijkertijd lekker zoet door de suiker en aangenaam verwarmend door de whisky.

Sláinte!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo