Jura Z8 review

Het merk Jura is één van de betere merken in de wereld van koffiemachines. Het van origine Zwitserse merk levert kwaliteit en biedt meerdere soorten koffiemachines aan. Onze ‘taak’ is om deze koffiemachines te bekijken, uit te proberen en ons oordeel te vellen. In deze Jura Z8 review behandelen wij uitgebreid de Jura Z8.

Jura Z8

In het aanbod van Jura is de Jura Z8 één van de pronkstukken. Het is zeker niet de goedkoopste koffiemachine, maar het is qua specificaties wel één van de meest indrukwekkende. Weinig andere merken komen in de buurt van  het ontwikkelen van een dergelijke machine.

Zegt dit iets over de geschiktheid van deze koffiemachine? Dat hangt volledig van je eigen wensen af. Met deze Jura Z8 review laten wij je graag uitgebreid kennismaken met deze koffiemachine. Zo bespreken we wat de belangrijkste pluspunten zijn, maar ook met welke minpunten je rekening moet houden. Verder zoomen we in op de ervaringen van andere kopers en alternatieven.

De voordelen van de Jura Z8

Om deze Jura Z8 review te kunnen schrijven, hebben wij de beschikking gekregen over deze koffiemachine. We hebben de machine hierdoor zelf uit kunnen proberen, de smaak van de koffie zelf mogen proeven en hiermee onze eigen mening kunnen vormen.

Al snel bleek dat dit inderdaad één van de betere koffiemachines van het moment is. De Jura Z8 is volgens ons niet zomaar een volautomatische koffie, maar heeft oprecht een nieuwe standaard in de wereld van koffiemachines gezet. Dit is onder meer aan onderstaande voordelen te danken:

 • Je kunt veel invloed op de koffiesmaak uitoefenen
 • De bediening van de Jura Z8 is erg prettig
 • De Jura Z8 bereidt snel een koffiespecialiteit met melk
 • De machine ziet er geweldig uit
 • De machine is van een top kwaliteit
 • De Jura Z8 is onderhoudsarm
 • Je zet met deze machine heel veel koffiespecialiteiten
 • De reservoirs zijn groot
 • Je krijgt veel reservoirs meegeleverd
 • De Jura Z8 beschikt over handige eigenschappen

Veel invloed op de smaak uitoefenen

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: de smaak van de koffie is overheerlijk. Dit komt onder meer door de verschillende systemen waar deze machine gebruik van maakt. Zo wordt het water en de koffie op de perfecte manier en temperatuur met elkaar gemengd.

Daarnaast is het super dat je veel invloed op de koffiesmaak uit kunt oefenen. Dit doe je op drie verschillende manieren:

 • De waterhoeveelheid instellen: bij deze Jura koffiemachine bepaal jezelf hoeveel water er met de koffie gemengd wordt. Des te meer water, des te milder de koffiesmaak wordt.
 • De watertemperatuur instellen: met deze Jura koffiemachine is het ook mogelijk om zelf de watertemperatuur in te stellen. Als je even snel haast hebt, kun je voor een lagere temperatuur kiezen. En daarmee maak je het kopje koffie nóg meer naar je smaak.
 • De koffiesterkte instellen: met de Jura Z8 kun je ook nog de koffiesterkte instellen. Ga je voor een mildere smaak of juist voor een krachtigere smaak? Per kopje koffie kun je dit geheel zelf bepalen.

Moraal van het verhaal: elk kopje koffie dat je met de Jura Z8 zet, is volledig naar je eigen smaak. Daarbovenop komt ook nog dat deze machine over een geheugenfunctie beschikt.

Met de geheugenfunctie kun je voor 13 personen de gewenste koffierecepten opslaan. Ook voor mensen die regelmatig bij je over de vloer komen, zet je hierdoor snel een lekker kopje koffie.

Prettige bediening

Toen wij de Jura Z8 uit mochten proberen, viel de bediening ons direct op. Dit gold onder meer voor het 4,3 inch grote display. Dit betreft een touchscreen kleurendisplay, waarmee je de volledige controle over deze machine behoudt.

Wat ons hierbij aanspreekt, is dat elke koffiespecialiteit van een foto voorzien is. Bekijk de foto’s en klik vervolgens op de gewenste koffiespecialiteit. Met slechts één druk op de knop zet je de machine aan de slag. Ideaal!

Jura Z8 bediening

Wil je je woning zo slim mogelijk inrichten? Dan sluit de Jura Z8 ook perfect op je wensen aan. Deze koffiemachine kun je namelijk via een app met je smartphone bedienen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is de Jura app.

Belangrijk bijkomend voordeel van deze app: hij helpt je met het reinigen van de koffiemachine. Hoe dit precies zit, bespreken we graag verderop in deze review.

Koffiespecialiteit met melk snel bereid

Eén van de absolute hoogtepunten van de Jura Z8 is het dubbele verwarmingssysteem. Dit systeem is in staat om water en melk gelijktijdig op te warmen, waardoor je nóg sneller van bijvoorbeeld een heerlijke cappuccino geniet.

Dat deze machine over dit dubbele systeem beschikt, is vrij uniek te noemen. Door de jaren heen hebben wij tientallen koffiemachines uit mogen proberen, maar dit systeem zijn wij niet al te vaak tegengekomen.

Over de werking zijn wij in ieder geval erg te spreken. In onze ogen brengt dit dubbele verwarmingssysteem twee specifieke voordelen met zich mee:

 • Je zet nog sneller een koffiespecialiteit met melk. Het nadeel van het bereiden van zo’n specialiteit is dat het vaak enige tijd duurt. Met de Jura Z8 hoef je echter nooit onnodig lang te wachten.
 • De koffie en melk zijn perfect op temperatuur. Als je een echte fijnproever bent, weet je dat een cappuccino met warme melk lekker(der) is. Vandaar ook dat je dankzij dit dubbele verwarmingssysteem van nog lekkerdere koffie geniet.

Voor het bereiden van melk komt het Cool Control Wireless systeem goed van pas. Met dit systeem stopt de machine met melk afgeven, zodra de melk uit het reservoir opraakt. Hiermee voorkom je het spetteren van de melk.

Geweldig design

De Jura Z8 vinden wij één van de mooiste koffiemachines van dit moment. Dit is onder meer aan het fraaie front te danken. Bij het front valt het grote display direct op, maar ook de fraaie chromen koffie uitloop. Ongeacht voor welke kleur je kiest, is de koffie uitloop in het chroom uitgevoerd.

De machine straalt wat ons betreft een en al luxe uit. Dit blijkt onder meer uit het display, de kleurstelling en het algehele materiaalgebruik.

Jura Z8 design

Bijkomend voordeel: de Jura Z8 is in drie kleuren uitgevoerd. Je kunt tussen de Aluminium variant, Diamond Black en Chroom kiezen. Alle drie de varianten zijn in ieder geval een lust voor het oog.

Overigens zijn wij niet voor de volle 100% te spreken over het design. Waar dit aan ligt? Dat vertellen we je verderop in deze Jura Z8 review!

Top kwaliteit

Kies je voor de Jura Z8? Dan kies je bewust voor kwaliteit. Het is sowieso al een feit dat Jura altijd kwaliteit levert, maar met de Jura Z8 doet men hier nog een flink schepje bovenop.

Bij deze machine is Jura voor alleen het beste van het beste gegaan. Alle onderdelen zijn duurzaam en hoogwaardig, de behuizing is van een hoge kwaliteit en de machine is perfect afgewerkt.

Wat ons hierbij opviel, is dat de behuizing van aluminium vervaardigd is. Met dank aan dit materiaal is de machine tegen een stootje bestand en is ‘ie niet overdreven zwaar.

Ook op het gebied van maalschijven heeft Jura de juiste keuze gemaakt. De maalschijven zijn van staal vervaardigd, waardoor deze ontzettend lang mee gaan.

Onderhoudsarm

Normaal gesproken is het onderhouden van een volautomatische koffiemachine een arbeidsintensieve klus. Bij de Jura Z8 valt dit gelukkig, om meerdere redenen, mee:

 • Jura Claris Smart waterfilter. Dit filter houdt alle vuile deeltjes perfect tegen, waardoor er sowieso al minder vuil in de machine terechtkomt. Dit merk je overigens ook aan de smaak van de koffie; het water dat gebruikt wordt, is puur.
 • Zetgroep. Het is niet nodig om de zetgroep van de Jura Z8 apart te reinigen. Indien je van het automatische reinigingsprogramma gebruik maakt, wordt de zetgroep meegenomen.
 • Automatisch reinigingsprogramma. Bij de Jura Z8 is het automatische reinigingsprogramma een geweldige toevoeging. Dit programma doet het meeste werk zelf, maar je moet wel enkele handelingen zelf uitvoeren. Om welke handelingen dit precies gaat? Dat zie je in de Jura app. In deze app wordt stap voor stap voorgedaan wat je precies moet doen.
 • Automatische spoeling van het melksysteem. Het melksysteem van de Jura Z8 spoelt zich automatisch na iedere zetbeurt. Ook het melksysteem blijft hierdoor netjes schoon.

Al met al heb je weinig omkijken naar het onderhouden van de machine. Om het helemaal goed te doen, kun je overigens ook nog een vochtig doekje over de aluminium behuizing halen. Hiermee hou je ook de buitenkant netjes schoon.

Veel koffiespecialiteiten

De Jura Z8 is een volautomatische koffiemachine die in elke keuken goed tot zijn recht komt. Dit is te danken aan bovenstaande punten, maar ook aan de vele koffievarianten.

Met deze machine is het mogelijk om 21 koffievarianten te zetten. Ja, dit lees je goed: je kunt ruim 20 koffievarianten met deze machine zetten. Niet alleen het aantal is indrukwekkend, maar ook de manier waarop je dit doet. Deze koffievarianten zet je namelijk met slechts één druk op het touchscreen kleurendisplay.

Jura Z8 koffiespecialiteiten

Daarbij is het dus ook nog fijn dat je veel invloed op de smaak uit kunt oefenen. Heb je eenmaal een geweldige smaakcombinatie voor jezelf gevonden? Sla deze dan direct op in het geheugen van de Jura Z8. Nog zo’n voorbeeld van een ontzettend handige functie.

Ben je een liefhebber van een lekkere lungo? Dan zit je met deze Jura koffiemachine al helemaal goed. Deze machine beschikt namelijk over een unieke zetmethode, waarbij het hete water achteraf aan de koffie toegevoegd wordt. Dát is de ideale bereidingsmethode voor een lekkere lungo.

Grote reservoirs

Een ander groot voordeel van de Jura Z8 vinden wij de reservoirs. Beide reservoirs zijn groot uitgevoerd:

 • Waterreservoir: 2,4 liter 
 • Bonenreservoir: 280 gram

Deze twee reservoirs zijn oprecht groot uitgevoerd. Dankzij de forse inhoud van beide reservoirs hoef je de bonen en het water niet al te vaak bij te vullen. Je hebt hierdoor nog meer tijd om te genieten van de vele koffiespecialiteiten.

Veel accessoires

Als je de Jura Z8 aanschaft, ben je van een top volautomatische koffiemachine verzekerd. En daarbij ben je ook nog van tal van accessoires verzekerd. Bij deze koffiemachine krijg je onderstaande accessoires standaard meegeleverd:

 • Claris Smart waterfilter
 • Filter verlengstuk
 • Reinigingstabletten
 • Melksysteemreiniger
 • Reservoir voor melksysteemreiniger
 • Koffielepel voor gemalen koffie
 • Vultrechter voor gemalen koffie
 • Teststrip waterhardheid
 • Melkslangenset
 • Vervangbare melkuitloop
 • Smart Connect
 • Leaflet Smart Connect
 • Microvezeldoekje
 • Onderhoudsbrochure

Handige eigenschappen

Bij de Jura Z8 ben je ook nog van meerdere handige eigenschappen verzekerd. Een goed voorbeeld hiervan is de heetwaterfunctie. Met één druk op de knop zet deze machine heet water, waardoor je in principe geen waterkoker meer hebt.

Ook beschikt deze machine over een standby functie. Met de standby functie geniet je van twee voordelen:

 • Je kunt snel een kopje koffie zetten. Doordat de machine in de standby modus staat, schakelt de machine zichzelf snel in.
 • De machine verbruikt minder energie. Op het moment dat de machine in de standby modus staat, verbruikt ‘ie een stuk minder energie. Wel zo prettig voor je energierekening.
 • 2-kops functie. Met de Jura Z8 is het ook mogelijk om twee kopjes koffie tegelijkertijd te zetten. Dit is mogelijk bij een ristretto, espresso, caffè barista en lungo barista. Jammer genoeg is het niet mogelijk bij koffiespecialiteiten met melk, waarover later meer.

Overige voordelen

Bij de Jura Z8 blijft het absoluut niet bij bovengenoemde voordelen. Ook tal van andere zaken en details zijn volledig naar onze wens, maar we wilden deze review niet al té lang maken. Vandaar dat wij je graag naar onderstaande video verwijzen. In deze video vind je nog meer veel informatie over de Jura Z8:

De nadelen van de Jura Z8

Heb je deze Jura Z8 review tot zover doorgenomen? Dan heb je gelezen dat wij erg enthousiast over deze koffiemachine zijn. De machine doet zijn werk perfect, heeft voor het design awards in de wacht gesleept en zet overheerlijke koffie.

Desondanks moet je ook met enkele nadelen rekening houden. De belangrijkste nadelen bespreken we graag ook in deze Jura Z8 review:

 • Deze machine is vrij groot
 • De Jura Z8 heeft geen warmhoudplaat
 • Geen twee koffiespecialiteiten met melk tegelijkertijd
 • Het bijvullen van de reservoirs gaat niet super handig
 • De Jura Z8 is prijzig

Vrij groot

Als je de Jura Z8 in je keuken neer wilt zetten, heb je hier de nodige ruimte voor nodig. Dit heeft puur met de volgende afmetingen te maken:

 • Hoogte: 32 centimeter
 • Breedte: 38 centimeter
 • Diepte: 45 centimeter

Dit is hierdoor geen koffiemachine die je in een hoekje neerzet. Maar, dat is overigens ook helemaal niet de bedoeling. Doordat dit zo’n fraaie machine is, zou je ‘m vooral een prominente plek in je keuken moeten geven.

Overigens is het forse formaat ook terug te zien in het gewicht; 12 kilogram. Ondanks dat de behuizing van aluminium is, is het een vrij zware machine.

Geen warmhoudplaat

Iets dat wij bij de Jura Z8 absoluut missen, is een warmhoudplaat. Met zo’n plaat kun je kopjes warm maken/houden, waardoor de warme koffie in een warm kopje terecht komt. Dit is bevorderlijk voor de smaak en zorgt er ook voor dat de koffie langer heet blijft.

Jammer genoeg behoort dit dus niet tot de mogelijkheden. Gezien het prijskaartje hadden wij toch wel verwacht dat de Jura Z8 wél over een warmhoudplaat zou beschikken.

Geen twee koffiespecialiteiten met melk tegelijkertijd

Eerder in deze Jura Z8 review bespraken we dat deze machine over een 2-kops functie beschikt. Dit klopt, maar dan wel voor alleen koffiespecialiteiten zonder melk.

Als je twee koffiespecialiteiten met melk wilt zetten, heb je wat geduld nodig. Je moet deze koffiespecialiteiten namelijk één voor één zetten. Dat de Jura Z8 over een dubbel verwarmingssysteem beschikt, zorgt ervoor dat je niet overdreven lang hoeft te wachten.

Jura Z8 voor- en nadelen

Lastig bijvullen van de reservoirs

Iets dat wij ook onhandig vinden, zijn de reservoirs. Over de inhoud van de reservoirs zijn we erg te spreken, maar niet over het bijvullen zelf. Je moet bijvoorbeeld het waterreservoir echt uit de machine tillen. Vervolgens kun je ‘m pas onder de kraan vullen. Het weghalen van dit reservoir uit de machine gaat echter niet al te makkelijk.

Daarnaast bevindt het bonenreservoir zich aan de bovenzijde. Als je de Jura Z8 onder een (laag) kastje zet, kun je de bonen hierdoor niet altijd even makkelijk bijvullen.

Prijzig

Wil je een hoogwaardige volautomatische koffiemachine aanschaffen? Dan kom je al snel bij de Jura Z8 uit. Dat dit zo’n hoogwaardige koffiemachine is, blijkt helaas wel uit het prijskaartje. De adviesprijs van de Jura Z8 ligt namelijk rond de 2900 euro. Wij kunnen het maar al te goed begrijpen dat je een dergelijk bedrag niet wilt/kunt uitgeven.

Ervaringen van andere kopers

Voor het schrijven van deze Jura Z8 review hebben we ons op onze eigen bevindingen gebaseerd. We vinden het echter ook belangrijk om naar de ervaringen van andere kopers te kijken. Die ervaringen geven immers een hoop informatie.

Bij onze partner Coolblue zijn bijvoorbeeld een handjevol reviews achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score maar liefst een 8,5; veelzeggend voor de kwaliteit van deze volautomatische koffiemachine.

Ook bij a andere webshops zijn de nodige reviews over deze koffiemachine achterlaten. Bij deze reviews valt één algemeen aspect op: het zijn veelal erg positieve reviews. De ervaringen van andere kopers sluiten daarmee naadloos aan op onze persoonlijke bevindingen.

Voor de volledigheid hebben wij enkele reviews voor je verzameld:

 • Dit is niet alleen een topmerk maar de Z8 is echt een baas onder de jura machines. Wij gebruiken hem ruim 2 jaar thuis met plezier en deze gaat straks met goed onderhoud een heel leven mee.
 • Heel snel en gemakkelijk in de bediening.

De Jura Z8 kopen

Ben je door deze Jura Z8 review volledig overtuigd geraakt? En wil je deze geweldige volautomatische koffiemachine daarom zo snel mogelijk aanschaffen? Wij raden je dan aan om goed de prijzen bij onze partners te checken. Mogelijk geniet je hiermee nog van een (flinke) korting op de Jura Z8. Wij hebben alvast de beste prijzen voor je verzameld:

Alternatieven

Lijkt de Jura Z8 jou een geweldige volautomatische koffiemachine? Zie je het alleen niet zitten om bijna 3000 euro uit te geven? Of vind je het fijn om ook naar andere machines te kijken? Dat laatste kunnen wij ons goed voorstellen. Vandaar ook dat wij op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Hierbij zijn wij op onderstaande twee alternatieven uitgekomen:

Jura Z10

Ga je graag voor het beste van het beste? Dan sluit de Jura Z10 mogelijk nog beter op je wensen aan. Zoals de naamgeving al enigszins doet vermoeden, is dit de nieuwere/grotere broer van de Jura Z8. Deze machine is vergelijkbaar met de Jura Z8, maar beschikt over enkele unieke features. Zo beschikt deze machine over een slimme bonenmaleer die jouw smaakvoorkeuren herkent. Ook is het met de Jura Z10 mogelijk om ijskoffies te zetten. De prijsstelling van beide machines is overigens gelijk aan elkaar.

Jura Z10

Jura S8

Geef je liever iets minder geld uit aan je nieuwe koffiemachine? Dan kun je ook eens naar de Jura S8 kijken. Deze machine kost ongeveer de helft van de Jura Z8, maar zet uiteraard net zo lekkere koffie. De bediening van deze machine is bovendien geweldig, óók omdat je ‘m op afstand kunt bedienen. Wel is het zo dat deze machine net iets minder mogelijkheden biedt. Zo kun je uit ‘slechts’ 15 voorgeprogrammeerde koffievarianten kiezen. Het prijskaartje van de Jura S8 is echter dus wel een stuk interessanter. In onze Jura S8 review lees je hier meer over.

Jura S8 Moonlight

Overige Jura koffiemachines

Het blijft niet alleen bij de Jura, Z8, Jura Z10 en Jura S8. Nee, het Zwitserse merk Jura heeft door de jaren heen veel interessante koffiemachines op de markt gebracht. Veel van deze koffiemachines hebben wij al uit mogen proberen!

Wil je graag meer informatie over de verschillende machines van Jura? Ons advies is om dan ook onze andere reviews door te nemen. Zo schreven wij een review over de Jura E4, Jura ENA 4, Jura E8, Jura WE8, Jura Z6, Jura D4, Jura ENA 8 en Jura D6. Neem deze reviews op je gemakje door en bepaal welke Jura koffiemachine het beste op jouw wensen aansluit.

Kafea.nl
Logo