Jura Z10 review

Het Zwitserse merk Jura maakt al geruime tijd naam met de koffiemachines. Dit deed het merk eerder al met de Jura Z6 en de Jura Z8. Deze twee koffiemachines zijn inmiddels opgevolgd door de Jura Z10. Of deze relatief nieuwe koffiemachine van Jura aan te raden is, lees je in deze Jura Z10 review.

Voor het schrijven van deze review hebben wij ons gebaseerd op onze analyse. We hebben deze koffiemachine uitvoerig bekeken en hierbij ook gekeken naar de ervaringen van andere kopers. Als andere kopers over een koffiemachine te spreken zijn, is dat immers een goed teken.

Jura Z10

Op voorhand kunnen wij je alvast één ding verklappen: de Jura Z10 heeft ons weten te verrassen. We hadden op voorhand al hoge verwachtingen van deze koffiemachine; deze verwachtingen zijn absoluut uitgekomen. Wil je hier meer over weten? Check dan deze uitgebreide Jura Z10 review.

Heb je nu al het idee dat de Jura Z10 voor jou de perfecte koffiemachine is? Check dan de prijzen bij onze partners en bestel deze machine direct.

De voordelen van de Jura Z10

serie zijn innovatief, zijn van de nieuwste technologieën voorzien en lijken ook steeds beter te worden. Dat laatste is bij de Jura Z10 absoluut het geval. Bij deze koffiemachines hebben wij onder meer onderstaande voordelen opgemerkt:

 • Je hebt uit heel veel koffievarianten de keuze
 • De Jura Z10 beschikt over de perfecte zetmethode
 • Deze koffiemachine is makkelijk te bedienen
 • De Jura Z10 is een lust voor het oog
 • De smaak van de koffie is heerlijk
 • Je oefent veel invloed op de smaak van de koffie uit
 • Je krijgt veel accessoires meegeleverd
 • De reservoirs zijn groot
 • De Jura Z10 is makkelijk te onderhouden

Veel koffievarianten

Met de Jura Z10 kun je onwijs veel kanten op qua koffievarianten. Met deze machine zet je namelijk warme koffievarianten, maar ook ijskoffies. Ja, dat laatste is oprecht uniek te noemen.

Voor de ijskoffies beschikt de Jura Z10 over een Cold Extraction Process. Met dit proces is de machine in staat om koud water onder hoge druk te mengen met grover gemalen koffiebonen. Deze combinatie – van koud water en grover gemalen koffie – zorgt voor een heerlijke ijskoffie.

Ben je meer liefhebber van een ‘normale’ warme koffie? Dan sluit de Jura Z10 ook zeker op je wensen aan. Met deze machine kun je veel koffievarianten met slechts één druk op de knop zetten. Het gaat hierbij onder meer om een americano, café latte, cappuccino, doppio, espresso, flat white en een lungo.

Dat je ook een cappuccino kunt maken, is te danken aan het melksysteem. De Jura Z10 beschikt over een melkslang, waarmee je heerlijk opgeschuimde melk bereidt. Je hebt hierbij ook nog mogelijkheden om het melkvolume zelf in te stellen.

Al met al zijn wij over twee zaken erg tevreden:

 • Wij vinden het ideaal dat je met deze machine heel veel koffievarianten kunt zetten. Op papier zijn we erg te spreken over de ijskoffies, maar dit blijkt in de praktijk ietwat tegen te vallen. Hoe dat precies zit, bespreken we verderop in deze Jura Z10 review.
 • Wij vinden het ideaal dat je veel koffievarianten met één druk op de knop zet. Dit stelt je in staat om heel snel en gemakkelijk de gewenste koffie te zetten. Dat je uit zoveel koffievarianten kunt kiezen, maakt het er uiteraard alleen maar beter op.

Bijkomend voordeel: de Jura Z10 biedt ook nog een heetwaterfunctie aan. Dit betekent dat je niet meer een losse waterkoker hebt. Met deze Jura volautomatische koffiemachine zet je ook makkelijk en snel thee.

Perfecte zetmethode

Bij de Jura Z10 waren wij direct onder de indruk van de zetmethode. Dit is onder meer aan de achtste generatie zetgroep te danken. Deze zetgroep beschikt over een 3D bereidingstechnologie, waarmee het water en het koffiepoeder perfect met elkaar gemengd worden. Deze beide elementen stromen in de juiste hoeveelheid en juiste snelheid door de zetgroep, waardoor de maximale aroma’s uit de koffie gehaald worden. Dit proef je overduidelijk aan de smaak van de koffie.

Verder beschikt deze machine over een unieke precisiemolen. Deze koffiemolen kijkt eerst naar de koffievariant die gekozen is, waarna de molen zich automatisch op deze koffievariant aanpast. Dit betekent dat de koffiemolen altijd voor de perfecte vermaling zorgt.

Ben je normaal gesproken fan van een handmatige koffiemolen? De manier waarop je met zo’n molen de koffiebonen maalt, is vergelijkbaar met de precisiemolen van Jura. Met deze koffiemolen heeft Jura, wat ons betreft, een nieuwe standaard in de markt gezet.

Makkelijk te bedienen

Als je voor Jura gaat, ga je voor absolute topkwaliteit. Dit blijkt jammer genoeg uit het prijskaartje, maar blijkt gelukkig eveneens uit de bediening. De bediening van de Jura Z10 is een waar feestje.

Dit is onder meer te danken aan het grote touchscreen display. Dit display is 4,3 inch groot en is uiteraard volledig in kleur. Op dit display staan de koffievarianten met afbeeldingen weergegeven, waardoor je alleen maar de gewenste afbeelding hoeft te selecteren.

Jura Z10 bediening

Pas je liever nog wat aan de smaak van de koffie aan? Ook dat doe je op een ideale manier via dit touchscreen display. Mocht je niks aan de smaak aan willen passen, heb je aan één druk op het touchscreen display voldoende.

Al met al heb je de totale controle over de Jura Z10. En wil je vooral heel snel een kopje koffie kunnen zetten? Dat is dus ook prima te doen met deze volautomatische koffiemachine van Jura.

Een lust voor het oog

Uiteraard valt over smaak niet te twisten, maar de meesten zullen de Jura Z10 een prachtige machine vinden. Wij zijn hierbij met name over de materiaalkeuze en kleurstelling erg te spreken.

Jura heeft bij de Z10 voor alleen de beste materialen gekozen. Dit blijkt onder meer uit de aluminium behuizing. Deze behuizing brengt een fraaie uitstraling met zich mee, ook omdat het aluminium nog geanodiseerd is. De uitstraling is hiermee uniek en de behuizing is hiermee nog robuuster.

Aan de zijkant van de machine valt direct het doorzichtige waterreservoir op. Dat dit reservoir doorzichtig is, stelt je in staat om direct te zien hoeveel water er nog in zit. Dat Jura dit doorzichtige materiaal van ribbels voorzien heeft, draagt bij aan de algehele uitstraling.

Dit geldt ook voor het fraaie display en de chromen elementen. Met de chromen elementen doelen we onder meer op de koffie uitloop en de plaat waar je je kopje(s) op neer moet zetten.

Overigens heb je bij de Jura Z10 de keuze uit drie kleurstellingen:

Wat hierbij opvalt, is dat de eerstgenoemde variant het goedkoopste is. Die variant is 400 euro goedkoper dan de twee andere kleuren. Dit vinden wij zelf opvallend, aangezien de machine verder precies hetzelfde is.

Heerlijke koffie

Bij een volautomatische koffiemachine draait het uiteraard om de koffiesmaak. Nou, daar kunnen we kort over zijn: de smaak van de koffie is heerlijk.

Dit is onder meer aan de perfecte zetmethode te danken. Het feit dat je ook nog de koffiemarkt naar eigen inzicht kunt beïnvloeden, maakt het plaatje voor ons compleet. Graag vertellen we je hieronder iets meer over het beïnvloeden van de koffiesmaak.

Jura Z10 koffiesmaak

Koffiesmaak beïnvloeden

Eén van de grootste voordelen van de Jura Z10 vinden wij het zeggenschap. Bij deze volautomatische koffiemachine heb je alle touwtjes in eigen handen. Je kunt namelijk alle facetten van de koffie naar eigen wens instellen:

 • Instelbare waterhoeveelheid. Bij deze koffiemachine bepaal je volledig zelf wat de gewenste waterhoeveelheid moet zijn. Door minder of meer water te selecteren, laat je de smaak van de koffie sterker of milder uitvallen.
 • Instelbare koffiesterkte. Je kunt ook nog de sterkte van de koffie zelf instellen. Het mooie hierbij is dat je uit maar liefst 10 standen kunt kiezen.
 • Instelbare temperatuur. Je kunt bij de Jura Z10 ook nog invloed uitoefenen op de temperatuur van het water/de koffie. Hierbij heb je de keuze uit 3 standen.

Hier blijft het niet bij. Je kunt namelijk ook nog invloed op de melk uitoefenen. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf hoeveel melk er in de koffie moet zitten, maar ook wat de temperatuur van de melk is. Ook hierbij kun je uit meerdere standen kiezen.

Met de Jura Z10 heb je dus alle touwtjes in eigen handen. Je bepaalt zelf wat de smaak van de koffie wordt, waardoor je nóg meer van een heerlijke koffie geniet. Daarbovenop is het prettig dat de Jura Z10 over een prima geheugen beschikt. In dit geheugen kun je je koffievarianten opslaan, waarna je deze makkelijk kunt laten zetten door de Jura Z10!

Veel accessoires

De Jura Z10 is absoluut geen goedkope machine. Volledig terecht als je het aan ons vraagt, gezien alle bovengenoemde voordelen. Daarbij vinden wij het ook prettig dat je bij deze machine de nodige accessoires meegeleverd krijgt.

Deze accessoires zetten we graag voor je op een rijtje:

 • Melksysteemreiniger
 • Melksysteemreinigingsbakje
 • Maatschepje
 • Meetstrip kalk
 • Reinigingstabletten
 • Melksysteemset
 • Installatiekaart

Grote reservoirs

Bij elke koffiemachine kijken wij kritisch naar de reservoirs. De reden hiervoor is simpel: wij willen graag grote reservoirs zien. Als een machine grote reservoirs heeft, betekent dit dat je zo min mogelijk de koffiebonen en het water bij hoeft te vullen. Gemak dient de koffiedrinker.

De reservoirs zijn bij de Jura Z10 in ieder geval dik in orde. Zo hebben we eerder al benoemd dat het waterreservoir er prachtig uit ziet. Wat wij nog belangrijker vinden, is dat beide reservoirs lekker groot zijn:

 • Bonenreservoir: het bonenreservoir is maar liefst 280 gram groot. Aangezien je voor een espresso slechts 7 gram nodig hebt, kun je 40 espresso’s zetten met slechts één vulling van het reservoir.
 • Waterreservoir: het waterreservoir is 2,4 liter groot. Voor één espresso heb je ongeveer 20 millimeter water nodig. Je hoeft dus ook absoluut niet vaak het waterreservoir bij te vullen.

Makkelijk te onderhouden

Bij veel volautomatische koffiemachines heb je veel omkijken naar het onderhoud. Bij de Jura Z10 is dit absoluut niet het geval.

Zo is deze machine standaard van het Jura Claris waterfilter voorzien. Met dit filter worden alle vuile deeltjes perfect gefilterd, waardoor deze sowieso al niet in de machine terechtkomen.

Verder is het handig dat deze machine een automatisch reinigingsprogramma heeft. Hiermee reinig je de gehele machine, inclusief de zetgroep. Dit houdt in dat je de zetgroep niet uit de machine hoeft te halen voor de reiniging.

Jura Z10 onderhoud

Zet je graag koffiespecialiteiten met melk? Nadat je dit hebt gedaan, spoelt het melksysteem zich automatisch door. Hiermee blijft ook het melksysteem schoon en hygiënisch.

Wil je de Jura Z10 even grondig reinigen? Dan open je de app van Jura en doorloop je de verschillende stappen. In deze app staat precies wat je wanneer moet doen, waarna de machine zichzelf grondig reinigt.

Dat je deze machine makkelijk kunt onderhouden, brengt twee voordelen met zich mee. Ten eerste is het ideaal dat je hier zo min mogelijk tijd aan hoeft te besteden. Ten tweede is het fijn dat je echt kunt vertrouwen op een lange levensduur. Doordat de machine zich automatisch reinigt, blijven alle onderdelen in top conditie. Dat heb je absoluut nodig voor een lange levensduur.

Overige voordelen

Het mag duidelijk zijn dat wij over veel voordelen te spreken zijn. We beperken het in deze Jura Z10 review tot de belangrijkste voordelen, maar deze machine heeft oprecht nog veel meer te bieden. Wil je meer weten over de overige voordelen van de Jura Z10? Bekijk dan onderstaande video op je gemakje:

De nadelen van de Jura Z10

In de afgelopen jaren hebben wij over meerdere Jura machines reviews geschreven. Nagenoeg al deze reviews zijn positief tot super positief, maar ook in elke review moeten we bepaalde nadelen bespreken. Dit geldt ook bij de Jura Z10. Het is een super volautomatische koffiemachine, maar je moet wel met onderstaande nadelen rekening houden:

 • De Jura Z10 wordt zonder melkslang geleverd
 • Het is niet mogelijk om twee koffiespecialiteiten met melk tegelijkertijd te zetten
 • De machine is behoorlijk prijzig
 • De machine is groot uitgevoerd
 • De ijskoffies zijn niet subliem te noemen

Zonder melkslang

Ben je een fervent liefhebber van koffiespecialiteiten met melk? Dan lijkt de Jura Z10 de ideale machine voor je te zijn. Die indruk hadden wij ook, totdat we meerdere reviews over deze koffiemachine tegenkwamen.

In die reviews werd benoemd dat de Jura Z10 zonder melkslang geleverd wordt. Als je van koffiespecialiteiten met melk wilt genieten, zou je dus eerst nog een melkslang los moeten bestellen. Dit vinden wij hoogst opmerkelijk, zeker met het oog op het forse prijskaartje van deze machine.

Geen twee koffiespecialiteiten met melk

Als je naar de foto’s in deze Jura Z10 review kijkt, zie je dat je twee kopjes tegelijkertijd kunt vullen met de Jura Z10. Dit is echter alleen het geval bij koffievarianten zonder melk.

Wil je bijvoorbeeld twee cappuccino’s zetten? Dat is niet mogelijk met één zetbeurt. Je moet de cappuccino’s één voor één zetten, waardoor het bereiden van de koffie langer duurt dan gewenst.

Jura Z10 koffiespecialiteiten met melk

Behoorlijk prijzig

De prijzen van de Jura Z10 lopen uiteen van 2599 tot 2999 euro. De goedkoopste variant is de Aluminium Black variant, terwijl de twee andere kleurstellingen duurder zijn.

Een bedrag van 3000 euro is voor veel huishoudens onwijs veel geld. En zeker voor een koffiemachine. Wij begrijpen daarom maar al te goed dat deze machine niet voor elk huishouden weggelegd is. En dat ook weinig huishoudens bereid zijn om een dergelijk bedrag neer te leggen.

Ben je wel bereid om zoveel geld aan een koffiemachine uit te geven? Dan is de Jura Z10 een aanrader, als je het ons vraagt.

De Jura Z10 is groot

De Jura Z10 is geen machine die je even in een hoekje neerzet. Deze machine is namelijk vrij groot, waardoor ‘ie hoe dan ook een prominente plek in je keuken moet krijgen. Daar is op zich niks mis mee, aangezien de machine een lust voor het oog is.

Maar, door de forse afmetingen is deze koffiemachine niet voor in alle keukens geschikt. Meet goed de ruimte in je keuken op en bepaal of onderstaande afmetingen wel of niet in je keuken passen:

 • Hoogte: 38 centimeter
 • Breedte: 32 centimeter
 • Diepte: 45 centimeter

Geen sublieme ijskoffie

Dat je met de Jura Z10 ijskoffies kunt zetten, is uiteraard ideaal. Wij zijn hier echter iets minder over te spreken, onder meer omdat Jura de verkeerde benaming aanhoudt.

Jura geeft namelijk aan dat je met de Z10 een cold brew kunt zetten. Meerdere kopers geven echter aan dat je absoluut géén cold brew met deze machine kunt zetten. Deze benaming is dus enigszins misleidend. Wij wilden je hier graag even voor waarschuwen in deze Jura Z10 review.

Ervaringen van andere kopers

De Jura Z10 is nog niet heel lang op de markt. Dit blijkt uit de hoeveelheid kopers en de hoeveelheid mensen die een review over de machine achtergelaten hebben. De zoektocht naar deze reviews duurde lang, maar heeft uiteindelijk wel zijn vruchten afgeworpen.

Zo zijn wij onder meer onderstaande review tegengekomen:

 • Je kunt zelf de producten fijn afstellen zoals de maling en de temperatuur. Bij het bereiden maakt de Jura een gemiddeld geluid, dat wil zeggen dat ie niet te aanwezig is. Overigens is de bijpassende melkkoeler wel eentje die relatief veel geluid maakt. Al slaat de koeler bij tijd uit omdat ie op temperatuur is, bij het aanslaan en aanblijven maakt het apparaat veel geluid. Ook zou het fijn zijn geweest als de Jura Z10 een melkslang bijgeleverd zou krijgen, Je verwacht namelijk een compleet apparaat voor dit geld. Reinigen vind je leuk of niet. Maar ik kan zeggen dat het reinigen van het apparaat me mee valt. Ja, er zijn onderdelen die je met regelmaat uit het apparaat moet halen zoals het water leeg bak , koffie prut. Het spoelen gaat vrij eenvoudig. De boel onder warm water houden, goed afvegen en het is klaar.

Deze review is wat ons betreft veelzeggend. Veelzeggend voor de kwaliteit van de Jura Z10, de smaak van de koffie en de werking. Wel benoemt ook deze koper dat er standaard geen melkslang meegeleverd wordt.

De Jura Z10 kopen

Hebben wij je met deze Jura Z10 review warm weten te maken voor aanschaf? Ons advies is om de prijzen bij onze partners even goed te checken. Wellicht stunt één van onze partners nu met een aanbieding, waardoor je de Jura Z10 goedkoper aan kunt schaffen. De beste prijzen vind je snel via onderstaande buttons:

Alternatieven

Ben je voor het grootste gedeelte te spreken over de Jura Z10? Heb je alleen het idee dat de machine toch niet helemaal op je wensen aansluit? Gezien bovenstaande nadelen is dat uiteraard goed mogelijk. Mocht dit het geval zijn, raden wij je aan om naar onderstaande koffiemachines te kijken. Mogelijk sluiten deze machines beter op je wensen aan.

De'Longhi PrimaDonna Soul ECAM 610.75.MB

Als je een compactere volautomatische koffiemachine wilt, is dit een prima optie. Deze machine is een stuk compacter, is goedkoper en wordt standaard met een melkreservoir met stoompijpje geleverd.

Dit is dus een belangrijk voordeel ten opzichte van de Jura Z10. Wel is deze machine minder innovatief, minder hoogwaardig en minder handig dan de Jura Z10.

De_Longhi-PrimaDonna-Soul-ECAM-610.75.MB

De'Longhi Maestosa EPAM 960.75.GLM

Ben je op zoek naar een koffiemachine waarmee je ijskoffies kunt zetten? Dan is de  De'Longhi Maestosa EPAM 960.75.GLM een prima optie. Deze machine zet volledig automatisch ijskoffies en is uiteraard ook in staat om heerlijke warme koffievarianten voor te schotelen.

Deze machine ziet er bovendien fraai uit, is eveneens hoogwaardig en komt qua prijskaartje enigszins in de buurt van de Jura Z10.

De_Longhi-Maestosa-EPAM-960.75.GLM

Overige Jura koffiemachines

Zoals we eerder al benoemd hebben, hebben we inmiddels veel Jura koffiemachines de revue laten passeren. Zo schreven we recent ook een review over de Jura Z8.

Wil je meer weten over andere Jura koffiemachines? Dan raden wij je graag aan om onderstaande reviews op je gemakje door te nemen:

Kafea.nl
Logo